YAZININ başlığı biraz ayrıksı duruyor değil mi? “Yozgat ve sanat ne alaka!” diyenleri duyar gibiyim ama öyle değil işte...
Büyüklerimizden dinleriz; geçmişte Yozgat’ta daha fazla sosyal ve kültürel aktiviteler yapıldığını…
Bugün özellikle de kurumlar sanatsal ve sosyal etkinliklere fazla önem göstermiyor olabilirler fakat vatandaşların birbirleriyle kucaklaşacağı etkinliklere ihtiyaç var.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, düzenlediği toplantılarda bizlere “akademisyenlerin Yozgat’a gelmelerini istiyorsak şehirdeki sosyal yaşamın canlanması gerektiğini” anlatmıştı.
Hem Ankara’da, Kayseri’de çalışan biri Yozgat’ı neden tercih etsin ki? Herhangi bir sosyal, kültürel bir etkinliğin düzenlenmediği bir şehirde kim yaşamak ister?..
Ramazan ayı dışında Yozgat’ta saat akşam 8 oldu mu yerler mühürlenir, caddeler son ses müzik dinleyerek gezen araçlara terk edilir.
Özellikle Ramazan aylarında kurumlar bazı sosyal etkinliklere imza atarlardı fakat bu sene herhangi bir etkinlik düzenlenmedi.
Hadi burada “Her şeyi devletten bekleme” huyumuzdan vazgeçelim ve kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışan insanlara biraz kulak verelim…
Örneğin, Yozgat Sanat Tiyatrosu’na…
Burak Öngel’in yönetmenliğinde bir araya gelen gençler, kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.
Sergiledikleri oyunlarla, Yozgatlının monoton hayatına renk katıyorlar.
En önemlisi de bunu kâr amacı gütmeden yapıyorlar.
Kimi esnaf, kimi bir kurumda sözleşmeli çalışan, kimi üniversitede öğrenci…
Burak Öngel’den öğrendiğim kadarıyla, bir oyun için ortalama 60-70 kez prova yapıyorlarmış. 70 kez arkadaşınızla çay içmek için sözleşseniz belki 35 kez bir araya gelemezsiniz.
Bu genç arkadaşlar bir oyun sergilemek için birçok şeyden fedakarlıkta bulunuyorlar.
Yozgat Sanat Tiyatrosu geçtiğimiz ay Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısının daveti üzerine Kırşehir cezaevinde sahne aldılar. Tabi genç arkadaşların masrafların çoğunu ceplerinden karşılayarak gerçekleştirdikleri bu etkinlik cezaevindeki mahkumlar için de bir değişiklik olmuştur.
Bu sadece bir örnek…
Elimden geldiğince, destek amacıyla arkadaşların tüm oyunlarını takip ediyorum. Bunu da büyük bir zevkle yapıyorum çünkü oyunları gerçekten çok iyi…
Geçtiğimiz akşam İl Kültür Müdürlüğü salonunda Yozgat Sanat Tiyatrosunun “Haram Para” isimli oyununu izledim.
Salonda dikkatimi çeken şey; Yozgat’ın ilçelerden gelen insanların yanı sıra çevre illerden de misafirlerin olmasıydı…
Sosyal medyadan görmüşler ve Kayseri’den, Nevşehir’den tiyatro oyunu izlemek için Yozgat’a gelmişler…
Tabi öncelikle iftarlarını yapmışlar, Yozgat’ta bir tur atmışlar sonra soluğu salonda almışlar…
Ne güzel…
Keşke bu tür etkinliklerin sayısı artsa. Yozgat Sanat Tiyatrosu topluluğu gibi birkaç topluluk daha olsa. Haftada birkaç oyun izleyebilsek…
Bunlar olmayacak şeyler değil.
Yozgat’ın sanat ve sosyal yaşam ile anılması hayal değil.
Yeter ki elimizdeki değerlere sahip çıkalım ve kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışan bu insanlara destek olalım.
Sağlıcakla…