YOZGAT siyasetinde, iş hayatında öne çıkan kadın isimleri bir elin parmaklarını geçmiyordu. Bu öneçıkan isimlerinden birisi olan Sıdıka Civelek, hem iş kadını hem de siyasi kimliği ile öne çıkarken, Elmas Bacanlı, Zeynep Nurdoğdu da siyasi kimlikleri ile ‘biz de varız’ diyerek, öne çıkan isimlerden ilk akla gelenlerdi.  12 Eylül sonrasında Yozgat’ta ‘iş kadınları’ ile ilgli haber yapılmaya kalktığımızda, daha çok eczacı, mimar, mühendis olan isimler akla geliyordu. Yozgatspor’un mali sıkıntı yaşadığı bir dönemde Sıdıka Civelek ve Elmas Bacanlı’nın ‘biz varız’ çıkışından sonraki süreç içerisinde kadınlar kendini daha fazla göstermiş olsa da pek başarılı olamadı. Yozgat’ın ilk kadın İl Genel Meclisi Üyesi olma bahtiyarlığına Muazzez Binici erişti. Bu küçük kıvılcımlar kadınlar için cesaret kaynağı olduğunu söylemek mümkün.
KENDİ İŞİNİ KUR
Türkiye'de ilk defa 2003 yılında Diyarbakır'da, daha sonra 2007 yılında ülke genelinde aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 7 pilot ilde 'Mikrokredi' uygulaması ile ev kadınları iş sahibi yapılmak üzere yola çıkıldı. Yozgat İl Özel İdaresi’nde düzenlenen toplantıda, Mikrokredi konusunda kadınlar bilgilendirilmeye çalışırken, objektiflerin kendisine yöneltildiğini farkeden kadınlar, yüzlerini gizliyor, iş hayatına girme heyecanını dışa vurmaktan kaçınıyor/korkuyordu.  Projeden yararlanan bazı kadınlar, kendi evlerinde atölyeler kurarak, üretime geçti. Patik, dikiş, nakış, yün işleme gibi alanlarda kendi işlerini kuran kadınlar, bunların satışını yapıyor, elde ettikleri gelirlerle aldıkları kredinin geri dönüşümünü sağlarken, ev ekonomilerine de katkıda bulunuyorlardı. Dikiş makinaları, örgü makinaları, iplik, yün gibi malzemelerde bu mikro kredi ile sağlandı. 
İŞ KADINI OLDULAR
Yozgat Belediyesi 2007 yılında ‘Kadın Girişimciliğini Geliştirme’ projesini devreye soktu. Avrupa Birliği Hibe Projeleri kapsamında açılan kadın girişimcilik kursuna 90 kadın katıldı. Ev hanımlarını iş sahibi yaparak, üretime katılmalarını sağlamak amacıyla açılan AB destekli ‘Girişimcilik Kursu’ tanıtım kokteyli yapıldı. Belediye tarafından hazırlanıp, uygulamaya konulan projesi sonrası açılan ‘Kadın girişimciliği’ kursuna katılan 90 ev hanımı ünlü otellerin aşçıları sayesinde pasta, börek ve hamur işleri eğitimi aldı. Teorik ve uygulamalı olarak devam eden kurs, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki aşamalı yapıldı. Kurs sonunda katılan kursiyerlere ustalık belgesi verildi. Kursa katılan 90 ev hanımından bazıları kendi işini kurdu, bazıları da işletmelerde işe başlayarak iş kadını oldu. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Türkiye'de kadın girişimciliğinin çok az olduğunu belirterek, Yozgat'ta kadın girişimci sayısını artırmaya yönelik olarak hazırladıkları projeyi 2017 yılında uygulamaya koyduklarını söyledi. Başer, ''AB fonlarından aldığımız destekle uygulamaya koyduğumuz Kadın Girişimciliğini Güçlendirme projesi ile ev hanımlarımızı üretime yönlendirdik. Bugün ev hanımlarından birçoğu kendi işini kurup, üretim yaparken, bazıları da çeşitli işletmelerde çalışmaktadır'' dedi.
Başer, projenin toplam maliyetinin 103 bin 24,37 Avro olduğunu, bunun yüzde 90'lık bölümünün AB fonlarından aktarıldığını anlattı. Projenin takibini üstlenen Belediye Gıda Mühendisi Aynur Ahi de, proje kapsamında 90 bayana gıda üretimi, girişimcilik ve kooperatifçilik konusunda uzman olan kişiler tarafından eğitim verildiğini bildirdi. Ahi, kursun 40 bayanı kapsamasına karşılık, talebin çok olması nedeniyle katılımcı sayısının 90'a çıkartıldığını ifade etti. Ahi, ''Atıl durumda bulunan kadın iş gücü bu proje ile ekonomiye dahil edilmiştir. Bugün Yozgat'ta yok denilecek kadar az olan kadın işletmeci ve çalışanlarının sayısı artmıştır. Projede yer alan kadınlarımızın birçoğu kurdukları atölyelerde üretimler yaparak, satmaktadır. Bazı kadınlarımız ise çeşitli işletmelerde istihdam edilmiştir'' diye konuştu.
