IŞID Neden Kobani’ ye saldırıyor? 
Bu saldırıların birçok nedeni var. Birincisi IŞİD Musul ve Irak'taki diğer şehirlerde elde ettiği başarılardan güven alarak Suriye toprakları üzerindeki kontrolünü de genişletmek istiyor. Bunun dışında Kobani, şu an IŞİD’in kontrolünde bulunan Girsespi (Til Abyad), Cerablus ve Rakka’nın ortasında bir ada gibi duruyor. Kobanê’yi bu kendi kontrolü altındaki bölgeleri birbirine bağlamak için ve de yeni ilan ettiği "İslam Devletinin" bir parçası yapmak istiyor. Böylesi önemli bir şehrin kontrolünü ele geçirmesi demek, hem doğu hem de batıdan geniş hareket alanı bulması anlamına gelecek, yeni topraklar ele geçirmesini kolaylaştıracak.
Kobani’yi almak için üç önemli neden:  Birinci neden; Kobani'nin bulunduğu alan. Kobani tam da IŞİD'in ele geçirdiği toprakların arasında yer alıyor. Eğer burayı ele geçirirse hareket alanı kolaylaşacak ve kontrol altına aldığı topraklarda bütünlük sağlayacak. İkincisi ise sınır kapısı. Kobani düştüğünde Suruç'taki Murşitpınar Sınır Kapısı da örgütün kontrolüne geçecek. Üçüncü neden ise ideolojik. Kobani'yi  Kürtler için özellikle de PYD ve PKK için vazgeçilmez kılan nedenler IŞİD'in de ele geçirme gerekçesi.
Kobani Esad rejiminden kurtulan ilk şehir. O tarihten itibaren de Kürtler önemli kazanımlar elde etti. Kobani'nin düşmesi bu kazanımlara büyük darbe olacak. Ve en önemlisi Suriye'de Kürtlerin hakimiyet kurduğu 3 kanton var; Afrin, Kobani ve Cezire. Kobani, diğer iki kantonun ortasında yer alıyor. Kürt bölgesinin kalbi. IŞİD burayı ele geçirdiğinde Kürt kantonları arasında tam bir kopukluk oluşacak. En önemlisi Afrin ve Cezire'den farklı olarak Kobani'de Abdullah Öcalan'ın hem yönetim hem siyasi hem de diğer halklarla bir arada yaşamakla ilgili tezleri pratiğe dönüştürüldü. IŞİD'ın bunca kayba rağmen geri çekilmemesinin altında son neden gösteriliyor.
Kobani’nin yaklaşık 200 kilometre batısında Afrin Kantonu, 260 kilometre doğusunda ise Cezire Kantonu yer alıyor. Kantonların arasındaki Arap nüfusu ağırlıklı bölgeler IŞİD’in elinde. Kobani’nin düşmesi, büyük bir moral düşüklüğünün yanı sıra Beşar Esad sonrası dönemde Suriye’de özerk yönetime sahip olmayı amaçlayan PYD’nin şimdiden denemeye soktuğu modelini zayıflatacak. Kobani’nin coğrafi konumu nedeniyle diğer PYD kantonları birbirinden kopacak. İki kantonun arasındaki alan ise IŞİD’in eline geçmiş olacak.
IŞİD’in İslam Devleti adını alarak ilan ettiği halifelik tasarısının sınırları içinde yer alıyor. Ancak Kobani, diğer Kürt kantonlarına göre hem stratejik önemde, hem de aslında zayıf nokta. Şanlıurfa Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ve Rakka eyaletinin nerdeyse tamamı IŞİD’in kontrolünde. Kobani ise bu üçgenin merkezinde. IŞİD, Kobani’yi alırsa öncelikle bu bölgeler arasında bağlantı kurmuş olacak. Etrafını sardığı için Kobani’yi almak diğer kantonlara nazaran daha rahat olacak. Böylece diğer bölgelere ilerlemek için de lojistik destek kazanacak. Kobani’yi önemli kılan bir diğer coğrafi özelliği ise Ocak 2013’te özerkliği ilan edilen üç Kürt kantonunun ortasında bulunması. Kobani’nin düşmesi ile Kürtlerin doğudaki Afrin kantonu ile batıdaki Cezire kantonu arasındaki irtibat zayıflayacak.
PYD Nedir?, PYD'nin Açılımı: PYD,Kürtçe( Partiya Yekitiya Demokrat) , Türkçe( Demokratik Birlik Partisi) 2003 yılında Suriyeli  Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Halen bölgenin en etkili partisi, siyasi ve askeri alanda  faaliyet göstermektedir. Partinin Lideri Salih Müslim'dir. PYD'nin Askeri kolu yaklaşık 5 000 gerilladan oluşan Halk  Koruma Birlikleri'dir. PYD, Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, Suriye'de Halep Eyaleti'ndeki Kobani, Afrin ve Cinderis kentleri; Haseke Eyaleti'nin Amude, Derik, Efrin beldeleri, El Darbasiye kenti ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşında bulunan Resulayn (Serekaniye)  kenti ile Tirbesipiye kasabasında siyasi ve askeri kontrolü elinde tutmaktadır.