TELEFON görüşmesi sonrasında ziyaret etmek üzere yola çıktık. Karslıoğlu Konağını geçip, ara sokaktan ahşap yapılı evin avlu kapısına çalma ihtiyacı bile duymadan giriş yapıp, seslendik, ‘’İlhan abi’’ diye. Biz evin balkonuna bakarken, merdivenlerin altındaki kapı açıldı, elinde henüz şekil verilmemiş bir müzik aletinin parçasıyla karşımıza dikildi. ‘’Hava soğuk ama güneş de var, bahçede oturalım isterseniz!’’ dedi, ‘’Yok biz atölyeni görmeye geldik’’ karşılığını verdik. Evinin altındaki daha önce kışlık gıda maddelerini saklamak için kullanılan kiler, gelişen teknoloji ile kullanılmaz hale gelince, burasını kendisine atölye olarak yapmış. Küçük pencereden sızan ışık, tezgahını aydınlatan floresan lamba ile loş bir havanın oluştuğu atölyeye girişimizi yaptık.

YOZGAT VE SANAT
Her türlü müzik aletini çalabilme yeteneğine sahip, ünlü saz ve söz ustası, derlemeci hemşehrimiz Nida Tüfekçi’den ders alan İlhan Koldemir ile röportaja gittiğim tarihten çok önce tanışmıştım. Ud ve bağlama çaldığını bilmeme karşılık, ötesinden bir haberdim. Yozgat’ta gerek Kültür Müdürlüğü salonunda, gerekse şehir stadında, Cumhuriyet Alanı’nda konserler olurdu. Bu konserlerde, bazen de Öğretmenler günü gibi etkinliklerde görev alan İlhan Koldemir ağabeyimizi müzik aletini çalıp, notalar üzerinde adeta dans ettiğini görürdüm. İşte o zamanlar İlhan ağabeyin ne kadar önemli bir sanat adamı olduğunu anladım. Sonraki dönemlerde sıkça karşılaşır, sohbet ederdik. Yozgat’ta yaşayan, sanat ve edebiyat ile uğraşan herkes gibi İlhan Koldemir ağabeyimizin de ciddi kaygıları vardı. ‘’Bu memlekette sanata, sanatçıya, edebiyatçıya, şaire, ozana velhasıl kimseye saygı gösterilmiyor. O yüzden burada yetişen soluğu büyük şehirlerde alıyor, Yozgatlıyım demekten çekiniyor’’ diyerek, kaygılarını, sitemini özetliyordu.
TSM KOROSU
1999 yılında Yozgat İl Kültür Müdürlüğü, Türk Halk Müziği Korusundan sonra, Türk Sanat Müziği Korusunu oluşturmak üzere kurs açtı. İlhan Koldemir’in oğlu Müzik öğretmeni Serdar Koldemir tarafından verilen TSM kursuna 35 kursiyer katılıp, eğitim aldı. Nota, usul, makam, bona, solfej, repertuar çalışmalarının yapıldığı kurs sonunda oluşturulacak TSM Korosunun o yılın Mayıs ayından itibaren konserlere başlayacağı bildirildi. Yozgat İl Kültür Müdürü Salime Doğan, daha önce müdürlük bünyesinde oluşturulan THM korusunun verdiği konserlerde büyük beğeni topladığını belirterek, “TSM Koromuzda aynı ilgiyi görecektir. Mayıs ayı içerisinde kurs tamamlandıktan sonra ilk konserini Yozgat’ta verecek olan koromuz, daha sonra çevre illerin taleplerine yanıt verecektir” dedi. 
O günlerde bugün varlığından söz edemeyecek duruma gelmiş olsak bile, Sürmeli, Nida Tüfekçi gibi koroların temelleri o günlerde atılmıştı. Daha sonraki süreçte kurslarda İlhan Koldemir ağabeyimiz de görev alıp, gençlere, heveslilere kurslar verip, yetişmelerine katkı sağladı.

