Yozgat Genç Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı, Çelikler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, Kalkınma Ajansı Kurulu Üyesi, Sanayici -  İş Adamı, Yerköy Bağımsız Belediye Başkan Adayı Ayhan Çelikle Yaptığımız Röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
A.SARGIN : Sayın Ayhan Çelik öncelikle kısaca kendinizi İleri okurlarına tanıtırmısınız.
A.ÇELİK : 1964 Yerköy doğumluyum, Ankara Üniversitesi - Kırıkkala Meslek Yüksek Okulu İşletme bölümü mezunuyum. Üniversite 2. sınıfta iktisat dersinde hocanın ders anlatımında 4325 yasasının anlatırken beni örnek verip Ayhan Çelik Yozgat'da bir fabrika kursa %25 makine takviyesi, %35 öz sermayesi ile yatırım yapsa sonuç nasıl olur, bunu muhasebeleştirin diye beni örnek verince, bende yıl sonu kapanmadan Devletin verdiği hibe paralarını borç olarakmı yoksa gelir hesabıylamı kapatılacak diye cevap verdim, %45 devlet destek primi yatırım ile dönüşü olmayan par dedim. Hocam bende Yozgat'a dönüp bir fabrika kurayım diye cevap verdim.
    Devlet Planlama Teşkilatına gittim, Hocanın verdiği bilgilerin doğru olduğunu gördüm. Yozgat'lı bir uzman aradığımda Çetin Çihangiroğlu'nu buldum. Kendisine Yerköy'de bir Fabrika kurmak istediğimi söyledim. Çetin bey, beni daire başkanının yanına götürdü, teknik bilgiler verdi. Hocanın verdiği derse uygulamalı olarak adım attım. 2. sınıfta 2. dönem içinde yerköye gelip Ayçiçek yağ fabrikasının (1989 yılında) temelini attık. Temel atmadan önce dönemin Devlet Bakanı Cemil Çiçek'i ziyaret etmiştim. Bana tayin ve memurluk için geldinse yardımcı olamam, Yozgat'a bir fabrika kuracaksan yardımcı olurum dedi. Bize ciddi manada destek oldu.
    1994 yılında yem fabrikasını, 1996 da tekstil fabrikasını özelleşme idaresinden devraldık. 1992'de Yerköy Ticaret Borsasını kurduk. 13 yıl bu kurumda yönetim kurulu başkanlığını yaptım. 126 borsa arasında ilk 13 pilot borsa arasına girerek büyük bir başarıya imza attık. Yerköy Ticaret Borsası Başkanlığı dönemimizde 167 dönüm arsa aldık. Borsa sitesi, Mal Pazarı, Soğuk Hava Deposu, Mezbaa, Satış salonu, Laboratuar, Tohum eleme selektörü kurarak Türkiyede en modern hayvancılıkla - Zahirecilik yapan kurumu Yerköy borsasına biz kazandırdık. Bildiğiniz gibi Yerköy Genç İş Adamları Derneği ve Çelikler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanıyım, Kalkınma Ajansı Kurulu üyesiyim. Bekarım ve Yerköyde ikamet etmekteyim.
A.SARGIN : Sayın Çelik, Yerköy Ticaret Borsası Başkanlığı döneminde renkli bir hayatınız vardı. Yozgat ve Yerköy'ün tanıtımına ciddi manada katkınız oldu. Şu Yenköy Ticaret Borsası ne durumda?
YERKÖY TİCARET BORSASI ÖRNEK BORSAYDI
A.ÇELİK : Biz Yerköy Ticaret Borsa Başkanıyken farklı bir Ticaret Borsası imajı çizdik. Bizden sonra o kurum sadece büro borsasına dönüştü. Sizinde ifade ettiğiniz gibi biz Yozgat ve Yerköy'ün tanıtımı için çaba sarf ettik, onuda başardığımızı düşünüyorum. Yerköy Ticaret Borsası Satış Salonu Laboratuarı, Borsa Hizmet binası olan kurum kapandı, bir aylık ofis alımı yapan bir aylık noter borsasına dönüştü.
