AYDINCIK İlçemizde mevcut olan Ametist taşı (mor yakut), geçmiş yıllarda ilçe dışından gelen insanların bilinçsiz bir şekilde yaptıkları kaçak kazı çalışmaları sonucunda ana kaya damarları kaybolmaya başlamış ve ilçe halkı da taşın özellikleri ve değeri hakkında bilgi sahibi olmadığı için Ametist taşı uzun bir süre gün yüzüne çıkarılamamıştır.
2012 yılında, Heykeltıraş Erol Gürgen Aydıncık Halk Eğitim Müdürlüğüne, yarı değerli taşlar ile neler yapılabileceğini anlatarak farkındalık oluşturmak istemiş. Halk Eğitim ve Aydıncık Belediyesi öncülüğünde Yozgat Valiliği ve Aydıncık Kaymakamlığı girişimleriyle Maden İşleri  Genel müdürlüğüne ruhsat başvurusunda bulunmuş; Ankara MTA rezerv durumu ve taş çeşitliliği konusunda çalışmalar başlatmıştır.
Yozgat İl Özel İdaresi tarafından saha ruhsat çalışmaları, arama ve genel arama dönemleri başarılı bir şekilde yürütülmüş ve bölgede işletme ruhsatı alma aşamasına gelinmiştir.  4 yıllık bu süreçte hem taş arama faaliyetleri hem de Ametist taşının (mor yakut) işlenmesi ve tanıtılması için gayret gösterilmiş. Ulusal ve bölgesel fuarlarda Aydıncık Halk Eğitim Merkezi, Ametist ve yarı değerli taşları işleme ve tanıtma derneği tarafından işlenen taşların tanıtımı ve satışı yapılarak bölge insanına hem istihdam hem de aile bütçelerine ekonomik fayda sağlamaya başlamıştır.
Yozgat Aydıncık ilçesinde işsiz gençlere meslek edindirip kendi işlerini kurabilmelerine yardımcı olmak amacıyla belediye ve iş-kur destekli açılan plastik sanatlar kursu Aydıncık Belediyesi bünyesinde AY-KENT adı altında şirketleşerek gençlere istihdam sağlamayı amaçlamıştır.         
Heykeltıraş Erol Gürgen, sanatsal kalıpçılık ve döküm kursunu bitirenlerin; birçok sektörde hizmet verebileceklerini, hediyelik eşya sektörü, park bahçe peyzaj mimarisi, otomotiv ve mobilya sanayisi gibi alanlarda modelleme, kalıp ve döküm uygulamaları tasarım gücünü geliştirerek görsel sanatsal alanının birçok dalında meslek sahibi olabileceklerini dile getirmektedir.
Halk Eğitim Merkezinde kurulan taş işleme ve kuyumcu atölyelerinde Ametist taşını işlemeyi meslek haline getiren bayanlar, Dernek Başkanı Nimet TÜRKER ve Üyelerle birlikte  "Ametist taşını Tanıtma ve işleme Derneği iktisadi işletmesini '' kurarak, kurs ve projelerle daha fazla kişiye bu işe yönlendirip, geliştirmeye başlamışlardır. İşletmede takıdan hediyelik eşyaya birçok alanda seçkin örnekler halkın beğenisine sunulmuştur. İlin Turizmine de katkı sağlayacağını düşündüğümüz Ametist Taşı hediyelik eşya işleme atölyesi aktif bir şekilde çalışmasını devam ettirmektedir.       
Aydıncık’ta tüm  yönetim birimlerinin seferber olduğu bu değerli taşlar için Yozgat Valiliği,  Aydıncık Kaymakamlığı  ve Aydıncık Belediyesi katkılarıyla yarı değerli taş işlemeciliği konusunda gün geçtikçe daha da ilerleyecek olan ilçe, uzun vadede ülke ekonomisine katkı sağlayacak projeler- çalışmalarla kendinden ciddi manada söz ettirecektir.  Değerli taşların işlenmesi, tanıtımı ve pazarlamasını daha iyi yapabilme adına Aydıncık Kaymakamlığı destekleriyle Aydıncık Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooparatifi  kurulmuştur. Amaç, Yozgat’ ın değeri olan Ametist taşını  bir dünya markası haline getirip ekonomiye kazandırmaktır.
Şu an faaliyetlerine park bahçe, peyzaj, anıtlar, hediyelik eşya ve bir çok kurum ve kuruluşların  ödül tasarım ve uygulamasını yaparak; Türkiye çapında hizmet vermektedir.  (TRT müzik ödülleri, Anıtkabir hediyelik modelleri, Türkiye müzeler hediyelik antika replikaları, Sanayi Bakanlığı ödülleri, Ulaştırma Bakanlığı ödülleri, Kırkpınar Güreş ödülleri...... vs  bu atölyede tasarlanıp üretilmektedir.)