BAĞLAMA USTASI
2004 yılının Ocak ayının ortalarında, İlhan Koldemir ağabeyimizi ziyarete gittiğimizde hava soğuk olmasına karşın, ortalık bildik kışlardan farklı, yağışsız bir gündü. Atölyede bir taraftan sohbet ediyor, bir taraftan yapacağımız haber konusunu değerlendiriyorduk. Türk Halk Müziğinin ünlü ustalarından Nida Tüfekçi'nin talebelerinden o tarihte 66 yaşında olan İlhan Koldemir, önce enstrümanı çalmayı öğreniyor, sonra imalatını yaptığını söyledi. 1956-57 yıllarında Nida Tüfekçi'den bağlama çalma dersleri alan İlhan Koldemir, Yozgat'ta bulunan evininde oluşturduğu atölyesinde 25 yıldır bağlama, 10 yıldır da Ud üretiyor. Son bir yıldır Kemana merak saran İlhan usta, ''Bugüne kadar kaç tane bağlama imal ettim bilmiyorum ama 25-30 civarında Ud, son bir yıl içerisinde de 4 adet keman imal ettim'' diyor. Sipariş üzerine Bağlama, Ud ve Keman imal ettiğini belirten İlhan usta, ''Küçük yaşlarda saz çalmayı öğrendim, rahmetli Nida Tüfekçi'den ders aldım. Daha sonra çaldığım bağlamanın imalatını yapmaya başladım. Daha sonra Ud çalmaya merak saldım. Çalmayı öğrendim, son 10 yıllık süre içerisinde de Ud yaptım. Keman çalmayı öğrendikten sonra da son bir yıldır da Keman imal ediyorum. Sipariş üzerine imalat yapıyorum. Siparişler genellikle Ankara ve Kırşehir'den geliyor. Bu işi seviyorum, hem çalmayı, hem de çaldığım enstrümanı imal etmekten mutlu oluyorum'' diye konuştu. Asıl mesleğinin Marangozluk olduğunu da belirten İlhan Koldemir, Bağlama ve Ud'u Renk, Kelebek, Padok Ağaçlarından yapıldığını, Keman da ise sadece Kelebek ağacını hammadde olarak kullandığını da sözlerine ekledi.

70’LİK DELİKANLI 
İlhan Koldemir ağabeyimizle ikinci röportajı 2008 yılının ikinci ayının başlarında gerçekleştirdik. O tarihte 70 yaşında olan İlhan Koldemir, ilerlemiş yaşına rağmen onlarca kişiye hem saz çalmayı öğretiyor hem saz yapmayı. Yıllar önce marangoz çırağı iken ustasından saz yapımını ve çalmayı öğrenen İlhan Koldemir, mesleğini yaşatmak için öğrenci yetiştiriyor. Türk Halk Müziği'nin unutulmaz ismi Nida Tüfekçi'nin kısa bir süre talebesi olan Yozgat'ın en eski saz ustası İlhan Koldemir ilerlemiş yaşına rağmen sanatını kendinden sonraki nesillere aktarmak için çalışıyor. Çocukluk yıllarında bir marangoz çırağı olarak işe başlayan Koldemir, Yozgat'ta saz ve bağlama ustalarının son temsilciliğini yapıyor. 2008 yılında da bağlama, keman ve kabak kemani yapını sürdürüyordu. Gençlik yıllarında kısa bir sürede olsa Nida Tüfekçi'den ders alan sanat aşığı, şimdilerde değişik mesleklerden 52 kişinin oluşturduğu koroya kurs veren Koldemir, özellikle son yıllarda Yozgat'ta bağlamaya olan ilginin arttığını ifade etti. Koldemir, "Asıl mesleğim marangozluk. Ustama zaman zaman saz, keman ve ud gibi müzik aletleri tamir için getirilirdi. Ustam hem iyi ustaydı hem de iyi saz çalardı. Bende o zamanlarda müzik aletlerine karşı merak oluştu. Askerlik yıllarımda Nida Tüfekçi'den kurs aldım. 25 yıldır saz yapıyorum. Saz kursları veriyorum. Yine ilimizde kurulan Türk Sanat Müziği korosundaki arkadaşlarımla saz, ud keman çalıyorum" dedi.
Yozgat belediyesi tarafından kültür varlıklarının tanıtılması için yaptırılan kültür evlerinden birini kiralayan İlhan Koldemir ürettiği müzik enstrümanlarının satışını yapıyor. Eşinin de yardımıyla hem saz yapan hem de kurs veren İlhan Koldemir, "Eşim atölyede çalışırken de bana çok yardımcı oluyor. Halkımız genelde bağlamaya rağbet gösteriyor. Bağlama alıyor, keman satışları yok denecek kadar az oluyor. Bu nedenle bizde imalatımızı daha çok bağlamaya kaydırıyoruz. Bir bağlamayı bir haftada imal ediyorum. Ortalama olarak ayda 4 bağlama yapıyorum. Bağlama fiyatları 140 ile 400 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

VE…
Yozgat bir ustayı, sanatçıyı daha ebediyete uğurladı. Uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören İlhan Ağabey hakkın rahmetine kavuştu, pandemi nedeniyle çok az sayıda kişinin katılımı ile toprağa verildi. Allah Rahmet eylesin.

KİMDİR

İlhan Koldemir; 1937 yılında Yozgat’ta kasap Rüştü Koldemir’in oğlu olarak dünyaya geldi. Asıl mesleği mobilyacılık olan Koldemir, yüzlerce müzik aletini hem çaldı hem de imalatını ve tamirini yaptı. Yozgat’ta Türk Halk ve Türk Sanat Müziğine yönelik çalışmalarıyla dikkat çekti. Koldemir, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti ve 10 Kasım 2020 Salı günü  Taşocağı Mezarlığında kılınan cenaze namazının ardından aile kabristanlığında toprağa verildi.