YEREL seçimler yaklaşıyor ve haliyle Yozgat Belediye Başkanlığı için siyasi partilerin hangi isimleri aday göstereceğini konuşuyoruz.
Kulislerde konuşulanlara geçmeden önce seçim takvimine bakalım.
Öncelikle şu bilgiyi vereyim; adaylık düşünen kamu görevlileri ve siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyelerinin 1 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 17:00’a kadar istifa etmeleri gerekiyor.
31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinin başlangıç tarihi ise 1 Ocak 2019…
MHP’den başlayalım zira Ak Parti’de ortalık bir hayli karışık.
Daha önce, MHP’de aday adayı olarak kulislerde konuşulan isimleri paylaşmıştım. 
Ferhat Altan, Tekin Irgatoğlu, Ömer Açıkel, Uğur Bektaş, Fuat Köksal, Mehmet Ali Çakır birkaç hafta öncesine kadar MHP kulislerinde konuşulan isimlerdi fakat bu isimlerden hiçbiri aday adaylığı başvurusunda bulunmadı.
Geçtiğimiz hafta sonuna kadar bir başka isim de başvuruda bulunmamıştı. Cumartesi günü Enver Kayalı’nın Yozgat Belediye Başkanlığı için aday adaylığını duyurması ile birlikte MHP’ye ilk resmi başvuru yapılmış oldu.
Fakat bundan önce MHP genel merkezinde girişimlerde bulunduğu öğrenilen Mehmet Erdemir ismi gündeme düşmüştü.
Erdemir, 1989 - 2002 yılları arasında MHP’den Yozgat Belediye Başkanlığı yapmış, 2002 yılında yapılan genel seçimde Ak Parti’den milletvekili seçilerek 22. Dönem Yozgat Milletvekilli olmuştu.
Erdemir’in MHP genel merkezinde Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz başta olmak üzere genel başkan yardımcıları ile görüştüğünü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile aralarındaki buzları eritmek için girişimlerde bulunduğunu öğrendim.
Erdemir’in girişimleri ne sonuç verir mi ve aday adaylığını açıklar mı bilemem. Bunu önümüzdeki günlerde öğreneceğiz.
MHP’de sular durgun gibi görünse de parti yönetiminden bir yetkili bana sürpriz bir ismin Yozgat için aday adaylığını açıklayacağı bilgisini verdi. Yazılan veya kulislerde konuşulan isimlerin dışında “sürpriz” diye tabir edilen bir aday adayından bahsediyorum…
Çok sayıda isim kulislerde konuşulduğu halde, bugüne kadar MHP’den sadece bir aday adayının resmi başvuruda bulunması dikkat çekici olduğu kadar, yıllardır MHP ile anılmayan Mehmet Erdemir isminin bir anda gündeme gelmesi de bir o kadar ilginç doğrusu…
Yeri gelmişken hatırlatayım; MHP’den aday adaylığı başvurusunda bulunmak için 15 Aralık gününe kadar süre var.
Bakalım MHP’nin sürpriz ismi kim olacak…
Ak Parti’ye gelince…
24 Temmuz 2018 tarihli, “MHP’nin kafası rahat, Ak Parti’nin işi zor” başlıklı yazımda; “Ak Parti’nin çok ilginç bir yapısı var. MHP ve CHP’de göremeyeceğiniz kadar kozmopolit ve aynı zamanda muhalefetini de kendi içinde barındıran bir parti Ak Parti” diye yazmıştım.
Halen bu kanaatteyim. O gün yazdığım tespitin ne kadar doğru olduğu da aşikâr...
Yaklaşan yerel seçim öncesi Yozgat’ta Ak Parti teşkilatı fikir ayrılıkları ile bölünmüş durumda.
Yerel seçim ittifakından bahseden Ak Partililere; “öncelikle Ak Parti’nin kendi içinde bir ittifak sağlaması gerek” diye tavsiyede bulunmuştum.
Zira Yozgat belediye başkan adaylığı konusunda vekiller, ilçe ve il yönetiminde görev alan partililerin her biri farklı fikirdeler.
Ak Parti’ye Yozgat merkez aday adaylığı için bugüne kadar resmi başvuruda bulunan isimler şöyle: Serdar Açıkgöz, Çelebi Altuntaş, Nuri Özel, Galip Bulut, Bahri Kayabaş ve Servet Ersoy…
Parti gelen merkezi, mevcut belediye başkanlarının müracaat etmemeleri yönünde karar alındığı için mevcut Başkan Kazım Arslan doğal aday adayı olarak değerlendiriliyor ve başvuru yapmasına gerek duyulmuyor.
Her ne kadar resmi olarak altı isim başvuruda bulunmuş olsa da partililer “Kazım Arslan devam etsin” ve “Kazım Arslan olmasın da kim olursa olsun” diye ikiye bölünmüş durumda.
Diğer taraftan, “şu isim aday gösterilirse seçimlerde çalışmam” diyenlerle, “ben teşkilatçıyım, genel merkezin göstereceği aday benim adayımdır” diyenler ölümüne kapışıyorlar!..
Ak Parti genel merkezi, temayül yapılacağı gün anket çalışması yaptırarak Yozgat’taki parti içi tartışmaların dozunu arttırdı.
Temayül ile aynı güne denk getirilen anket çalışması, temayülde görüşlerine başvurulan partililerin de kafalarını karıştırdı doğrusu…
Ak Parti Yozgat İl Başkanı Celal Köse’nin isminin Yozgat Belediye Başkan adaylığı için kulislerde konuşulduğunu temmuz ayındaki yazımda kaleme almıştım.
Yani Celal Köse ismi Ak Parti için sürpriz değil fakat Köse şu ana kadar konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.
Yazımı kaleme aldığım saatlerde Kazım Arslan mı yoksa Celal Köse mi kulisleri devam etmekteydi fakat ibre Köse'yi işaret ediyordu.
Velhasıl, Celal Köse'ye parti genel merkezinden başkan adaylığının tebliğ edildiğini öğrendim fakat henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.
Bugün yapılacak olan Ak Parti grup toplantısında Yozgat’ın başkan adayı resmen açıklanacak.
Partinin Yozgat teşkilatı o kadar karışmış durumda ki, bilgi almak için partide görevli isimleri aradığımda “beni de aday gösterebilirler” gibi trajikomik cevaplar alıyorum.
“Yani her an her şey olabilir” havası var Ak Parti’de…
Ben adayın kim olacağından çok parti içindeki tartışmaların hangi noktaya varacağına dikkat çekmek istiyorum...
Ak Parti öncelikle kendi içinde, teşkilat mensupları ile bir ittifak sağlayabilecek mi?..
Çünkü bana göre Ak Parti açısından asıl sorun bu…
 

CHP, İYİ PARTİ ve SAADET İTTİFAKI


SAADET Partisi’nin Yozgat belediye başkan adaylığı için Bozok Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Doğan’a teklif götürdüğünü öğrendim.
Saadet Partisi çatısı altında CHP ve İyi Parti’nin Doğan’ı ortak aday gösterebileceği konuşuluyor.
CHP ve İyi Parti ile prensipte anlaştıklarını, ilçe ve beldelerde mutabakat sağlamaya çalıştıklarını, mutabakat sağlandığı takdirde partilerin genel merkezlerinden görüş alacaklarını duydum.
Tabi siyaset bu, Yozgat için yerel ittifak konusunun ne olacağı belli olmaz ama Saadet Partisi’nden Abdullah Doğan’a Yozgat belediye başkan adaylığı için götürülen bir teklif var.
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi cephesinde neler yaşanacağı birkaç gün içinde netleşecektir.