ADAÇAYI: Ballıbabagillerden ; özellikle Akdeniz Bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir.Menekşeye benzeyen çiçekleri haziran, temmuz aylarında açar. Yaprakları  uzun, kenarları tırtıllı, beyazımsı yeşil renktedir.Hafif kafurun kokusu vardır.Çiçek açtığı zaman toplanıp kurutulur.
YARARLARI VE KULLANIMI:Sindirim fonksiyonunda görülen düzensizliklerin tedavisinde kullanılır.Ağız, boğaz ve dişeti antiseptiği olarak gargara şeklinde kullanılır.Aşırı  terleme, ağrılı ve düzensiz adetler, menopoz dönemindeki hormonal düzensizlikte, sıcak basmaları gibi rahatsızlıkları hafifletici rol oynar.
KULLANIMI: Gargara yapılacaksa 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı bitki atılıp kaynatılır. İçilecekse 1 su bardağı sıcak suya 2 dal atılıp 10 dakika bekletilip içilir.Günde 2-3 bardak içilebilir.
ALIÇ:Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri orta çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp- damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritim bozukluğu)karşı koruduğunu kalbin kasılma gücünü artırdığını ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir.Ayrıca alıç çiçeği romatizma rahatsızlığın da koruyucu olarak ta kullanılır.
ALTIN OTU:Diğer isimleri altın çiçeği, ölmez çiçek, arı çiçeğidir.
ETKİLERİ :İdrar ve safra söktürücü , kum dökücü ve idrar yolları iltihabı için kullanılır.Bu etkiler bitkinin taşıdığı flavon türevlerinden ileri gelmektedir.
KULLANIMI: Yemeklerden önce 1 su bardağı içilir.Bu şekilde kullanılışı 10 gün devam edilir.10 gün ara verilir.10 gün aradan sonra 10 gün daha devam edilir.
HAZIRLANIŞI: Bir su bardağı sıcak suya bir tatlı kaşığı doğranmış bitki atılıp demlenerek içilir.Günde 2-3 bardak içilir.
ASLAN PENÇESİ:Aslan pençesi otu gülgillerin alt grubu olan alchemillinnagillere dahil olup takriben 1000 adet türü mevcuttur.Aslanpençesi menopoz dönemindeki bayanların stres, terleme, gerginlik, depresif, ruhsal sıkıntılı, durumlarında ve hormonlarının dengelenmesinde olağanüstü etki gösterir.Düzensiz olan regl dönemlerini de düzenler.Prostat fonksiyonları ve prostatin sağlıklı çalışması üzerinde çok olumlu etkileri vardır.Böbrek fonksiyonları ve sağlıklı çalışması üzerinde de etkilidir.
ARDIÇ:Kozalaklılardan 2-5 metre boyunda bir ağaçtır.Yaprakları ince, uzun, sivri ve güzel kokuludur.Meyveleri siyah, parlak kozalak şeklindedir.Bunlara ardıç tohumu da denir.
YARARLARI VE KULLANIMI:Kandaki şeker miktarını düşürür.
    Pankreasın normal çalışmasını sağlar.Nekahat devresinin çabuk atlatılmasında yardımcı olur.Vücuda dinçlik verir.Böbrekleri, mesaneyi ve idrar yollarını temizler.Ter ve idrar söktürür.Vücuda birikrn suyu boşaltır.Soğuk algınlığı, romatizma, damar sertliği ve nikriste faydalıdır.Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
    Aybaşı ağrılarını dindirir.Böbreklerinde iltihap olan kullanamaz.Tavsiye edilen miktar aşılmamalıdır.
KULLANIMI: 100 gr ardıç tohumu 500 gr balla karıştırılıp sabah, öğle, akşam bir er tatlı  kaşığı yenir.