TÜRKİYE'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı, 1976 yılına kadar tapusu ve kullanım hakkı Yozgat Belediyesi’ne aitti. O yıllarda Orman varlıkları ve taşınmazlarıyla ilgili olarak yapılan düzenleme ile Milli Parkların Orman Bakanlığı bünyesinde toplanılmasına karar verildi. Orman Bakanlığı aldığı kararla Çamlık Milli Parkı girişini ücretli yaptı. Bunun üzerine dönemin Yozgat Belediye Başkanı Cevdet Dündar, giriş kapısına konulan iğreti kapıyı söküp, elindeki tapuyu sallayarak, ‘’Burası Yozgat Belediyesinindir, aha da tapusu. Yozgatlının evinin bahçesinden farksız olan Çamlığımıza kimse bizi parayla sokmaya kalkışamaz’’ diyerek, açıklamalarda bulunmuştu. Daha sonraki süreçte, Yozgat Belediyesi’ne ait tapu, önce İl Özel İdaresi’ne oradan da Orman Bakanlığına geçtiği söylendi. Ancak, Milli Park Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile Yozgat Belediyesi’ne tahsis edilmesi nedeniyle resmi işlemlerin yapılmadığı da kaydedildi. Bu konudaki gizem günümüzde de devam ediyor. Orman Bakanlığı ‘Benim’ diyor, her türlü tasarrufu kullanma hakkını kendisinde buluyor.

KAMP MERKEZİ

Yozgat Çamlığı, o yıllarda ve sonraki yıllarda spor kulüplerinin kamp merkezi olarak kullanıldı. Güreş Milli Takımı Yozgat’ta kamp yapar, hazırlık antrenmanlarını ise bugün Celal Atik olarak anılan Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kuzey Disiplini Kayak Müsabakalarının yapıldığı Yozgat Çamlığını o yıllarda futbol takımları henüz keşfetmemişti ama Basketbol ve Voleybol kulüpleri, İzciler çamlıkta belirli sürelerde kamp, hafta sonlarında da çevre illerden gelen insanlar piknik yapardı. Özellikle Ramazan ayında çamların altında iftar sofraları kurulurdu, her akşam. Gazinosu, kampçılar için mini otel, konuk evi, çadırları ile çamlık ilkbahardan başlayıp, sonbahara kadar yazlıkçıları, kar yağdığında da kış sporunu sevenleri ağırlardı.

HAVASI SÜPER

Yozgat Çamlığının havasıyla, suyuyla, yapısıyla futbol kulüplerinin ilk dönem kampı için ideal bir yer olduğunu ilk keşfeden, o yıllarda henüz il olmayan Kırıkkale’nin bugün birinci lig olarak adlandırılan, o yıllarda 2’inci lig olarak kabul edilen liginde mücadele veren Kırıkkalespor oldu. Çamlık Gazinosu üzerindeki küçük motel tipi otelde kalan Kırıkkalespor takımını 10 günlük kamp süresince sürekli takip ediyor, teknik heyetle sohbet edip, röportaj yapıyordum. Kırıkkalespor teknik direktörünün daveti üzerine Futbol Federasyonu’ndan bir yetki daha Yozgat’a geldi, çamlığı gezdi. Bir süre sonra heyet gönderildi, incelemeler, değerlendirmeler, ölçümler yapıldı. Hazırlanan raporda, ‘’1600 Rakımlı Yozgat Çamlığı futbolcuların sezon başı 10 günlük nefes açma, oksijen depolama gibi çalışmaları için ideal bir yer. Ancak, çamlıkta konaklama yetersiz. Şehirde bulunan oteller, sporcu kampı için uygun hizmet vermek için yeterli donanıma sahip değil’’ denildi.
O dönemde, Çamlıktaki otel dışında Yozgat’ta Yılmaz Oteli, Saray Oteli, Sayarlar Oteli, Vakıflar Bankası üzerinde bir otel hizmet veriyordu. Bir de Tonozluoğlu Çarşısı içerisinde bir otel mevcuttu. Bu oteller sadece konaklama hizmeti veriyor, lokanta bölümleri yetersizdi. O nedenle takımların buralarda kalmaları durumunda yemek konusunda sorunlar yaşayabilecekleri kaydedildi. 

ÇÖZÜM ARANDI

İşte o rapor doğrultusunda Çamlıkta turistik bir otel yapımı öngörüldü. Yapılacak otel 5 yıldızlı olacaktı. Hem Kapadokya-Hattuşaş arasında gidip-gelen turistlere hizmet verecek, hem de spor kulüplerinin kamp yapmalarına imkan sağlanacaktı. Yer tespitleri yapıldı. Cevdet Dündar Göleti’nin bulunduğu bölgede henüz yapılaşma olmamıştı. Askeriyenin de bugün Polis Eğitim Merkezi’nin kullandığı alanda acemi birliği döneminden kalma askerlerin spor yaptığı, eğitim gördüğü alanlar atıl durumdaydı. Buralar değerlendirilip, futbol sahaları yeniden düzenlenip, soyunma odaları ve portatif tribünler yapılarak, futbol takımlarının kamp yapabilecekleri bir merkez haline dönüştürülecekti. Proje buydu. Ancak, sonraki yıllarda otelin yıldızı, projesi çok büyük bulundu. Küçültüldü. Mevcut hale getirilip, yıllarca sürüncemede bırakıldı. Kaba inşaatı tamam olan bina yap-işlet-devret modeli uygulanarak kiraya verilmesi uygun bulundu. Almanya ile irtibatlı olan Yusuf Kenan Yılmaz, otele talip oldu. İlk ihale iptal edildi. İkinci ihalede oteli kiraladı. Otel tamamlandı, hizmete açıldı. Yan tarafına zorlama ile küçük bir çim futbol sahası yaptırılabildi. Takımlar kamp için Yozgat’a gelmeye başladı. Çamlık Oteli ile birlikte sonraki yıllarda hizmete açılan Yimpaş Otel ve Saray köyündeki Uygulama Oteli takımların konaklamaları için kullanıldı. Saray köyündeki saha düzenlendi. Çalatlı bölgesinde Yozgatspor için iki ayrı antrenman sahası yapıldı. 

YENİSİNİ BEKLERKEN

Yozgat, futbol turizminin merkezi olma yolunda adımlar atmaya hazırlanırken Antalya, Bolu, Kızılcahamam, Erciyes dışında kamp merkezlerinin adı bile yoktu. Yozgat, çamlıktaki otel hizmete sunulduktan sonra takımları ağırlamaya başladığında, 'Kapadokya' ve 'Afyonkarahisar' diye bir kamp bölgesi bilinmiyordu. Yozgat’taki mevcut spor tesislerinin yetersiz kaldığı, bu nedenle yeni tesislerin yapılması gerektiği gündeme getirilirken, bugün Yozgat’ta mevcut olan tesislerin tamamına yakını yok edilip, mevcut duruma sıkıştırıldı.

SPOR SALONU

Yozgat Rıza Kayaalp Spor Salonu hizmete açıldığında Yozgat, basketbolda Kupa müsabakalarına, terfi müsabakalarına ev sahipliği yaptı. Süper Lig takımlarının genç takımlarının final maçları Yozgat’ta oynandı. Samsun, Sivas, Kırıkkale gibi lig takımlarının sahaları kapandığında maçlarını Yozgat’ta oynardı. Bugün Yozgat, yitiklerini arar, mevcutları koruma mücadelesi verir hale geldi/getirildi.