Yozgat sokaklarında son zamanlarda boyunlarına takılan zincirlerle gezdirilen köpeklerin sayısında bir hayli artış oldu. İnsanların hayvanlara karşı duymuş olduğu sevgiyi saygıyla karşılamakla beraber, bunun kuralsız bir şekilde uygulamaya konulup, teşhir edilmesi, insanları, özellikle kadın ve çocukları korkutması hoş görülemez.
İnsanlar akşam çocuklarını yanlarına alıp, Lise Caddesi'nde dolaşmaya çıktıklarında, yaya kaldırımda toplu halde yürürken aralarına dalan bir köpeği görür görmez irkilip, kaçtıklarına sıkça şahit olunmuştur. İnsanları, özellikle çocuk ve kadınları korkutmaya yönelik, dikkat çekmek amacıyla gezdirilen köpeklerin, hayvan sevgisiyle bir bağlantısının olduğunu söylemek mümkün değil.
Yarın okullar açalıcak. Okul öncesi eğitim, ilköretim çağındaki çocuklar okullara gidip, gelecekler. Bu gidiş gelişlerde yaşanılacak sıkıntılar eğitimlerinin önüne bir engel olarak çıkacağı gerçeğini unutmamak gerekir. Eğer şimdiden gerekli önlemler alınıp, uyarılar yapılmazsa ilerde ciddi sorunlar çakacaktır.
Köpeklerin sokağa çıkartılmasına karşı oluğum algısıda oluşmasın. Aksine hayvan sevgisinin, hayvan besleyenlerin sayısının artması elbette sevindirici olumlu bir gelişmedir. Ancak, bunun sosyal sorumluluğunun da taşınması gerekir. Sokakta gezdirilen köpeklerden bazıları var ki; kalabalıktan tedirgin olup, saldırganlaşamabicek cinsten. Böyle bir durumda kimse sorumluluk üstlenemeyecektir.
Beslenen hayvanların gezdirilmesi, havalandırılmasına yönelik bir alan belediye tarafından düzenlenebilir. Düzenlenmesi de gerekir. Oluşturulacak bir parkta, hayvanlar rahatlıkla gezdirilip, serbest bırakılarak dolaşmaları sağlanabilir. Başka bir çözüm de bulunabilir. Sokakta kontrolsüz dolaştırılmaları, boyunlarına takılan zincir ile gerekli önlemin alındığının düşünülmesi yanlış bir algıdan ibarettir.
Yozgat Belediyesi tarafından kurulan barınakta kısırlaştırılan sokak köpekleri küpelenip, daha sonra sokağa bırakılıyor. Bu köpeklerin de tehlike arzettiği ileri sürülüp, diğer köpeklerle mukayese edilmeye çalışılabilir. Ancak, evlerde beslenilen belirli cinsteki köpeklerle, tedavileri yapılıp, sokağa bırakılan hayvanlarla mukayese edilmesi mümkün değil, doğru da olmaz.
Zira, kısırlaştırılıp, küpeleri takılan bu köpekler, insanları gördüklerinde hemen bulundukları ortamdan uzaklaşmaktalar. Aynı zamanda kendilerine gölge bir yer bulup, saatlerce uyumakta, çocukların bulunduğu ortamlarda da fazla durmamaktadırlar. O nedenle sokak köpekleri ile diğer cins köpekler mukayese edilerek, sokaklarda dolaştırılmasına izin verilmesi, sağlıklı olmaz, olmayacaktır.
Sonuç olarak, Yozgat'ta sayıları hergeçen gün artan sahipli köpeklerin gezdirilip, havalandırılabilecekleri bir alana, parka ihtiyaç duyulmaktadır. Lise Caddesi'nde gezdirilmeleri beraberinde ciddi sorunlar getirecektir, ilgililere duyurulur.