Kendi kurdukları işletmelerde veya mevcut iş yerlerinde istihdam edilen ev hanımları, üretimde yer almış olmanın, ev ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor. Kendi işletmelerinde hem işçi, hem de patron konumunda bulunan kadınlar, ''Ev işlerinden arta kalan zamanımızı genel olarak örgü örüp, komşu ziyaretlerine giderek değerlendiriyorduk. Kocamızın getireceği ekmeği bekliyorduk, kıt kanaat geçiniyorduk. Ama şimdi kendimiz çalışıyoruz, üretiyoruz, ekonomimize katkıda bulunuyoruz'' şeklinde konuştular.
MERKEZE TAŞINDILAR
Mikrokredi kullanarak evlerinde üretim yapan kadınlar, ürünlerini pazara sunmakta zorlanmaya başlayınca 2012 yılında devreye Yozgat Belediyesi girdi. Belediye tarafından tahsis edilen merkezde toplanan kadınlar, üretimlerini burada yapmaya başladılar. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat'ta yaklaşık olarak 700 kadının mikrokerdiden faydalandığını söyledi. Başkan Başer, "Burada çalışan hanımlarımız çok cüzi bir kredi ile ev ekonomisine katkı sağlıyor. Bizde belediye olarak bu iş yerini çok cüzi miktarda kiraya vererek kendilerine destek olduk. Kadınlarımız el emeğini burada satışa sunuyor. Halkımızdan da bir ürün alırken bu çarşıyı ziyaret ederek, daha uygun fiyata buradan istedikleri eşyaları almasını tavsiye ediyoruz" dedi.
Beş yıl önce aldığı mikro krediyi iyi bir şekilde değerlendiren Zekiye Muş, 700 lira ile başladığı işini geliştirdiğini belirterek, "Beş yıl önce aldığım 700 lira krediyi her yıl işlerimi geliştirerek şuanda 10 bin liraya kadar kredi alabiliyorum. İşlerim çok iyi ev bütçeme katkı sağlıyorum. Ev hanımlarımız evlerinde boş oturmasınlar, her şeyi eşinden beklemesin ve ellerini taşın altına koyup bizde bir şey yapabiliriz diyebilsinler. Cesaretlerini toplayıp mikro krediden yararlanıp kendi işlerini kendileri kursun. Ben şuanda evimi ve arabamı aldım ve taksitlerini ödüyorum" diye konuştu.
Fatma Uslu ise, 6 yıldır triko ile uğraştığını ifade ederek, "Dört yıldır mikro kredi kullanıyorum. 750 Lira ile başladığım işimi geliştirmek için daha sonra bu kredimi bin 500 liraya çıkardım. İşlerimizden oldukça memnunum. Belediye başkanımız bu iş merkezini bizlere tahsis etti Allah razı olsun. 4 Çocuk annesiyim ve evimin geçimine bu şekilde destek oluyorum" ifadelerini kullandı.
HAYATA KADIN ELİ DEĞDİ
Bir zamanlar bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kadının iş ve siyaset alanında  kendisini göstermeye çalıştığı dönemler geride kaldı. Mimar, Mühendis, Eczacı, Öğretmen, Memur, Santral Görevlisi gibi alanlarda iş hayatına atılan kadınlar, her ne kadar 12 Eylül dönemine kadar siyaset sahnesinde isim olarak var olsalar da gerçek anlamda pek görünmüyorlardı. Bugün hem iş hayatında hem de aktif siyasette var olan kadınlar, Yozgat'ta üretimin diğer adı olarak karşımıza çıkıyor. Yozgat'ta daha çok 'al-sat' anlayışının hakim olduğu iş hayatında, kadınlar kurdukları atölyelerde unlu mamuller üreterek, ekonomiye katkı sağlıyor. Biraz daha imkan verilmesi halinde daha başarılı çalışmalara imza atabileceklerini ise gösteriyorlar. Sorgun ilçesinin Bahadın Beldesi, Çayıralan, Aydıncık, Çekerek ilçelerinde kurulan atölyeler ve Girişimci Kadın Kooperatifleri, şirkitleri, dernekleri buna bir örnek olarak gösterebiliriz. Kadınlar taşı işliyor, ipliğe hayat veriyor. Meyveyi, sebzeyi yetiştirip, pazara sunmanın sevincini yaşıyor...