2002 Yılında faaliyete geçirilen Buğday Derneği, tarım alanlarında 'ilaç' adı altında kullanılan zehirle ilgili farkındalık çalışmalarını sürdürüyor. Dernek tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, 2014-2018 yılları arasında Pestisit kullanımının yüzde 50 oranında arttığına vurgu yapılarak, ''Tarım ilacı olarak biliniyor ama 300 çeşit tarım zehiri, tarım alanlarında kullanılıyor'' uyarısında bulunuluyor. 
Yozgat tarım kenti. Toprak, diğer bölgelerle mukayese edildiğinde yapısı henüz bozulmadı. Bozulmayacak anlamına gelmiyor. Zira, daha fazla ürün alabilme adına daha fazla ilaç kullanabilmek için maddi gücü olan fırsat kolluyor. Daha fazla ürün alabilmek için 'ana' dediğimiz toprağın yapısını, harici unsurlarla değiştirmek durumundayız. Yapılan ilaç yüklemesiyle belirli bir dönem istenilen düzeyde ama kalite bakımından tartışmalı ürün alınmasına karşın sonraki senelerde, bozulan daha doğrusu zehirlenen toprak verimsizleşiyor. 
Tarım alanlarında kullanılan 'tarım zehiri' bulaşlı gıda ürünlerinin insan sağlığını tehdit etmesi nedeniyle bir çok ülkede yasaklanmış. Türkiye'de de derneğin girişimleri sonucunda bazı ilaçların kullanımı yasaklanmış, bazılarına da sınırlama getirilmiş. Tarım alanlarında kullanılan tarım ilaçlarıyla bulaşlı gıda ürünlerinin tüketimi sonucunda bugün oldukça yaygın olarak karşılaştığımız başta kanser olmak üzere daha bir çok ölümcül hastalığa neden olduğunun altı özellikle çiziliyor.
Yozgat toprakları gerçekten çok verimli. Kurak olarak kabul ettiğimiz topraklardan bile ürün alınabiliyor. Sulamaya açılan topraklardan ise adeta bereket fışkırıyor. Böylesine önemli topraklara kıymayın efendiler...