DEVLET Planlama Teşkilatı’nın 2003 yılı verilerine göre, Yozgat’ın en gelişmiş ilçesi, merkezden sonra Yerköy olduğu belirtildi. Yozgat ilinin ekonomik refah ve gelişmişlik düzeyi açısından kendi içerisinde büyük farklılıklar gösterdiğine dikkat çekilen DPT araştırma sonuç raporunda, ilin genel ülke gelişmişlik düzeyinin çok altında olduğu vurgulandı. Refah ve gelişmişlik düzeyi açısından Yozgat Merkezi ilk sırayı alırken, Yerköy ve Çandır ilçeleri, merkez ilçeyi takip ediyor. Yozgat’ın en büyük ilçelerinden Boğazlıyan ve Sorgun ilçelerini Çayıralan, Şefaatli, Yenifakılı, Sarıkaya, Saraykent, Çekerek ve Akdağmadeni ilçeleri izlerken, refah ve gelişmişlik açısından Aydıncık ve Kadışehri son sırada bulunuyor. Yozgat merkez ilçenin, refah ve gelişmişlik açısından ülke genelindeki 858 ilçe arasındaki yeri 149’uncu, Yerköy ilçesinin yeri ise 209’uncu. Aydıncık 772’inci, Kadışehri ilçesi ise 808’inci sırada bulunuyor. Şimdi kaçıncı sırada pek bilinmiyor. Ama farklı araştırmaların sonuçlarına bakıldığında son sıralara kadar inildiğini söylersek, abartmış olmayız. Bunun nedenleri birden fazla ama Yozgat yeni değerler, kazanımlar elde edemediği gibi elindeki değerleri de koruyamaması bu geri kalmışlığın en önemli sebeplerinden olduğu gerçeğinden kaçamayız. 

TİLKİ ÇİFTLİĞİ

Yerköy ilçesinin E-88 Karayolundan girişinden başlayıp, Şefaatli istikameti Karanlıkdere bölgesine kadar uzanan Delice Irmağının üst tarafında kalan bölgenin büyük bölümü, bir zamanla Türk tarımına hizmet veriyordu. Halk arasında 'Tilki Çiftliği’ olarak bilinen, Beyazıtoğlu Devlet Üretme Çiftliği, Yozgat tarımında önemli bir yere sahipti. Çiftlik arazisinin önemli bölümünde sertifikalı tohumluk ve ekmeklik buğday, bir bölümünde arpa üretimi yapılırken, yönetim alanının bulunduğu bölgede ise meyve fidanı yetiştirilir, binalarda ise Ankara Tavşan başta olmak üzere diğer koyun, keçi, inek gibi besi hayvanlarının ırklarını iyileştirmeye yönelik bilimsel çalışmalar yapılırdı.

NE OLACAK?

1996 yılının Nisan ayının ilk oturumunda dönemin Yozgat Milletvekili Abdullah Örnek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Tarım ve Köyişleri Bakanı İsmet Attila tarafından, sözlü olarak cevaplandırılması istemiyle bir önerge verdi. Örnek, ‘’Yerköy'de bulunan Beyazıtoğlu Çiftliğinin atıl olarak durmasının önlenmesi için ne gibi önlemler alınmıştır? Bu Çiftliğin, Erciyes Üniversitesi araştırmalarında kullanılmak üzere Fakülteye devriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu Çiftliğin, en verimli bir şekilde kullanılması için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma var mıdır?’’ sorularına yanıt istedi. Tarım Bakanı Atilla verdiği yanıtta, ‘’Yerköy'de bulunan Beyazıtoğlu Çiftliği, deneme hayvanlarının yetiştirildiği bir kurumken, bugün, Bakanlığımız tarafından, Tiftik Keçisi Araştırma Enstitüsü olarak belirlenmiştir ve bilahare, 1989 yılında da, bu Araştırma Enstitüsü, yine, bu faaliyetler meyanında, bugünkü yapısını devam ettirmektedir. Aslında, bilindiği gibi, Ankara keçisi, bilhassa ırk bakımından ülkemizin en önemli gen kaynaklarından birisidir; ancak, bugüne kadar yeterli bir araştırma yapılmadığı için, önem verilmediği için, bu gen kaynağı bitme noktasına gelmiştir. Bakanlık bu konuyu gördüğü için, Ankara keçisinin, bilhassa bu yörede yeniden ele alınmasını çok önemli bir proje olarak kabul etmiştir’’ dedi.

