BELEDİYELERİN borç haberlerini sizler de takip ediyorsunuzdur. Özellikle muhalif partiler kazandıkları belediyelerin geçmiş borçlarını kamuoyu ile paylaşıyorlar.
Belediyelerin büyük çoğunluğunun borcu var.
Sanırım borçsuz belediye sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Bir zamanlar Yozgat Belediyesi borç haberleri ile anılmıştı.
Ağustos 2003’te Hazine Müsteşarlığı, IMF'ye verilen taahhüt doğrultusunda haciz işlemini başlatmıştı ve Yozgat Belediyesi’nin taşınmaz mallarına ve gelirlerine yasal çerçeve içinde el konulmuştu.
Ulusal medyada manşetlere çıkan bu haberin röportajını o dönem başkanlık koltuğunda oturan Ali Açıkgöz yapmıştım.
Daha dün gibi…
Bir kısmı ödenmiş olsa da Et ve Süt Entegre Tesisleri'nden kalan borç halen duruyor.
Ali Açıkgöz’den sonra başkanlık koltuğuna oturan Yusuf Başer ve sonrasında koltuğu devralan Kazım Arslan da Yozgat Belediyesi’ni borçlu devralmışlardı.
Arslan’dan sonra Yozgat’ın yeni belediye başkanı Celal Köse de aynı şekilde borçlu bir belediye devraldı.
Peki, belediyeyi hangi başkan ne kadar borç ile devraldı?
Ak Parti iktidarının katıldığı ilk yerel seçimlerle birlikte seçilen ve 10 yıl süreyle başkanlık koltuğunda oturan Yusuf Başer; “120 milyon borcu ile işçisi memuru maaş alamayan, suları akmayan, sıcak asfalt ile tanışmamış, köy durumunda olan bir belediye devraldık” demişti.
Başer’in ardından başkanlık koltuğuna oturan ve Ak Parti’den seçilen Başkan Kazım Arslan geçtiğimiz yıl; “SSK’ya 28 milyon lira, emekli sandığına 9 milyon lira, TEDAŞ’a 8 milyon lira, hazineye 67 milyon lira, İller Bankası’na 10 milyon lira, cari borç da 10 milyon lira olmak üzere 132 milyon lira borçla devraldığımız…” diye açıklama yapmıştı.
Açıklamalarından yola çıkarak; Başer 120 milyon lira, Arslan 132 milyon lira borçla koltuğu devralmış.
Yeni belediye başkanımız Celal Köse belediyenin borcu ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı fakat edindiğim bilgilere göre bugün Yozgat Belediyesi’nin yaklaşık 200 milyon lira civarında borcu var.
Birçok belediyede olduğu gibi bu borcun büyük kısmını sigorta primleri, vergi ve elektrik borcu oluşturuyor.
İller Bankası ve özel bankalardan alınan kredi borçları da cabası…
Ayrıca İller Bankasından belediyelere gelen paranın büyük kısmı personel maaşlarına gidiyor.
Bu noktada en mantıklı iş, belediyenin gerçekleştireceği projelerde bakanlıklardan ve kalkınma ajanslarından destek almak olacaktır.
Seçim öncesi konuştuğumuz belediye başkanı Celal Köse de bu yolu izleyeceğini, belediyeye kaynak bulmak amacıyla hazırlatacağı projelere Ankara’dan destek isteyeceğini söylemişti.
Zaten hemşerimiz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da bu konuda sözü var. Projelere destek vereceğini söylemişti Oktay…
Şayet Celal Köse Ankara’daki siyasi bağlantılarını Yozgat Belediyesine kaynak bulmak için kullanırsa, hem geçmişteki borç azalacaktır hem de seçimden önce açıkladığı projeleri rahatlıkla hayata geçirecektir.
Son 25 yılın maddi anlamda en sıkıntılı döneminde başkanlık koltuğunu devralan Celal Köse’nin işi gerçekten zor.
Bir tarafta geçmişten bugüne artarak süregelen bir borç var, diğer tarafta hayata geçirilecek yeni projeler var.
Bakalım, bekleyip göreceğiz.
Umarım Başkan Celal Köse büyük bir yük ile devraldığı belediyeyi düzlüğe çıkarır.
Sağlıcakla…