YOZGAT, oldukça önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Buna karşın üretimini pazara sunamayan, o nedenle de beklediği geliri elde edemeyen çiftçi, tarımdan hızla uzaklaşmaya devam ediyor.

Her konuda olduğu gibi tarımsal üretim, planlama ve uygulamalarla ilgili konularda koordinasyon eksikliği etkin rol oynuyor. Aslında ''eksik'' demek, ''var olan bir durumun aksaması'' anlamına geldiği için, biz buna ''Koordine hiç yok'' dersek, daha doğru bir teşhis koymuş oluruz, düşüncesindeyim.

Yozgat'ta uzun süredir, tarım alanlarında verimi ve kalitesini artırmaya yönelik mantar bulaşlı tarımsal uygulamalar yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde yerli patates hasadı gerçekleştirildi. Koyunculuk projesi var. Hayvancılık projesi uygulamaları devam ediyor. Süt üretimini artırmaya yönelik çalışmalar söz konusu ama bir eksiklik var.

Bu ilde Ziraat Fakültesi var, her ilçede Ziraat Odası var, Süt birliği var, Ticaret ve Sanayi Odası var, Esnaf Odaları var, Keçi, Koyun, Manda gibi hayvanlarla ilgili birlikler mevcut. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri var. Kooperatifler mevcut. ''Tarım ve Hayvancılık'' denilince, bu kurumların tamamının konusu oluyor. 

Koordine yok, o yüzden de uygulanan uygulamalar projeyi gündeme taşıyan kurum yönetiminin değişimiyle sekteye uğruyor. Veya istenilen sonuç alınamıyor. Yıllardır, çiftçinin girdi maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye yönelik anıza doğrudan ekim projesi uygulanıyor. Bu uygulamanın hiç birisinde, diğer uygulamalarda olduğu gibi kurumsal aktörlerin temsilcileri yok. Neden? Olmayınca olmuyor,  süreklilik kazanmıyor. Çalışmalar göstermelik kalıyor.