"ŞABAN, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim. “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur. Şaban'da üç gün oruç tutana, Allah-ü Teâlâ Cennette bir yer hazırlar. “ Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allah-ü Teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim; rızk isteyen yok mu, rızk vereyim; dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim” Bu hâl, sabaha kadar devam eder.”(Hadisi şerifler)
Üç Aylar, Kameri Takvime göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, manevi huzur ve sükûnun kalplere doğduğu, ilâhî rahmetin coştuğu aylardır. Bu aylar girince, müminlerin ruhlarını manevi bir hava kaplar, bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Yüce Allah’ın rahmeti, bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar. 
Üç aylar, ''Kandiller Geçidi'' olarak da ifade edilebilir. Bu dönem  insanın günahlarından tövbe edip temizlenmesi için büyük fırsattır. İnsanların hayatlarını değerlendirmesine yardımcı olan üç aylar ve kandiller, dünyevi meşguliyetlerden sıyrılıp,  yaratılış gayesini düşünmesi için son derece değerli zamanlardır. 
İslam alimlerinin bildirdiğine göre, bu aylar ekim ve ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tövbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat ve ekim ayıdır. Şaban ayı bakım ayıdır. Ramazan ayı biçim ayıdır, yani mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki, Recep ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan mağfiret mevsimin ilk ayı, Regaip de ilk kandili olmuş oluyor.
Onun için, "Recep ayı tövbe ayıdır." demişler. Yani kul ne yapmalı? "Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatasını itiraf edip, hatasından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girmelidir. Mevla bizi de bu Hakk yola girenlerden eylesin!.
Miraç, Berat kandilleri ile Kadir gecesi ve Ramazan bayramı gibi Müslümanlar için tövbe etmenin, affın, manevi arınmanın ve kendini yenilemenin habercisi olan üç ayların müjdecisi Regaip Kandili üç ayların ilk Kandili olarak  kutlanır.
Üç aylar Yüce Allah’ın ruhumuza ikram ettiği fazileti ve feyzi ile bir zaman dilimidir. Yapılan dileklerin dalga dalga Allah’a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir. Melekî olduğu kadar, şeytani özelliklere de sahip ve günah işlemeye müsait olan insanın günahlarındın tövbe edip temizlenmesi için üç aylar kaçırılmayacak bir fırsattır. 
Mübarek gün ve geceler yarınlarımız için hazırlık yapmak için bir fırsattır. Tabii ki kastımız bütün bir yaşamı üç aylar ile sınırlandırmak değil tam tersine biten enerjimizi, boşalan akümüzün yeniden doldurulması için bu İlahi feyiz ve bereketin zirve yaptığı zaman dilimlerinden en üst derecede istifade edebilmektir.
Hz. Resul-ü Ekrem'den (s.a.a) nakledilen bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: "Recep Allah'ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda savaş haramdır. Şunu bilin ki Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, ve Ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah'ın rızasını kazanmış olur. Allah'ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır."