YOZGAT Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü tarafından 2017-2018 yıllarında 'Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Çalışması' sonrasında ilin biyolojik çeşitlilik haritası  çalışması yapıldı.Başlangıcını biliyoruz ama sonucunu göremedik.

Bitki ve hayvan belirleme çalışması olduğunun altı çizilip, belirlenen türlerin, geleceğe taşınacağı, korunacağı vurgulandı. Yozgat il genelinde bulun hayvan ve bitki türleri belirlenip, kayıt altına alanacağının altı çizildi. 

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi ile ilgili çalışmalar 81 ilde gerçekleştirilip, biyolojik çeşitlilik envanteri hazırlandı. Çalışmanın tamamlanması nedeniyle Ankara'da 25 Mayıs 2021 tarihinde bir toplantı yapıldı.

Yapılan çalışmalar sonucunda bölgelerde belirlenen çeşitlerden bazıları toplantıda dile getirildi. Bu toplantıda, Yozgat ile ilgili yapılan çalaşımlanın sonucuna yönelik tek bir kelime dahi edilmedi. Aslında edilmemesi doğal. Zira 81 ilde yürütülen çalışmalarda elde edilen verilerden birer satır söz edilmiş olsa toplantı sanırım günlerce sürerdi.

Çalışmanın yapıldığı dönemlerde Valilik düzeyinde yapılan açıklamalar çok iddialıydı. Yozgat'ta bulunan bitki türlerinin önemli bir bölümünün endemik bitki olduğunun altı çizilmişti. Diğer bölgelerde yapılan çalışmaların sonuçları, elde edilen bulgular paylaşılırken, Yozgat ile ilgili çalışmaların sonuçlarının tozlu raflara havale edilmiş olması düşündürücü. İnsan ister istemez, ''Çalışma formalitenin yerine getirilmesine yönelik miydi?'' diye düşünüyor.