Bir dönemlerin en vazgeçilmez içeceği boza şuan eskisi kadar olmasada yine kış içecekleri arasında en üst sıralarda yer alan anane içeceğimizdir. Boza!
    Geçmiş yılarda ki kadar olmasa da illaki bzayı içmek şarttır. Ama yeni nesil fazla tanımaz oldu. O yılların yıpratamadığı, şifa kaynağı  içeceğimizi zaten artık o çocukluk yıllarımız da ki gibi boza, sokak sokak dolaşarak, ev yapımı değil, fabrikalarda üretiliyor. Ama hala bozanın nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Lakin bozanın temel maddeleri, şeker, mısır, su ve buğday olduğunu da belirtmeden geçemiyorum.
    İçki satışına ve sunumuna yeni kısıtlamalar getiren içki yönetmeliği gündemde ki sıcaklığını henüz korurken, yeni bir tartışmada bozada içki yasağı kapsamına alınacakmı oldu.
    Gazetelerda günlerdir birçok yazı yeralmakta, gençleri bozadan uzak tutun, bozada alkol içeriyor, yasa katı yorumlanırise ki bozada alkollü içecek deniliyor.
    Yine geçenlerde bir gazetede sayın “Semerci”bilinenen eski Türk içecekleri arasında yer alan bozanın da neredeyse biradaki  kadar alkoliçerdiğini yazdı.
    Evet bu doğru, bozada yüzde 3 oranında alkol bulunurken bira da ki alkol oranı yüzde 5’ tir ve bu oranı  yüzde 5’in üzerine çıkarmakta mümkündür. Durum böyle olunca da bozanın satışınada yasak gelirse sakın şaşırmayın.
    Unutmadan madem ki, 2 tane boza bir biraya bedel oluyor ise o halde dinimizce boza içmek günahmı?
    Anlayacağınız şuan herkesten farklı tanımlamalar  ve farkl sesler çıkıyor.
    Burada önemli olan gerçek şudur. Bozaya dışarıdan herhangi bir alkol ilave edilmediğidir. İşte size boza ile ilgili birkaç bakış açısı:
    nkara Üniversitesi İlahiyat Fakultesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşlıoğlu’na göre boza alkollü içecek değildir. Dolayısıyla içmekte günah değildir.
    Yeşilay  Derneği Prof. Dr. Orhan Kural’ a göre boza şişelerinde de mutlaka alkol içermektedir yazısı yer almalıdır.
    Ceza Hukuku Uzmanı Dr. Volkan Dülger’e göre ise eğer yasayı katı yorumlanır ise bozada alkollü içecektir.
    Sağlıklı yaşam uzmanı Dr. Ender Saraç’ta boza içki değildir diyor.
    Kısaca ne geçmişte, ne de günümüzde alkollü içecekler gibi keyif vermesi amacıyla üretilip, satılmadığı ve tüketilmediğini unutmamak gerekiyor.
    Merak ettinizmi bilmiyorum ama Alkol içeren gıdalarıda belirtmeden geçemeyeceğim.
ALKOL İÇEREN GIDA MADDELERİ
    Meyve suları, sirke,yoğurt, boza, kımız, ekmek, meşrubatlar ve bekleyen meyvelerdir.
    Ne kadar şekerli, meyveli ürün varsa biraz fermonte ettinmi illaki alkol olacaktır içinde.
    Peki şimdi ne olacak?
    Kış günlerinin ve en eski vazgeçilmez içeceğimiz olan bozaya ne olacak.
    İşin cılkını çıkartmayalım...