Kahramanmaraş’ın dondurması tescillendi.
Artık her önüne gelen Maraş dondurması diyerek rastgele ürün satamayacak. İllaki keçi sütünden olacak ve karıştırma kıvamı belirli kriterlere göre yapılacak. Ne kadar güzel..
Ankara’da soğan satıyor Kazankaya Soğanı diyorlar, Kırıkkalede, Çankırı’da Niğde’de vs. soğan satıcıları Kazankaya Soğanı, Aydıncık Soğanı, diye bas bas bağırıyorlar.
Halbuki kendi yetiştirdikleri, coğrafyası farklı, iklimi farklı, emeği farklı, katkısı farklı bir başka memleketin soğanı. Lezzetliki, dayanıklı ki, güzel bir ürün ki adımızı kullanıyorlar.
Biz niye başvurmuyoruz TSE’ye.. Neden adımıza tescil isteminde bulunmuyoruz. Geçen gün Ankara Beypazarı’na pikniğe gittik.
Bizim testi kebabına benzer bir çanak, bir yemeğin yanında dekor olarak kullanılıyor, toprak kapta pişmiş, doğal ve leziz bir yemek diye bizden öğrenilen bir yöresel ürünü kendi adlarıyla daha geniş kitlelere duyuruyorlar. Bakarsınız Beypazarlılar Yozgatlılardan öğrendi diyecekler.  Halbuki bizim taklitimiz.
Anadolu cömertliği için bu gibi rekabetler bizim kültür zenginliğimizi gösterir. Ama yine Anadolu’muzun güzel bir Atasözü vardır.
Yiğidi öldür, hakkını yeme diye. Herkes kendi kültürüyle tanınsın, biz neden arabaşı bizim ama çiğ köftede bizim demiyoruz.
Duyarlı çalışmaları, kültürlü kişiliği ve onurlu çalışmaları ile tanıdığımız değerli Belediye Başkanımız Sayın Ahmet ŞİMŞEK’ten bize ait olan kültürlerimizin ortaya çıkarılması, yaşatılması ve sahip çıkılmasını istiyoruz.
Teknolojik donanımların geleneklerimizi olumsuz yönde etkilediği şu günlerde tarihi ve kültürü zengin ilimizin geleneklerinin ön plana çıkarılması için Yozgat adına bir öncülük yapmasını bu amaçla faaliyet gösteren kültür derneklerine klavuz olmasını bekliyorum.
Türkülerimizin, oyunlarımızın, folklörümüzün pop müzik sanatçıları tarafından katledildiği şu günlerde adımıza tescillenmesini, korunmasını ve yaşatılmasını bekliyoruz.
Metropol kentlere Yozgat evi açılmasını, festivallerimize renk ve cazibe kazandırılmasını istiyoruz. Bizlerede ne görev düşüyorsa elimizden geleni yapmaya amade olduğumuzu bildiriyoruz.