BİR sonraki yazımı kaleme aldığımda siyasi partilerin milletvekili kesin listeleri açıklanmış olacak, daha doğrusu kesin listeler Yüksek Seçim Kurulu’na sunulmuş olacak.
Yozgat’ın vekil adayları belli olmadan önceki son yazım olduğundan dolayı, bu konuya değinmek istedim.
Yozgat için nasıl adaylar istiyoruz? Vasıfları neler olmalı?
Öncelikle, yazımın başlığında da ifade ettiğim gibi; Yozgat’ı bilen, tanıyan, memleketiyle bağlarını koparmamış, “şu ilçe, bu ilçe” diye bölgecilik yapmayan, memleketin ihtiyaç ve sıkıntılarını bilen insanların Yozgat’ı Ankara’da temsil etmelerini istiyoruz.
Çoğul konuşuyorum çünkü çok sayıda Yozgatlı ile hemfikir olduğumuzu biliyorum.
Daha önceleri de Yozgat en büyük sıkıntıyı, memleketlerini tanımayan insanların temsil etmelerinden dolayı yaşadı.
Hem, Yozgat’la bağı olmayan bir vekil, Ankara’da Yozgat’ı nasıl temsil etsin ki?..
Siyasi partilere aday adaylığı için onlarca insan başvuru yaptı. İsimlere değinmeyeceğim. Aday adayları içinde çocukluktan tanıdığım arkadaşlarım da var, kişisel özelliklerini, vasıflarını bildiğim insanlar da…
İsim vererek taraf olmak fıtratımda yok ama Yozgat ekseninde, memleketin çıkarları doğrultusunda bir aday profili çizebilirim.
Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde adayların o şehirlerle olan ilişkilerine pek bakılmaz. Zaten büyük şehirlerin vekilleri hiçbir şey yapmasa da hükümetler bu şehirleri projelerle ihya ederler. Büyük şehirlerin kısmetleri de büyük oluyor haliyle…
Yozgat gibi Anadolu’da “büyük şehir” vasfı kazanmamış kendi yağında kavrulan ve büyümeye çalışan illerde durum bunun tersine işler. Vekillik için aday gösterilen kimse aday olduğu şehri biliyorsa, tanıyorsa şehre faydası olur. En azından noksanlıkları telafi etmek adına, yatırımları takip edip, hızlandırmak adına bir şeyler yapabilir.
Hükümetin öncelikli yatırım programlarına temsil ettiği şehri aldırmak ve o yatırımları sonuçlanana kadar takip etmek, bunun için bürokrasiyi hızlandırmak vekilin asıl görevidir.
Çoğu zaman yatırımı getirmek yeterli olmuyor, yerine göre takip etmek daha önemli bir hal alıyor.
Yozgat’ın bu anlamda talihi iyi değil.
Vaktiyle vekil sayısı 7 olan Yozgat’ın vekil sayısı 3’e kadar düşmüştü. Şimdi tekrar 4 oldu. Bu 4 vekilin 2’si Yozgat için bir şeyler yapmaya çalışırken, diğer 2’si memleketin yolunu bile unutursa, bundan hepimiz zarar görürüz.
Vaktiyle gördük de…
Yıllarca Yozgat’ın yatırımlar için cezalı il olduğu konuşuldu.
Neymiş? Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda (artık ne cezasıysa) Yozgat’a ceza kesilmiş, yıllarca devlet yatırımları gelmemiş.
Ben kendi cezamızı kendimizin kestiğine ve siyasi parti genel merkezlerinin de bu cezaya tuz biber ektiklerine inanıyorum.
İddia edildiği gibi cezalı olsaydık; birer devlet projesi olan bira fabrikası ve şeker fabrikası gibi büyük yatırımların Yozgat’ta ne işi vardı? Devlet yanlışlıkla Yozgat’a fabrika kurmaz, değil mi?
Biz cezayı kendimize kesmişiz vesselam…
Yozgat’ın derdini ağrısını bilmeyen insanları bizi temsil etsinler diye Ankara’ya göndermişiz. Hatta bazılarını sadece seçimden seçime görür olmuşuz.
Yozgat’ın ilçelerinin isimlerini bilmeyen, hangi ilçenin neye ihtiyacı olduğundan bihaber olan vekiller…
Hatta bölgeciliğe çok karşı olan birisi olarak söylüyorum; Yozgat milletvekili olmasına rağmen, Yozgat’a geldiğinde sadece doğduğu ilçeye uğrayıp giden, kendi ilçesi dışındaki ilçelere faydası olmayan vekilleri de gördük.
Siyaset bize bunları gösterdi…
Umarım talihimiz bu anlamda değişir ve Yozgat’ı Ankara’da gerçek anlamda temsil edecek, sadece tayin ve atamalarla değil, projelerde de memleketine sahip çıkacak, Yozgat’a özel teşvikler çıkarılması için gayret edecek isimler milletvekili adayı olarak gösterilirler.
Biz artık Yozgat’tan gitsin bir daha geri dönmesin diye Ankara’ya vekiller göndermek istemiyoruz.
Bölgecilik yapmayan, benim ilçem demeyen, bütünüyle Yozgat diyen, ayrım yapmaksızın Yozgat’ın her ilçesine, her kasabasına ve köyüne sahip çıkacak vekiller istiyoruz.
Velhasılıkelam, Yozgat’ı bilen temsil etsin…