TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta tarıma dayalı sanayinin devreye sokulabilmesi, tarımsal üretimin artırılabilmesi için 1938 yılında bile vilayet makamı çalışmalar yapmış. Bugün geldiğimiz noktada, tarımı, üretimi, tarıma dayalı sanayi sektörünü unutmuş, hizmet sektörünün 'çalışanı' olabilmek için mücadele vermek durumunda kalmışız/bırakılmaşız. Çok acı.

Osman Karaca arşivinden bir gazete küpürü gönderdi. Yozgat Valisi B. Fevzi Gürel'in, 1 Haziran 1938 yılında Ulus gazetesine verdiği röportajının yer aldığı küpürde, o yıllarda başlatılan çalışmalara yönelik açıklamalar yer alıyor. Her fırsatta ''Tarım'' diyoruz, ''Üretim'' diyoruz. O nedenle, röportajın tarım ve üretime yönelik bölümü daha çok dikkatimi çekti.

Yozgat Valisi Gürel, 1938 yılında verdiği bu röportajında, ''Asri bir kümes ve fidanlıklar tesisi, sütçülük, yoğurtçuluk, arıcılık gibi, köylüye refah getiren ziraat sanatlarının kökleşmesi ve yerleşmesi için yeni bütçeye tahsisat koyduk. Vilayetin her tarafında yer yer fidanlıklar yapılmaktadır. Merkezdeki kümes ve fidanlık bitmek üzeredir'' diyor. Vali, köylülere destek verilip, üretimlerini sürdürebilmeleri için Vilayet Atölyesinin genişletileceğini vurguluyor. Vali Gürel, ''Köylünün çift arabalarını Vilayet atölyesinde yapmak üzere yeni sistem vasıtalarla atölyeyi kuvvetlendireceğiz. Bir mütehassas için bütçeye ayda 200 liralık tahsisat koyduk'' ifadelerini kullanıp, tarımın ve üretimin önemine dikkat çekiyor.

Yozgat bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Üretim alanları mevcut. Ancak, üretileni değerlendirecek sanayisi yetersiz. Var olanların kapılarına kara kilitler asılıp, bazıları da yıkılmış...