Türk Lirası mevduatlarında uygulanan gelir vergisi stopajıyla ilgili düzenlemenin süresi 30 Nisan'da sona erecek. Bu tarihe kadar açılan hesaplarda stopaj oranı %5 olarak devam ederken, düzenleme uzatılmazsa stopaj oranı %15'e çıkabilir.

Stopaj

SPK onayladı: Borsaya iki yeni şirket geliyor... SPK onayladı: Borsaya iki yeni şirket geliyor...

30 Nisan 2024 tarihine kadar olan mevduatlarda: 6 aya kadar olan vadelerde stopaj oranı %5, 1 yıla kadar olan vadelerde %3, 1 yıldan daha uzun vadelerde ise stopaj oranı %0 olarak uygulanması bekleniyor.

Stopaj1 (2)

Birçok uzmana göre Türk Lirası'na olan güven ve liralaşma stratejisi nedeniyle gelir vergisi stopaj oranlarının düşük tutulmaya devam etmesi bekleniyor. Özellikle 6 aya kadar TL vadeli mevduatlarda %5 gelir vergisi stopajından yararlanmak için 30 Nisan 2024 tarihinden önce paranın vadesinin yenilenmesi gerekiyor. Bu sayede, anaparadan elde edilecek faiz gelirinden 10 puan daha fazla getiri sağlanmış oluyor.

Stopaj-1

Piyasada yapılabilecek düzenlemeyle stopaj oranlarının avantajını sürdürmesi bekleniyor. Bankalar, birikimlerini mevduatta değerlendirmek isteyenlere özel faiz oranları sunmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın politika faizini %50'ye yükseltmesiyle birlikte bankalar da faiz baremlerini yukarı çekmeye başladı. 3 aylık vadede faiz oranları %70'e yaklaşırken, Mart ayında enflasyon %68.50 olarak gerçekleşmişti.

Stopaj1 (1)

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre enflasyonun düşük seyretse bile, faizlerin bir süre daha yüksek seviyelerde kalması bekleniyor. Piyasalarda hakim görüş, enflasyonun %35-40 aralığına gerileyip mevduat faizlerinin %70 civarında gerçekleşmesiyle ekonomide toparlanmanın ve fiyat istikrarının kontrol altına alınmasının beklendiği yönünde.

Kaynak: Haber Merkezi