TARIM alanlarının sulanabilir olması üretimin rekoltesi, çeşitliliği açısından büyük önem taşıyor. Buna istinaden Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kurak toprakların sulanabilmesine yönelik baraj ve göletleri devreye sokulmaya devam ediliyor. Sulamada kullanılan suda tasarruf edilmesi için de kapalı devre sulama sistemleri yapılıp, hizmete açılıyor. 

Sarıkaya ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilerin sulamada kullanılan su bedellerinin yüksekliğinden yakınmalarını dillendirdi. Sulamada kullanılan suyun maliyetlere önemli düzeyde etki yaptığını, çifçinin sulama bedellerini gecikmeli ödeyebildiğini, bu nedenle bir de gecikme bedellerinin eklendiğinin altı çizildi, tepki verildi.

Evet ortada bir hizmet, bir yatırım var. Tarımsal üretime doğrudan olumlu etki yapıp, ürün çeşitliliğini artıran barajlar, göletler inşa ediliyor. Suyun tasarruflu kullanılması için kapalı devre sulama sistemleri devreye sokuluyor ama üretime bir ek külfet yansıtılınca, yapılan hizmetin, yatırımın anlamı kalmıyor. Bir taraftan üretimi artırırken, diğer taraftan çiftçinin üretimden vazgeçmesine neden olan bir durum sözkonusu. O nedenle, yatırım yapılırken, sorun nasıl çözülebilir noktasında da gereken yapılması gerekir. 

Sulama sisteminde elektrik enerjisi kullanıyor. Suyun tarlaya ulaşması ve sulamanın yapılabilmesi için oluşan maliyetler de sanıyorum elektrik enerjisinden kaynaklı. Baraj ve göletler inşa edilip, kapalı devre sulama sistemleri projelendirilirken sistemde kullanılacak elektrik enerjini sıfırlayabilecek bir çalışmalar yapılabilir. Küçük ölçekli HES olabilir,  güneş veya rüzgar panalleri devreye sokulabilirse, sorun da çözülür.