Hemen hemen hepimizin bahçesinde veya herhangi bir arazisinde tek dal veya birkaç dal kayısı ağacı bulunur.
    Ballı, iri görünüşlü, mayhoş, tatlı çiğit, acı çiğit, Iğdır cinsi  vs. Hiç kimse bu meyveleri sulamaz bile. Yıllarca kenarda köşede bakımsız olmasına rağmen her yıl meyve ikramında bulunur ve hoşaflık olur, fazla olur,  kurutulurda.
    Demek ki bizim coğrafyamızda, iklimimizde kayısı üretiliyor.
    Erik, kayısı, elma, üzüm vs. meyveler üretilebilecek uygun toprak ve bitki örtümüz var. Amasya, Niğde, Nevşehir, Çorum komşu illerimiz olmasına rağmen adeta meyve, sebze, tahıl vs. ürünlerde bereketli hasatlar yapmakta. Peki biz niye yapamıyoruz?.
    İl Tarım Müdürlüğümüz, Özel İdare Kuruluşlarımız, Zirai Donatım Kurumlarımız, Valiliğimiz bu konularda uzman kuruluşlara fizibilite, etüt çalışmaları, toprak tahlilleri yaptırsalar, nerelerde, hangi mekanlarda ne ürünler yetiştirebiliriz araştırsalar ve uygulamaya geçseler cennet Yozgatımız 1970’li yıllar öncesindeki gibi ağaçlık, yeşillik, sulak, iç açıcı günlerine dönmez mi?.
    Her taraf yeşil, her taraftan bereket fışkırıyor olmaz mı.
    İnsanlarımız iş güç sahibi, çocukları iyi okullarda okuyan, sofraları zengin, yüzleri güleç, gözleri ferli, yardımlaşma, dayanışma içinde olmazlar mı?
    Geçen yıl Malatya’ya bir eğitim programı için gitmiştim.
    Arkadaşlar sağolsun bize Malatya’nın her tarafını gezdirdiler. Kayısı çiğidinin ağaç kısmına kadar değerlendiriyorlar. Nerde kullanıyorlar biliyor musunuz?
    Mobilya sanayinde. Kayısının hiçbir yerini israf etmiyorlar. Kayısı döneri, kayısı kokteyli, kayısı esanssı, kayısı kolonyası, kayısı dondurması. Aman Yarabbi bir meyveden ne ürünler elde etmişler, hayran kalmamak elde değil.
    Her taraf meyve, kayısı bahçesi. Peki biz ülkemizde neden Malatya kayısısına bol miktarda rastlamıyoruz diyeceksiniz.
    Rastlayamazsınız çünkü rekolte ürünlerin hemen hemen hepsi dış ülkelere ihraç ediliyor. Bir yıl sonrasının ürünü bir yıl önceden sipariş edilmiş, ihraç edilmeyi bekliyor. Pazarı bol, talibi çok bir ürün.
    Bizim Yozgatımızın her tarafında kayısı yetişir. Malatyalılar gibi biz de ürünlerimizi rahatlıkla ihraç edebilir kazanabiliriz. Biz neyi bekliyoruz.
    Kim bize yol gösterecek. Topraklarımız boş duruyor. Kuraklaşıyoruz. Çölleşiyoruz. Kanada kavakçılığı, kayısı, elma, üzüm, armut, ceviz, kiraz vs. ürünlerin yetişmesi için iddia ediyorum en uygun coğrafya bizim.
    Hepimiz tarlalarımızı ekip biçmiyoruz bile. Elde ettiğimiz ürünler yüzümüzü güldürmüyor, ne aç ne tok hesabı hasat yapıyoruz. Bu alternatif ürünlere el atalım.
    Göreceğiz ki bu bereketli topraklarımız bizlere ne nimetler sunuyor, coğrafyamız ne kadar güzelleşiyor.
    Tek yapılması gereken pilot bir bölge seçilip uygulamaya başlamak.
    Takdirlerinize arz ederim.