    Oysa bizim dönemimizde satış salonu laboratuarı, sellektör makinesi, hizmet binası geniş bir alanda arsası olan koskoca bir kurumdu. Çiftçinin ürününü en iyi şekilde değerlendirerek satışının yapılmasını sağladık. Çiftçi laboratuarda ürününün kalitesini görebildi. Şu an Yerköy Ticaret Borsası zor durumda, daha önce bir kaza sonucu ölüm olayı yaşamıştık. Avukat tutulup dava takip edilmediği için kurum 375 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi. Borsanın mal varlığına el konuldu, yargıtay dosyayı onaylarsa tehlike çanları çalacak demektir. Yerköy ve Yozgat tanıtımını yapan adını Türkiyeye duyuran Yerköy Ticaret Borsası Türkiyede bir marka olmuştu. Bugünse adı unutulmuş bir kurum durumunda, bunu sizde biliyorsiniz Ahmet bey. Yerköy Ticaret Borsasının bu hale düşmesi beni ve tüm Yerköy insanını üzmektedir.
    Şunu iyi bilsinlerki biz her zaman Yerköy Ticaret Borsasının yanında olacağız. O eser benim ve yönetim kurulu ile meclis üyelerimin eseridir. Biz Yerköy Ticaret Borsasının eski ihtişamlı dönemine kavuşması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çünkü bu eser bizlerin eseri olup birilerinin bu eseri yok etmelerine müsade etmeyeceğiz. Hukuki çerçeve içerisinde hertürlü haklarını savunmaya devam edeceğiz. Benim dönemimde 167 dönüm arazisi, 34 bin m2 lik inşaat ruhsatı ile biz bu kurumu Yerköyde marka yapmıştık.
Ruhsat yenilenmediğ için arsası vasıflı arsa olmakatan çıktı, hızlı tren burada 50 dönümlük alanı istimlak etti. Arsa vasıflı olsaydı dönümü 30 bin TL'den ödenecek, yaklaşık 3 bin TL para ödenecekti. Resmen borsa zarara uğratıldı. Mevcut yönetimden ve meclis üyelerinden bu zararı biz talep edeceğiz, istimlak davası gittikten sonra mahkemeye başvurup, Yerköy Ticaret Borsası'nın hakkını arayacağız. Buna tüm Yerköylü hemşehrilerimiz tanık olsunlar.
A.SARGIN: Sayın Ayhan Çelik 5084 sayılı yasadan Yozgat ne denli istifade edebildi. Bu yasa bölgemize ne getirdi, ne götürdü?
YOZGAT'TA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BAŞARISIZ
A.ÇELİK: 5084 sayılı yasa geri kalmış illeri gelişmiş iller seviyesine getirmeyi amaçlayan bir yasadır. Yozgat 4325 sayılı yasadan yeterince yararlandı. 5084 sayılı yasadan Yozgat yetirince yararlanamadı, yatırımcıyı Yozgat'a getirmedi. Yasanın Yozgat için bir cazibeside yoktu. Sadece mevcut kurumların sigorta ve stopaj durumundan faydalanmasını sağladı. Bu sebeple Yozgat'a yatırım yapacak iş adamlarının Yozgat'ı tercih etmelerini sağlayamadı.
    Bunun sebeblerinden birisi 5084 sayılı yasanın Düzce, Afyon, Aksaray gibi illerin aynı yasadan yararlanmış olmalarıydı. Yatırımlar kendilerine yakın illeri tercih ettiler. Mesela Düzce 3. Organize Sanayisini kurmaya çalışıyor. Yozgat ise 96 parselden yaklaşık 10 tanesi faal çalışıyor, geriye kalanı atıl vaziyette bekliyor.
    Burada asıl hedefe niçin ulaşılmadığı sorulursa bu işin siyasi boyutunun ayarlanamaması, sivil toplum örgütlerinin de Yozgat'ta yeterince çalışamamış olmalarından kaynaklanmaktadır. Muhalefet partilerinin de sessez kalmaları, yani Yozgat'ı kendi kaderine terk etmeleri bu durumu yaratmıştır.
A.SARGIN :Sayın Çelik Yozgat Organize Sanayii gelişimini sağlayamadı, yatırımlar yetersiz kaldı, iş Adamı Yozgat'ı tercih etmedi. Bunun nedenini neye bağlıyorsunuz.
