Hiç unutulmamalıdır ki spor fiziksel gelişime,yenilenmeye,organları korumaya ve birçok hastalığa karşı etkilidir.Allerji de bu kapsamda ele alınabilir.
    Bazı maddelere karşı duyarlılık, deride ufak tefek kızarıklıklar ya da parmaklarda şişmeden baş ağrısı ve mide rahatsızlıklarına kadar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.
    Allerjisi olanlardan bazıları kimi yabancı maddelere (antijenlere) ters tepki verebilir. Bu maddeler yiyecekleri, ilaçları, havadaki maddeleri ve ısıran böceklerin salgılarını da kapsar.
    Allerji kalıtımsal değilken ailede benzer durumlarda rastlanır.
    Örneğin astımlı hastaların yarısının ailelerinde alerjik reaksiyon vakaları vardır.
    Önemli olan hastanın duyarlılığı, antijenin dozu ve vücut tarafından ne kadar zamanda emildiğidir.
    Genel olarak hastalarla ilgilenmek isteyenler olacağı gibi ilgilenmekten kaçınanlarda olacaktır. Aslında her ikisinde de hastaya faydası olmaz. Bunun yerine şu  4 adım uygulanabilir;
    1)    Bir uzmana başvurmak deri testi yaptırmak,
    2)    Hastanın allerjik olduğu maddeleri ondan uzak tutmak,
    3)    Tıbbi olarak geçerli olan tüm önlemleri ve tedavileri uygulamak,
    4)    Hastanın rahatlıkla rol alabileceği aktiviteler çerçevesinde bir hayat düzeni kurmak.
    Toza, otlara ve diğer maddelere karşı duyarlı olanlara saha oyunları uygulanmamalıdır. İlkbahar ve sonbaharda kapalı ortamlarda oyun ve spor yapabilirler.
    Unutulmamalıdır ki astımlı kişilerde en az diğerleri kadar egzersize gereksinim duyarlar.Hafif vakalarda bu durumlarla ilgili zorluklarla karşılaşmazlar.
    Ancak astım vakasında hastaya tedavi uygulayanlar ciddi bir durumla karşı karşıyadırlar.
    Nöbet geçirebilecek bir hasta yaşamı boyunca astım şikayetiyle aktiviteden uzak durabilir.
    Böyle biri genelde antrenmansız, beden eğitimine karşı negatif düşünceleri olan çekingen ve yaşamın gerektirdiği yeteneklere sahip olmadığından dolayı sıkılgan olabilirler.
    Aktivitelerin zamanla artırılması hastaya fayda sağlamaz.
    Astımlılara tek kişilik bir program hazırlayarak fiziksel gelişimden ve güvenlikten emin olunmalıdır,kişiye ne kadar egzersizi kaldırabileceği ve ne zaman durması gerektiğini söylemelidir,gerektiğinde dinlenmeye imkan veren aktivitelerde kendisini geliştirmesine izin veren ve başarı hırsı olmaksızın ilginç olabilecek aktiviteler üzerinde durulmalıdır.
    Bir sonraki yazımda tüberkiloz (verem) ve egzersiz ele alınacaktır.
    Yararlanılan Kaynak: Gong, Henry: Spor ve Tıp, Hava Kirliliği ve Havadaki Allerjenlerin Egzersize etkileri, Yıl:3, Sayı:10  Ekim 95