Beynimiz bilindiği gibi sağ ve sol olmak üzere iki yarımküreden oluşuyor.  Her iki yarımkürenin birbirinden çok ama çok farklı özellikleri var. Görünüm olarak kabuğundan ayrılmış cevize benzeyişinden söz edilir.
Sol beynimiz doğrudan çok zekâ ile ilgilidir. Daha çok matematikçilerin, dil bilimcilerin sol yarımkürelerini kullandıkları bilinir. Mantık, analiz etme, analitik düşünme, eleştirme, ayrıntılı düşünme, değerlendirme, detaycı düşünme hep sol beynin işidir.
Sağ beynimiz de sanatsal ağırlıklı durumlar ile ilgilidir. Ressamlar, modacılar ve sanatın çeşitli dallarında uğraşanlar beyinlerinin sağ yarımküresini kullananlardır. Sezgiler, üç boyutlu görüntüler, kavramlar da sağ beynin özelliklerindendir.
En doğrusu sağ ve sol yarımküreleri birlikte çalıştırabilmek olsa da nedense pek çok kişide tek bir tarafın daha etkili çalıştığı görülür.
Çeşitli etkinliklerde her iki yarımkürenin peş peşe ve birlikte kullanıldığı da olur.
Kapasitesi çok yüksek olan gizemli beynimizin çok az kısmının kullanıldığı bir gerçek.
Bir elmanın iki yarısı olan beynimiz tam kapasite ile çalıştırılabildiğinde yüzlerce kat etkili sonuçlar çıkar. Problem oluşturmak yerine çözüme yönelik işler yapılır.
Daha zengin fikirlere sahip olmak, karmaşaları daha hızlı ve sağlıklı çözmek, daha hızlı öğrenmek, beden dilini anlamak, hafızayı geliştirmek sağ ve sol beynin birlikte çalışmasıyla olur.
 Her iki yarımküreyi aktifleştirme teknikleri öğretilmeli, öğrenilmelidir.
Okullardaki müzik, resim dersleri, sanatsal etkinlikler işte bu yüzden çok önemlidir.
Tarihe dönüp bakıldığında büyük dehaların, büyük mucitlerin beyinlerinin iki yarımküresini mükemmel bir şekilde çalıştıranların olduğu görülür.
Şimdi bir uygulama yapalım.
 Elimize renkli kalemlerden alıp kırmızı kalemle mavi, sarı kalemle siyah, mor kalemle yeşil, turuncu kalemle pembe kelimelerini bir kağıda yazalım. Yazılanlara bakarak renkler söylensin. Fakat kelimeler söylenmesin.
Bu basit egzersiz yapılmaya çalışırken ortaya çıkan tablo; sağ beynin rengi söylediği, sol beyinin de onları otomatik olarak okumaya başladığıdır.
Okurken zorlama oluyorsa sağ ve sol beynin çakışmasındandır.
 Birkaç kez denendiğinde fotoğrafik bellek harekete geçirilmiş olur. Sonuç mükemmeldir.