Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke düzenlediği basın toplantısında, 3'üncü çağrı döneminde alınan projelerle ile ilgili olarak inceleme ve değerlendirme çalışmalarının tamamlandığını, Türkiye’de IPARD programının uygulandığı 20 ilden biri  olan Yozgat'ta 8 projeyle ilgili olarak sözleşme imzalanacağını ifade etti. İmzalanacak 8 projenin toplam yatırım tutarının 13 milyon 527 bin 80 lira olduğunu kaydeden Büke, kurum tarafından verilecek hibe tutarının ise 8 milyon 214 bin 965 lira olduğunu, bu fırsatın değerlendirilerek, Yozgat'ın kalkınmasına destek olunması için proje hazırlanılması çağrısında bulundu. Büke, ''Proje sahiplerinin yatırım kapsamında yapacağı harcamalara KDV ödemeyeceği de dikkate alınırsa hibe oranının daha da arttığı görülecektir. Bu para yatırımcımızın cebinde kalacak ve yatırımlarına ekstra kaynak sağlamış olacaklardır'' dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 2007 yılında kurulmaya başlandığını hatırlatan Büke, kurumun AB giriş sürecinde, tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçladığının altını çizdi. Bu amaçla kurulan Yozgat İl Koordinatörlüğü olarak 2'inci Çağrı dönemindeki proje sahipleri ile 26 Mart 2012 tarihinde sözleşme imzaladıklarını, bu 6 projenin inşaatlarının devam ettiğini anlatan Büke, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Hibelerin verilebilmesi için proje sahiplerinin sundukları projelerdeki işlemleri, projelerinde belirttikleri şekli ile tamamladıktan sonra kurumumuza gerekli evrakları sunmaları gerekmektedir. 3'üncü çağrı döneminde 8 proje sahibi ile sözleşme imzalanacaktır. İmzalanacak sözleşme ile Yozgat Merkez ve Akdağmadeni ilçesinde ikişer adet Et ve Süt Üreten İşletme, Sarıkaya, Yerköy, Çayıralan, Boğazlıyan ilçelerinde ise Süt Üreten İşletmeler kurulacaktır. İl koordinatörlüğümüzce 4'üncü ve 5'inci Çağrı döneminde alınan projeler ile ilgili incelemeler devam etmekte olup, bunlar ile ilgili sözleşmelerde Haziran-Temmuz ayı başında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Kurumumuz 6'ıncı Çağrı ilanına çıkmış bulunmaktadır. 6'ıncı Çağrı döneminde ilimizde 3 ana başlıkta 5 dalda daha proje almaya başlayacak olup, müracaatlar 11 Haziran-9 Temmuz 2012 tarihleri arasındadır.''
DESTEKLENEN FAALİYETLER
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, kurum tarafından ''Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına'' yönelik yatırımlarla ilgili iki başlıkta proje alınacağını ve bu alandaki projeler için yüzde 50-65 arasında hibe desteği verileceğini bildirdi. ''Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına'' yönelik yatırımlarınların iki ana başlıkta olmak üzere toplamda 4 başlıkta proje alınacağını ve hibe oranının yüzde 50 olduğunun ifade eden Büke, ''Kırsal ekonomik faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi ile ilgili yatırımlarlar 3 ana başlıkta, toplamda 5 başlıkta proje alınacaktır'' dedi ve şu bilgileri aktardı:
''IPARD kapsamında desteklemeler ürüne değil, AB şartlarına uygun kurulacak tarımsal tesislere yapılacak. Proje tutarının yüzde 50-65’i hibe olarak verilebilecektir. Kırsal kesimde kadınlar, 40 yaşın altında olanlar ve dağlık alanlarda oturanlar, kredi kullandırılması açısından daha avantajlı konumda bulunmaktadır. Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılması en temel hedefimizdir. Bu kapsamda uyguladığımız program ve projelerle, yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı olarak kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesi, gelir ve istihdam imkânlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının ve örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi, fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, kırsal çevrenin, doğal ve kültürel varlıkların korunarak geliştirilmesi suretiyle kırsal toplumun refahının artırılması hedeflenmektedir.''
Editör: TE Bilişim