( Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER/ Antalya)
 Kaliteli yaşamın subasmanı, sağlıktır. Sağlığın subasmanı, harekettir. Hareketin subasmanı ise, yüzmedir.
Kaliteli yaşam felsefesine göre, her sağlıklı insan kaliteli demek değildir. Kalite şemsiyesi sağlık şemsiyesinden çok daha geniştir. Dağda gezen terörist sağlıklıdır, ancak kalitesi sıfırdır. Organ hırsızlığı yapan bir opr.dr. sağlıklıdır. Ancak kalitesi sıfırdır. Çok yetenekli bir bilgisayar mühendisi çok sağlıklı olabilir. Ancak, banka hesaplarını profesyonelliğini kullanarak boşaltıyorsa, kalitesi sıfırdır.
Bir kişi sağlıklı ama gıybet ediyorsa, dürüst davranmıyorsa, zulmediyorsa, küçük görüyorsa, tembelse, kin güdüyorsa, atalet içerisindeyse, soruna odaklanıyorsa, güvensizlik yapıyorsa, dedi kodu yapıyorsa, aldatıyorsa, tepeden bakıyorsa, adaletsiz davranıyorsa, sevgi ve saygıdan yoksunsa, çatışma çıkarıyorsa, kibirliyse yüksek kaliteden hayli yoksun demektir.
Eğer, sağlıklı bir insan hareket etmiyorsa, hem bedeni olarak hem de ruhsal olarak atalet içerisinde ise, onun sağlığının bozulması an meselesidir. Burada hareket kavaramı çok geniş bir şekilde ele alınmalıdır. Dengeli, istikrarlı ve ölçülü bir şekilde vücudun bütün organlarına egzersiz yaptırılmalıdır. Özellikle beyin jimnastiği diyebileceğimiz, düşünme, planlama, muhakeme yapma, beyin fırtınası yapma, uygulama ve izleme şeklindeki beyin çalıştırmalarının hakkıyla ve usulüyle yapılması gerekmektedir.
Beden çalışmadan beynin sürekli çalıştırılması ise, lokal anlamda dinamizme yer vereceği için, baş ve vücut arasında dengesizlik meydana gelecek, vücuttaki hareketsizlik ve pasiflik, beyinde yaptırılan hareket ve çalışmaya beklenmedik bir şekilde zarar verebilecektir. Mesela, kişi sürmenaj olabilecek veya akli denge ile ilgili sorunlar baş gösterebilecektir.
Kaliteli ve sağlıklı olmak için yalnızca hareketli olmak da yeterli olmamaktadır. Kişi ruhsal dünyasını verimli ve etkin yönetemiyorsa, üzüntü yönetimini hakkıyla yapamıyorsa, korku ve endişelerini yerli yerine oturtamıyorsa, öfke yönetimini beceremiyorsa, okumuyorsa, yazmıyorsa, üretmiyorsa, başarı kazanamıyorsa, toplumda saygınlığını yükseltemiyorsa; vücut ve beyin ne kadar hareketli olursa olsun, sağlık ve yüksek kalite bir yerlerden tırtıklanacaktır.
Özellikle entansif spor yapanların günün birinde bıçak gibi kesmeleri tedavisi çok güç sorunları beraberinde getirecektir. (Dünya şampiyonu boksörümüz Muhammed Ali ve Dünya şampiyonu haltercimiz Naim Süleyman’ın durumları böyledir).
Duran arabayı hızla kaldırmak ve hızlı giden arabayı sert frenle durdurmanın vereceği zararlar da buna benzemektedir.
Spor ve hareketliliğin, pozitif düşünce, iyimserlik, güler yüz, tebessüm, coşku, heyecan, yaşama sevinci, paylaşım, iyilik yapma, destek olma, karşılıksız verme, üretme, başarı kazanma, anlamlı ve yüksek kaliteli miraslar bırakma gibi yüksek kaliteli düşünce ve eylemlerle desteklenmelidir. Aksi halde belki sağlık tesis edilebilir, ama yüksek kalitenin tesis edildiğinden bahsetmek güç olacaktır.
Spor, aktivite ve dinamizmin en büyük gücü yüzmedir. Yürüyüş de çok güzel ve etkin bir aktivitedir. Ancak, yürürken vücudun ağırlığı diz ve ayaklara baskı uygular, zamanla onları deforme eder. Ter vücuda yapışır. Kolların hareketliliği de sınırlıdır. Bu olumsuzluklarından dolayı yürüyüş yapmak, yüzmek kadar verimli ve etkin değildir.