ÖNCELİKLE YOZGAT'IN İMAJI DEĞİŞMELİ
A.ÇELİK : Öncelikli Yozgat'ın imajının değişmesi lazım. Yatırımcıya uygun bir il konmuna dönüşümü sağlanmalıdır. Türkiye'nin her yerinde Yozgatlı bürokrat, gazeteci, köşe yazarı, siyasetcisi, Devlet adamı, Bakanı var. Mesela Sayın Cemil Çeçek hükümetin söz sahibi ikinci adamı, bizler onun etrafında toplanarak ciddi yatırımlar yapabiliriz. Yozgatı geliştirme adına yeni adımlar atabiliriz. Sayın Bakanın şu anki konumu yozgat yehine kullanıla bilir. Yozgat'ın ulusal Medyada, yazısılı ve görsel basında sürekli olarak olumlu manada tanıtımı yapılmalıdır. Bunun yanında Sivil Toplum örgütlerinin, Siyasilerin, İstanbil Ticaret odasının, Sanayii odalarının, İzmir, Ankara gibi metropol şehirlerin Meclis toplantılarında randevu alınarak Yozgat'ın tanıtımı yapılmalıdır. Yozgat'ın tanıtımı için Devlet Başkanımız Sayın Cemil Çiçek'in görüş ve destekleri alınarak yatırımcının Yozgat'a gelmesi için çaba sarfedilmelidir. Yozgat'ta oturup basına demeç vermekle Sanayici, iş adamı Yozgat'a gelmiyor, Yozgat'ı tercih etmiyor malesef...
    Bu konuda bir önemli sorun daha var. Bu da  gelişmişte olan Kayseri ilinde işçi ücret, elektrik fiatlarının yüksek olmaması, nedeniyle sanayiciyi Yozgat'a çekemiyoruz.
    Ama yan sanayi Yozgat'a çekebilmek için Boğazlıyan bölgemize İkinci bir organize sanayii kurabiliriz. Bunu önemli buluyorum. Mevcut Organize sanayimiz Kayseriye 200 km olup Boğazlıyan ise 70 km'dir. O bölgeye gelecek olan yatırımcıya cazip bir yer olabilecektir.
    31 Aralık 2010 tarihinde bitecek olan 5084 sayılı yasanın sona ermesiyle yeni bir yasanın çıkarılması Yozgat için önem arz edecektir. Yozgat'a göre daha cazip bir yasanın çıkması şart, aksi taktirde Yozgat'ın sanayileşmesi bir hayal olarak kalacaktır.
A. SARGIN : Ayhan bey ORAN Orta Adolu Kalkınma  Ajansı Yozgat'a ne kazandıracak? Yozgat'tan bu kurula üye bürokratlarımız var bunlar bizim için bir avantajmıdır?
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI
A. ÇELİK :Yozgat için kalkınma ajansı (ORAN) büyük bir fırsattır. Ben de bu kurulun üyesiyim. Kurul Başkanı Sayın rektörün olması Kayseri ve Sivas illeri ile beraber olmamız Yozgat için ciddi bir avantajdır. Bu avantaj nedir derseniz. Cumhurbaşkınının Kayserili olması, TOBB Başkanının Kayserili olması, Yozgat'a ilgi duymaları Enerji Bakanının (Aslen Yozgatlı olan) Kayseriden Millet vekili olması, Devlet Bakanımız Sayın Cemil Çiçek'in Yozgat'a sahip çıkmaları bizim için ciddi avantajlardır.
ORAN'I LEHİMİZE ÇEVİRE BİLİRİZ
    Biz bu avantajları nasıl lehimize çevire biliriz? İl ve İlçelerde Bölgenin potansiyeline göre tarım, hayvancılık ve sanayii, eğitim, termal turizm gibi projelerin yapılmasına bağlıdır. Basında Kayseri bize ORAN'ı vermez gibi eleştirilerin yapılması zamansızdır. Nasıl derseniz şu anda ORAN'a Yozgat ve ilçeleri olarak 500 tane proje hazırlar, Kayseri 1000 tane proje verirse, Sivas'da 500 proje sunarsa Yönetim kurulu ve bizler kurul üyeleri olarak Yozgat ve Sivas'ın projelerinin onaylanmayarak sadece Kayseri Bölgesinin Projeleri onaylanırsa işte o zaman eleştirilerimizi ypar karşı çıkarız. Ama Kayseri proje yaparken Yozgat ve sivas proje üretmezse bizim Kayseriyi eleştirmemize bir anlam vermek olmayacaktır.
 Kısacası iş bilenin, Kılıç kuşananın olacaktır. Bu konuda çalışkan ve duyarlı olan Sayın Valimizin İl ve İlçelerde proje komiteleri oluşturarak bir çok alanda proje çıkmasını sağlaması örnek bir davranış olacaktır. Ne kadar çok proje o kadar çok para demektir. Bu sadece Merkez olarak değil, İlçeler, Beldeler, köyler olarak birlikte düşünmek gerekir. İlçe Belediyeleri, Köy Muhtarları, Sivil Oda Başkanları, Kooparatifler olarak bolca proje üretmeliyiz.
    TOBB Birliğine bağlı sadece 3 tane Ticaret Borsası, 4 tane sanayi ve Ticaret odası bulunmaktadır. Bu Yozgat içir büyük bir fırsattır. Bunun yanında Ziraat Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi Yozgat'ın önünü açabilecek Sivil Toplum kuruluşlarıdır.
