Rusya ve Türkiye arasında özellik Putin-Erdoğan dostluğuyla şekillenen iyi ilişkiler, Rus uçağının sınırda düşürülmesinin ardından geçen 10 günde tersyüz oldu. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde hava saldırıları düzenleyen bir Rus savaş uçağının bütün uyarılara karşın hava sahası ihlali gerçekleştirince düşürüldüğünü açıklamıştı. Olayda bir Rus pilot öldü, diğeri yaralı kurtarıldı.
Rusya’yı  Bayırbucak Türkmenlerini bombalamakla suçlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye'nin kendi sınırlarını koruma hakkında herkes saygı göstermelidir. Türkiye Suriye'de muhalif grupları samimiyetle destekliyor'' diye uçağın haklı nedenlerle düşürüldüğünü ifade etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ise; Rus uçağının düşürülmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi ve ilk kez Türkiye’nin “teröristleri desteklediğini ve IŞİD’in petrol ticaretinde rol oynadığını” söyledi. Putin, “Sırtımızdan bıçaklandık” dedi.
Esad ise;  Rusya'nın terörle mücadelede kilit rol oynadığını bildirerek şunları söylüyor:"Hiç şüphesiz ki, Rusların katılımı, onların terörle mücadele etmesi en önemli faktör oldu. Rusya'nın Suriye'de yaptığı pratik eylemlerdir. Ruslar terörle mücadeleye çok ciddi yaklaşıyorlar. Ruslar ve Suriye ordusu arasında işbirliği kuruldu. Rusların terörle mücadeleye katılımının ardından IŞİD ve diğer terör örgütleri geri çekilmeye başladı." Diye Rus müdahalesini haklı göstermeye çalışıyor.
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı Philip Breedlove, Rusya'nın Türkiye ve NATO ile çatışma istemediğini söyledi. Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesine ilişkin Letonya ulusal haber ajansı LETA'ya açıklamada bulunan Breedlove, "NATO, sadece Türkiye değil, tüm ittifak ülkelerinin hava sahası egemenliği konusunda çok ciddi. Yükümlülükleri yerine getiriyoruz ve NATO üyesi ülkelerin hava sahası ve yeteneğini desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Diplomatik çözüm istediklerini belirten Breedlove sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerilimin tırmanmasına karşıyız. Bu nedenle, Ankara ile Moskova arasındaki konulara diplomatik çözüm bulunmalı. Her şeyi konuşmanın zamanı geldi. Rusya, Türkiye ve NATO ile çatışma istemiyor. Aynı zamanda Türkiye ve NATO'nun, Rusya ile çatışma istemediğini güvenle söyleyebilirim." Diyor.
ABD ise bu krizin parçası olmak, Rusya'yı karşısına almak istemiyor. Türkiye de arkasında ABD olmadan Rusya ile karşı karşıya gelmek istemez. Diğer yandan Ankara NATO’dan ve BM’den bir dayanışma beyanatı çıkarmalarını isteyebilir. Ancak ABD’nin güdümündeki bu kurumlar da beyanatın ötesine geçmeyecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı krizin daha da tırmandırılmadan kontrol altına alınması bekleniyor.
Rusya Çağdaş Kalkınma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Evgeny Gontmakher de Ankara ile Moskova arasında yaşanmakta olan gerilimin geçici olduğunu, iki ülkeyi birbirine bağlayan bir çok ortak çıkar bulunduğunu belirterek "Ortak çıkarlarımız bizi birbirimizden ayıran konulardan çok daha fazla, çok daha güçlü" açıklamasında bulundu.
Türkiye için arka arkaya ekonomik yaptırımlar alan Rusya'nın tek bir korkusu var. Ya Türkiye boğazları Rus petrol gemilerine kapatırsa? Rusya boğazlar üzerinden gemilerle yıllık 110-115 milyon ton petrol ve petrol ürünleri sevkediyor. Türkiye Rus gemilerinin geçişine boğazı kapattığı taktirde Rusya'nın önünde çok fazla alternatif güzergah bulunmuyor.
Sonuç Şu: Türkiye ve Rusya  krizi devam etmez. Her iki ülkede savaşsı göze almayacak. Sadece ekonomik ve siyasi manevralarla dünya kamuoyunda “ben haklıyım”  politikasında yarış edecekler diyebiliriz. Şüpesiz ki: Ekonomik manada hem Rusya‘nın hem de Türkiye’ nin zararı karşılıklı olacaktır.