YOZGAT gibi ortaklık kültürünün yok denecek düzeyde olduğu illerde, bölgelerde toplumsal ciddi sorunlar yaşanır/yaşanmaktadır. Ortak olmak, birlikte iş yapabilmenin, birlikte yaşayabilmenin konuşllarını oluşturmak yerine ''Benim dediğim olacak!'' anlayışı hakim olunca, yapılan hizmetler, yatırımlar da sadece onun istediği kesime hitap etmekten öteye gitmez/gitmiyor/gidemez.  

Ortaklık kültürü sadece, ticari alanı kaplamaz. Aynı apartmanda, mahallede, bölgede, köyde, kasabada, şehirde de ortaklık kültürünün sosyal bir yansıması vardır. Mahallede çöplerin dökülebileceği alanı belediye yetkilisi belirler, ''Buraya dökeceksiniz!'' talimatı verirse, mahalle sakinleri için uyulmaması gereken bir algı yaratılmış olunur. Çünkü, belirlenen alanı kullanacak olanlar, yapılanın faydasını/zararını en iyi bilenlerdir. Belediye yetkilisinin gösterdiği alan doğru bile olsa, sakinlerin görüşleri alınıp, mutabakat sağlanmaması nedeniyle sorun yaşanır. Ortak hareket noktasının konuşarak, anlaşarak bulunması gerekiyor. Dayatmaya dayalı her konuda sorun yaşanır, yaşanıyor. 

Yozgat'ta birden fazla yatırım yapıldı, hizmete açıldı. Bir kesim memnun. Çoğunluk ise yapılanların yanlışını, eksiğini söylemeye, tepki vermeye devam ediyor. Kaybeden Yozgat oluyor. Valilik Sarayı yapıldı, insanlar tepki verdi. Şehir Hastanesi yapıldı, insanlar tepki verdi. Şuanda stad yapılıyor, insanlar karşı çıkıyor. Birileri ''Neden?'' sorusunu sormak yerine ''Benim dediğim olacak!'' anlayışı ile hareket etmesinin sıkıntıları yaşanıyor.

Valilik Sarayı'nın yapıldığı  alanda trafik sorunu yaşanıyor, çözüm bulunamıyor. Diğerleri için de benzer sorunlar yaşanıyor.