Herkes bilir ki birçok alanda dayanıklı olmak iyidir ve istenir, dayanıklı insan birçok zorluğun üstesinden gelebilir. Beden gücüyle dayanıklı olmanın yanında psikolojik anlamda sabırlı olabilmek de dayanıklılık örneğidir. Ekonomik zorluklara göğüs gerebilmek de bir dayanıklılık örneğidir.
    Bahsedildiği üzere dayanıklılık kavramı sadece bedensel anlamda bir ifade olmayıp zihinsel anlamda da içerdiği hususlar vardır.
    Sportif anlamda dayanıklılığı; fiziki (bedensel) yorgunluğa mümkün olabildiğince karşı koyabilme gücü olarak tanımlayabiliriz.
    Yorgunluk; yanlış yapılan antrenmanlarda, gereğinden fazla yapılan yüklenme ve zorlamalarda, ısınmadan antrenmanlara, müsabakaya başlanıldığında yada benzeri durumlarda ortaya çıkan fiziki bir durumdur ve olumsuz bir sonuçtur.
    Bilinçli yapılan sporlarda yada uzun süre spor yapmaya alışkın sporcularda yorgunluk ortaya çok fazla çıkmaz ve yorgunluğa karşı dayanma gücü yüksek olur.
    Sportif anlamda  yorgunluk bazen zihinsel ve ruhsal sıkıntılara bağlı olarak ortaya çıkabilir, yani bedensel anlamda yeterli düzeyde olsa da sporcu bazen bu tarz durumlarda isteksizlik sebebiyle erken yorulduğunu düşünür.Bu tarz durumlarda sporcular mümkün olduğunca spordan uzak durmaya çalışmalı, aksi durumda isteksizce yapılan sporlarda sakatlanma riski artmaktadır.
    Dayanıklılık antrenmanlarında daha çok sürekli koşular metodundan, Tekrar metodundan ve Müsabaka metodundan bahsedilir. Bunları ise kısaca şöyle açıklamak mümkündür:
    Sürekli Koşular Metodu: Vücutta oksijen kapasitesinin artırılması hedeflenen koşulardır. Seçilen mesafe genelde uzun yani maraton koşulardır.Düşük tempoda koşuyla vücudun erken yorulması önlenmiş olur ve oksijeni kullanarak dayanıklılığı artırmak sağlanmış olur.Koşu temposu ve koşulan mesafeler ara ara değiştirilebilir.
    Tekrar Metodu:Aynı mesafenin tempo artırılarak tekrar tekrar koşulmasıdır.Örneğin 100 mt. sürat koşusu çalışmalarında her koşuda süratin biraz daha artırılarak koşulması gibi. Koşular arasında yeterli miktarda dinlenilmesi gereklidir.
    Müsabaka Metodu: Yapılan spor dalına yönelik dayanıklılık çalışmalarını kapsar. Örneğin koşucular için koşulara ağırlık vermek, kuvvet gerektiren spor dalları için ağırlık çalışmalarına önem vermek ilgili spor dalına yönelik yapılan dayanıklılık çalışmalarıdır.
    Dayanıklılık antrenmanlarında daha çok koşulara önem verilmektedir. Bu yüzden değişik varyasyonlarda koşular yapılarak ( örneğin düz zeminde koşu, engebeli zeminde koşu, eğimli zeminde koşu vb.) dayanıklılığı artırma yollarına gidilebilir.