Yozgat’ın kaderidir, ustalar bu memlekette acemileşir, elleri ayaklarına dolaşır. Başımızdakilerin veya bizi temsil edenlerin suçu değildir bu!
Memleketin havasından mı, yoksa suyundan mıdır bilinmez, temsile yetkili olanlar oturdukları koltukların imkanlarını Yozgat için tam anlamıyla hizmete dönüştüremezler.
Bugün Yozgat’ın yetiştirdiği, Yozgatlının seçtiği, sahip çıktığı isimler Türkiye’nin yol haritasını çiziyor, ülkenin kaderini etkileyecek kararların altına imza atıyorlar.
Öte yandan söz konusu, bir zamanlar havasını soluyup, suyunu içtikleri memleketleri Yozgat olduğu vakit, başımızdakilerin adeta basiretleri bağlanıyor.
Yıllardır yazarız, acemi birliği Yozgat için bacasız bir fabrikadır, Yozgat ekonomisi açısından çok büyük bir yatırımdır deriz.
Yıllar evvel Yozgat’tan alıp götürülen acemi birliğinin önemini sonra anlayan, başını taşlara vuran bu memleketin insanına kesilen ceza ne zaman sona erecek?
Geçtiğimiz hafta Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün’ün acemi birliklerinin büyükşehirlerin dışına taşınması görüşü, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından olumlu karşılanmasıyla ajanslara düşen haberler ortalığı karıştırdı.
Bu haberin ardından haber sitelerine düşen “acemi birlikler taşraya taşınacak” başlıklı haberler Yozgat’ın bu konudaki hayallerini hortlattı.
Haberi ilk okuduğumda, ismi geçen illerin arasında Yozgat’ı görememek ne kadar beni endişelendirse de, ortada alınmış resmi bir kararın olmaması yüreklerimize su serpti.
Bu haber sayesinde, Milli Savunma Bakanlığının, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki acemi birliklerin küçük şehirlere nakli için çalışmalara başladığını öğrendik.
Aslında bu haberlerden benim anlağım şu oldu: “Bak Yozgatlı, bakanlık acemi birliklerin küçük şehirlere nakledilmesi için bir çalışma yürütüyor, siz de kulis oluşturup bu pastadan payınızı alın. Öyle oturduğunuz yerden acemi birliğini kapamazsınız! Onlarca il acemi birliği istiyor, bir acemi birliğine sahip olan iller de ikincisini almak için kulis yapıyorlar. Siz de nüfusunuzu kullanın, adınızı bu listeye yazdırın. Ama takip etmeyi unutmayın, baskı yapın, peşini bırakmayın...”
Bugüne dek Ankara’da hiç bir dönem böylesine büyük temsil hakkı kazanamayan Yozgat’ın bu güçten olması gerektiği gibi faydalanamadığı konusunda çok sayıda kişiyle hemfikirim. Zaten bunu defalarca kez kaleme aldım.
Biliyorum, Yozgat bundan sonra böylesine büyük bir siyasi gücü aynı anda, aynı dönemde elinde bulunduramayacak.
Nasıl ki dün, Yozgat’tan çekip götürülen acemi birliğin arkasından baka kalanlar bugün “vah, tüh” diyorlarsa, bir kaç yıl sonra da bu gün ellerinde bulunan siyasi gücü memleketlerinin menfaatine kullanmayanlar aynı duyguları yaşayacaklar.
Bu hep böyle olmuştur.
Yozgatlı elindekinin kıymetini hiçbir zaman bilememiş, zamanla elinden alınanların boşluğu büyüdükçe eksikliğini hissetmiştir.
Ama iş işten geçmiştir işte...
Giden acemi birliği, kapanan fabrikası, başka illere bağlanan veya götürülen kurumları...
Hızlı tren yerine acemi birliği, havaalanı yerine fabrika kuracak birkaç yatırımcı getirseler bu memleket kendini toparlar, geleceğe daha güvenle bakar.
Yaklaşık 10-15 bin askerin eğitim göreceği bir acemi birliğinin Yozgat ekonomisine yapacağı olumlu etkiyi hiç düşündünüz mü?
Ailelerinden gelenleri bir kenara bırakın, er ve erbaşlara devletin verdiği aylık harçlıklar bile esnafın yüzünü güldürür -ki bu da nerden baksanız aylık bir milyon liraya yakın para demek...
Acemi birliğinin yemeğini, suyunu, kantinindeki gıda ve ihtiyaç malzemelerini, bakım ve onarım giderlerini de hesaba kattığınızda ortaya çok daha büyük rakamlar çıkar.
Hesap ortada...
Yozgat için yapılması gerekenler de ortada, Yozgat’ın sıkıntıları da ortada...
Ama Yozgat da, Yozgat’ın kaderi de ortada...
Velhasılıkelam, her şey ortada!..