A. SARGIN : Sayın Çelik, İlimizde Tarım ve hayvancılık geriye gidiyor. Tarım çöküyor hayvancılıkta can çekişiyor denile bilir. İlimizde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için neler yapılabilir?
KURU TARIMI BIRAKIP SULU TARIMA GEÇİLMELİ
A. ÇELİK : Yozgat ili Coğrafyada devlet istatistiklerinde Konya ilinden sonra tahıl ambarı olarak belirlenen bir ildir. Bu nedenle Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Yerköy ilçesine Türkiye'nin en büyük kapasiteli siloları yapılmıştır. Ceylanpınar, Konya ve Yozgat'a yapılmıştı. Bu da Yozgat'ın tarımdaki önemli yerini göstermektedir.
    Yozgat'ta tarımın gelişmesi için doğa ve dönüş yaşanmasında tarımdaki söz hakkını kaybetmeyerek, İlin tarımın gelişmesi için göletlerin, barajların yapılması, kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi gerekmektedir. Sulu tarıma geçilememiş olması yozgatlı üreticilerin zarara uğramalarına neden olmuş, tarımda üretim azalmıştır. Üretici ektiğinin karşılığını alamamaktadır.
    Yozgatlı tarımda yüzde yetmiş kurak arzi kullanmaktadır. Halbuki Yozgat iki potansiyeli bulunan göletler ve barajlar yapılmış olsaydı yüzde yetmiş sulu, yüzde 30 kıraç ekim sahası olacaktı.
    1962'de Yerköy ilçemiz Göçerli köyünde yapımı düşünülen İnandık Barajı 48 yıldırtamamlanmayı bekliyor. İhalesi yapılmış sulu tarıma geçilmiş olsaydı 17 bin hektar arazi sulu tarıma geçmiş olacaktı. Bununla birlikte tarımda Tarım il Müdürlükleri, İlçe Tarım Müd. elemanları Yozgatlı çiftçilere yeterli rehabilitasyonu yapıp Modern tarıma geçişi sağlamalı idi. Tohum çeşiti, Zirai aletlerin kullanımı, ilaçlama, promatik sisteme geçilmesi, babadan oğula geçen sistemle tarımın yapılması önlenmiş olacaktır.
    Mesela anız yakma olayı eskiden gelen bir uygulamadır, devlet bunu yasaklıyor, başarılı olamıyor. Anız sapının toplanması için Trakya bölgemiz 20 yıldır sap parçalama, bölme makinasını kullanıyor. Arpa, buğday, çavdar, pancar üretiminde vazgeçilip alternatif ürünlerin ekilmesi gerekiyor. Bu konuda bilgilendirme ve aydınlatmanın yapılması İl, İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin görevidir diyoruz.
    Mesela sulu tarım olsa Ayçiçek üretimi, Kanola, Aspir ekimi yaygınlaştırılması, mısır ekiminin yaygınlaştırılması gerekir. Bunların üretimini yapmak Yozgat'ta tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi ve teşvik edilmesini sağlayacatır. Biyodizel tesislerin kurulmasında aspir, kanola, ayçiçeği ekiminin yaygınlaştırılması gerekiyor. Son dönemlerde hükümet aldığı kararla biodizele ÖTV'nin gelmesi biodizel tesislerinin ve yatırım yapanları engellemiştir. Biodizel tesisler  kurulmalı, sözleşmeli çiftçilerle devletin sırtında kambur olan zorunlu buğday alımı ve stoklanması da sona erdirecektir.
HAYVANCILIĞIN DESDEKLENMESİ GEREKİYOR
    Ahmet bey Yozgat'ta hayvancılığın gelişimine de bir kaç cümle söyliyelim. Yozgat İlimiz aslında geçmiş dönemlerde hayvancılık potansiyeli olan, metropol şehirlerin ihtiyacını karşılayan bir il konumnda idi. Bugün bu konumuna Kayseri'ye Afyon'a ve diğer illere kaptırmış durumdadır. Çünkü Yozgat'a hayvancılık potansiyeli, alt yapısı değerlendirememiştir.
    Mesela süt hayvancılığı yaygınlatırılmamış, vatandaşımız süt satacak yer bulamamıştır. Hayvan ürünlerini satabilmek için ileriye dönük yatırım yapılmasını gerçekleştiremeyen hayvan üreticisi hemşehrilerimiz geri adım atmak zorunda kalmıştır.
Devamı yarın
Editör: TE Bilişim