Yozgat küçülüyor ve sürekli göç veriyor. Nüfus göçünün yanı sıra meslek göçü ve beyin göçüde yaşanıyor. İş bulmak için Yozgat’tan göçenlerin yanısıra meslek erbabının göçü, zengin ailelerin göçü Yozgat’ı yalnızlaştırıyor. Yozgat zenginleşeceği, modernleşeceği yerde fakirleşiyor, yalnızlaşıyor.
Göçün temelinde yatan ana nedenler var. Bunun sebebi sadece büyük şehirlere göçmek ve daha çok para kazanmak değildir. Modernleşmenin ve şehirleşmenin şartlarınıda düşünmek gerekir.
Her geçen gün nüfusumuz azalıyor ve fakirleşiyoruz. Sanayileşme azalıyor, işsizlik çoğalıyor, geçim derdi ailelerin omuzlarına biniyor.
Sanayileşme geciktikçe, işsizlik arttıkça meslek sahibi insanlar azaldıkça, şehir modernleşmekten uzaklaştıkçabu göç devam edecektir. Hepimizin bildiği Yozgatlı’nın üç-beş katı nüfus il dışında, büyük şehirlerde ve yurt dışında yaşamını sürdürmekte Yozgat’a yabancı kalmaktadır. 
Öncelikle göçün nedenleri araştırmalıdır. Bu konuda ciddi bir anket-araştırma yapılmalıdır. Göçün ana nedenleri tesbit ediltikten sonra geriye dönüşün sağlanması, mevcut nüfusun korunması konusunda ciddi tedbirler ortaya konmalıdır.
Göçün ana nedenleri arasında sayılması gereken işsizlik, modernleşmekten uzak kalış, belediye hizmetlerinin yetersizliği kültür ve sanat faaliyetlerinin yetersiz kalışı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği mutlaka ele alınmalıdır. Seviyeli bir şehirleşme, modern bir şehircilik anlayışı ihmal edilemez.
Bu manada Yozgat’a yatırım ele alınmalı iş adamları Yogat4a yönlendirilmeli, yatırımcı için etşvik yasaları çıkarılmalıdır. Yozgat’ın zengini siyasetçisi, devlet adamı, iş adamı, Belediye başkanları, şehrin gelişimi için seferber olmak durumundadır. Göçü önlemediğim sürece Yozgat’ın kalkınmasını gelişmesini sağlamamız mümkün olamaz.

İLİMİZDEN GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR

Şehrimizde işsizlik başlı başına ciddi bir sorun durumundadır. Öncelikle halledilmesi gereken konu bu olur. Bakanımız, milletvekillerimiz, siyasetçilerimizbu konuda yoğunlaşmalıdır. Yozgat’ta işsizliğinçözümlenmesi için tedbir almak hepimizin görevidir, iş yerlerinin açılmasının yanı sıra, meslek kurslarının yayginlaştırılması, teşvik yasalarının çıkartılması, üretim alanlarının genişletilmesi gerekmektedir. İlimizde halkın gelir esviyesinin yükseltilmesi için yoğun bir emek - çaba sarfetmeliyiz.
Meslek gelişim kursları artırılmalı, kalifiye yatıştırmak için mesleki kurslar yaygınlaştırılmalıdır. Hemen hemen her konuda mesleki kurslar açılmalı, gençlerin kendine güveni sağlanmalı, üretken, yetenekli, kabiliyetli-ehliyet sahibi gençlerin yetişmesi için mesleki kurslar devam etmelidir. Kalifiye eleman, yönetici, emselk sahibi, ticari tecrübe sahibi insanların yetişmesi işsizliğin önlenmesi için önemli bir adımdır, ihmal edilemez.
İşsizliğin önlenmesinde sanayileşmenin önemi de büyüktür. Bu manada ilimizde sanayi esnafının, fabrikatörlerin, üretici adamlarımızın göçü de ciddi boyutlardadır. Buna beyin göçünüde etlediğinizde, düşünen, üreten, kendine güvenen duyan insanların kaybı şehrimiz için ciddi bir kayıp olarak gözükmektedir.
Modernleşmeyi, sanayileşmeyi, şehirleşmeyi ve Belediye hizmetlerini bu anlamda önemsiyor, gezi kalmışlığımızın ve göçün ana nedeni sayıyoruz. Kültür-sanat faaliyetlerine olan ilgisizlik, eğitim seviyemizin düşünlüğü, kültür salonlarının yetersizliği, şehirleşmeden uzaklaşmamız şehrimizde göçü artırıyor ve bizleri yalnızlaştırıyor.
Hiç bir dönemde yakalayamadığımız siyasi bir desteğimiz söz konusu. Siyasetçilerimiz, edvlet adamlarımız, bürokratlarımız, hatta iş adamlarımız ve Yozgatlı dernek başkanlarının desteği ve çabası var. Bu destek ve çabalarişsizliğin önlenmesi, göçün durdurulması şehrin kalkınması ve gelişmesi için seferber edilmelidir. Yozgat ve Yozgatlı adına, Yozgat’ın gelişimi adına herkesin elini taşın altına koyma zamanı gelmiştir.
Bu yazımısda ilimizdeki göçü ele almak istedik. Şüpesiz ki bir köşe yazısında bunu irdelemek, detaylı olarak ele almak zor olup uzun soluklu bir konudur. Yöneticilerimizin, belediye başkanımısın, siyasetçilerimizin konuyu ele alıp çözüm yollarını değerlendirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde göç devam edecek ve şehrimiz küçüldükçe küçülecektir.
Doğduğ şehre ve doğduğu şehrin insanlarına vefa borcu olanların şehrin gelişimi ve geleceği için çalışmak -kafa yormak zorunda olduklarını ifade ediyoruz. Gün gelir çocuklarımız yakamızı toplayarak bugünün hesabını bizden sorarlar... Şehrimiz boşalıyor, gençler işsiz, halk sıkıntılı,aldığınız görevin ve sorumluluğun gereğini yapın...