Fıkra bildik, Nasrettin Hoca fıkrası. Hoca,emanet aldığı kazanın içerisine küçük bir kazan daha koyup, teslim ettiği komşusu sormuş, ''Hoca efendi, bu nedir'' diye. ''Senin kazan doğurdu'' diye karşılık veren Nasrettin Hoca, bir kez daha aldığı kazanı almaya gelen komşusuna, ''Senin kazan öldü'' demiş. Komşusu ''Olur mu öyle şey, kazan ölür mü hiç!'' diye itiraz edince hoca da ''Komşu, komşu kazanın doğurduğuna inanıyorsun da, öldüğüne neden inanmıyorus'' karşılığını vermiş.
Geçtiğiiz hafta içerisinde internet sitelerine yansıyan, ''Milli Savunma Bakanlığı'nın büyükşehirlerdeki acemi birliklerinin küçük illere nakledilmesine yönelik bir çalışma yapılıyor'' şeklindeki haberde Yozgat'ın yer almaması yerel basının manşetleri süsledi. Bunun üzerine de tepkiler başladı, birbiri ardına açıklamalar yapıldı.
AK Parti Yozgat milletvekilleri savunmaya geçti, ''Bunların aslı yok!'' diyerek açıklamalarda bulundular. Milletvekili Ertuğrul Soysal ajanslara yansıyan açıklamasında, ''Milli Savunma Bakanımız, Gümüşhane Milletvekiline böyle bir şey olabilir demiş. Ama böyle bir çalışma söz konusu değil'' diyor.
Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Yozgat'a yaptığı bir ziyarette, ''Yakın bir gelecekte Türkiye'nin her bölgesine kara taşıtlarının yanında havadan da gidilebilecek. Bu bağlamda Yozgat'a da havaalanı sözü veriyoruz'' demişti.
Bu sözün peşine düştük. Yer tespiti yaptık, altyapıya yönelik çalışmaları başlattı. Hatta bu yıl temelinin atılacağını bile söyledik. Yıllar önce Sağlık Bakanı da Yozgat'a 400 yatak kapasiteli araştırma hastanesi sözü vermişti. Bununla da ilgili çalışmaları yaptık, yer tahsis ettik.
Ama bugüne kadar ortada bir şey yok. Bakanlık yapacağım demediği gibi, yapmayacağım da demiyor. Yatırım programında da bulunmuyor.
Şimdi gelelim bildik fıkranın özüne. Nasrettin Hoca, ''Kazanın doğurduğuna inanıyorsun da, öldüğüne neden inanmıyorsun!'' diyor.
Haksız da sayılmaz...
Şimdi ''Nasrettin Hoca'' misali sormak lazım, ''Yatırım programında bulunmayan havaalanının, araştırma hastanesinin temelinin bu yıl atılacağına inanıyorsun, bakan söz verdi diyorsun da, Milli Savunma Bakanı'nın söylemini referans olarak kabul edip, acemi birliğin gelme ihtimaline neden inanmıyorsun?''
''Ateş olmayan yerden duman çıkmaz'' atasözünün boşuna söylenmediğine inanan birisi olarak, öyle veya böyle bir şekilde bu konu gündeme gelmiş. Bundan sonrası için Milletvekilleri ''Yok öyle bir şey'' diyerek, savunma reflekslerini geliştirmek yerine, konunun takipçisi olmak durumundalar. Komuoyunun konuya ilişkin hassasiyetini bakanlığa ve Başbakana ilettiklerinde durumun en azından değerlendirilmeye alınıp, Yozgat insanının talep ve arzularının gerçekleşkesi noktasında gerekli adımlar atılacaktır, umudundayım.
Tavşan yamaca geçmeden...