KAPISINA KİLİT VURULDU

Bakanlığın önem verdiği Ankara Keçisi ırkının geliştirildiği, Yerköy ilçesinde 1942 yılında hayvancılık sektörüne katkı sağlaması amacıyla kurulan tesisin kapısına kara kilit asıldığında tarih 2012 yılını gösteriyordu. Özellikle Ankara Keçisi konusunda ciddi çalışmalarının yanında, hayvancılık konusunda başarılı çalışmalara imza atan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü, sessiz, sedasız kapatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ankara Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsüne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Yerköy Hayvancılık Araştırma Enstitüsü, 1942 yılında 'Türkiye Tiftik Keçisi Üretme ve Islah Cemiyeti' Şubesi olarak kurulduğu hatırlatıldı. 1960 yılında kendi kendini feshederek Veteriner İşleri Genel Müdürlüğüne devri yapılan tesisler, 1965 yılında 'Beyazıtoğlu Deneme Hayvanları Yetiştirme Çiftliği Müdürlüğüne' dönüştürülüp, faaliyette bulundu. 1975 yılında 'Beyazıtoğlu Veteriner Araştırma Kurumu' adı altında faaliyetini sürdüren tesislerin ismi 1986 yılında 'Tiftik Keçisi Araştırma Enstitüsü' yapıldı.  Son olarak 1990 yılında ismi 'Yerköy Hayvancılık Araştırma Enstitüsü' olarak değiştirilen işletme, hayvancılıkla ilgili yetiştirme teknikleri ve ırk ıslahı konusunda araştırmalar yaptığı kaydedildi. İşletmenin, başta Tiftik keçisi kesim ve karkas özellikleri, Ankara keçisinin süt verimi ve süt verimini etkileyen faktörler gibi 5 projesini başarıyla sonuçlandırarak, hayvancılık sektörüne ciddi katkılar sağladı. Böylesine önemli bir görevi yürüten enstitünün kapatılmasının gerekçesinin de bulunmadığı bildirildi. Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgesi olarak adlandırılan Yozgat'taki sektörün gelişmesi noktasında ıslah edilmesi gereken enstitünün tamamen kapatılıp, tesislerinin ise kaderiyle baş başa bırakılmasının nedenlerinin açıklanması istenmiş ama bugüne kadar bir yanıt yok.

HAZİNEYE DEVREDİLDİ

Yerköy İlçesi’ndeki tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesine önemli katkılar sağlayan Beyazıtoğlu Çiftliği arazisi hazineye devredildi. Yapılan başvurular sonucunda özelleştirme kapsamından çıkartılıp, bir bölümü Et ve Balık Kurumu'na tahsis edildi. Diğer bölümü belediye tarafından toplu konut alanı, bir bölümü Kültür Merkezi için kullanıma alındı. Bu bina şimdilerde Yozgat Bozok Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu olarak kullanılıyor. Kalan kısmının ise Bozok Üniversitesi'ne devri yapılarak bölge tarımının gelişmesine katkıda bulunacak çalışmalar ve eğitim için kullanılması talep edildi. Bakanlık bu teklife sıcak baktı. O dönemde belirli bölümünün tahsisi de Erciyes Üniversitesi adına yapıldı. Sonrasında alanın Bozok Üniversitesi'ne devri gündeme geldi ama bu devir esnasında yaşanılan sorunlar doğrultusunda bir şekilde alan Maliye Bakanlığı'nın ukdesinde kaldı. 
Yozgat Bozok Üniversitesi’ne tahsis edilen 2 bin 746 dönüm üzerine kurulan Beyazıtoğlu Çiftliği’nden kalma yapılar ve tarım arazisi uygulama alanı olarak kullanılmaya başlandı. Üniversiteye bağlı Kaz Üritem tesisi kurularak, kaz yetiştiriciği ve kaz yumurtası üretimi yapılıyor.