TÜRKİYE'de en fazla biçerdöverin bulunduğu yörelerden biri olan Yozgat'ın Yerköy, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde, yurdun önemli bir kesiminde hububat hasadı çalışmalarını tamamlayıp dönen biçerdöverler, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni sezon hazırlıkları için Küçük Sanayi Sitelerine çekilip, ön bakıma alındı. Yozgat'ın Yerköy, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi sınırında bulunan Küçük Sanayi Sitesi’ndeki atölyelerde biçerdöver tamiri yapan ustalar, her iki ilçede 2 binin üzerinde biçerdöverin bulunduğunu belirtti. Covit-19 salgını nedeniyle biçerdövercilerin çoğunun işe gidemediğini vurgu yaparak, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle biçerdöverlerin de yeni sezon bakımlarına erken başladıklarını bildirdiler. Normalde mart ayından itibaren biçerdöverlerin bakıma alınıp, yeni sezon için hazırlandıklarını, bu yıl hava sıcaklığının bahar dönemini aratmaması nedeniyle hasattan dönen biçerdöverlerin doğrudan atölyelere çekilip, bakıma alındığı, bakım sonrasında depolara çekilerek ve mayıs ayından itibaren de hasat için yurdun değişik bölgelerine dağılacakları bildirildi.  Bölgede bulunan biçerdöverlerin Çukurova'dan başlayıp, Güneydoğu, Doğu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi ile önceki yıllarda da Rusya'ya giderek hububat hasadı yaptıkları, bu yıl ise sınır dışına çıkılamadığı gibi birçok bölgeye de gidilemediğinin altı çizildi. Biçerdöverlerin hasat öncesinde bakımlarının çok önemli olduğuna dikkat çekilerek, eski ve yeterli bakımı yapılmayan biçerdöverlerin hububatta dane kaybına neden olduğu ileri sürüldü. Biçerdöver bakımı yönünden Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinin çok geniş imkanlara sahip olduğu, dolayısıyla bölgede bulunan tüm biçerdöverlerin bakımının buradaki her iki ilçeye ait sanayide yapıldığı bildirildi.
BİÇERDÖVER SAYISI ARTTI
Yerköy'de biçerdöver işletmeciliği yapanlar, her iki ilçedeki biçerdöver sayısının son yıllarda arttığını, dane kaybına neden olan eski biçerdöverlerin tarım alanlarına sokulmamasının engellenmesi gerektiğini bildirdiler. Biçerdöver sayısının artmasına karşılık, hasat için uzun süredir Rusya'ya gidemediklerini, bunun da biçerdöver işletmecilerini zora soktuğu ifade edildi. İşletmeciler, ‘’Biçerdöver işletmeciliği Rusya kapısı açıkken çok iyiydi, parada kazanıyordu, Türk biçerdöverleri. Rus devleti, uzun bir süre önce ülkelerine biçer girmesini yasakladı. Rusya'ya biçerdöver girmeyince Türkiye'de biçerdöverin işi çok kötü duruma geldi. Para kazanacak hiçbir biçerdöver göremiyoruz. Devlet tarafından, bakanlık tarafından bu duruma bir çare bulunması beklenirken bu kez Covit-19 salgını girdi. Biçerdöverin Türkiye'deki durumu daha da kötüleşti’’ diye konuştular.
BİÇERDÖVERİN MERKEZİ
Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinde biçerdöverin çok fazla olmasının en önemli nedeniyleriden birisi de, sanayide ustalarının sadece bakım, onarım, tamir ile yetinmeyip, kendilerine göre çözümler üretmenin etkisi büyük. 1976-77 yıllarında Adana’da yapılan Biçerdöverlerin, dane kaybına neden olan eleme üniteleri ve aparatları bulunmuyordu. Yerköy sanayisindeki iki kardeş, bu aparat ve ünite üzerinde uzun süre çalışıp, halen kullanılmakta olan sistemi geliştirdi. Bunun üzerine, Adana’da satılan ve aparat taktırmak isteyen biçerdöverler demiryolu ile Yerköy ilçesine getirildi. Aparatlar takılıp, uğurlandı. Hasat öncesinde demiryoluna dizilen vagonlar üzerindeki ‘sarı kanarya’ adı verilen biçerdöverlerin sahipleri, ilk etapta Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinden biçerdöverde çalışabilecek elemanları yanlarında götürdüler. Sonrasında ‘’Bu işte iyi para var’’ diyen kendi biçerdöverini almaya başladı. 
24 SAATTE BİÇER YAPARIZ! 
Yerköy Sanayi Kooperatifi Başkanı Hakan Işık
’ın 2018 yılında ‘’sanayi esnafı olarak 24 saatte biçer üretebilecek güçteyiz’’ şeklindeki açıklaması da ilçedeki sanayinin gücünü ortaya koymaktadır. Biçerdöver konusunda oldukça tecrübeli bir sanayi sitesine sahip bulunan Yerköy, bundan iki yıl önce biçerdöverin kendisini yapmaya talip oldu. Yerköy ilçesindeki sanayi sitesinde biçerdöverlerin her türlü bakım, onarımı yapılırken, hububat tarımında dane kaybını önlemeye yönelik ilk aparatta ilçede yapıldı, patent alındı. Yerköy'de motor ve kamyonların akslerinin de imalatı yapılıyor. Sanayi esnafı, imkan verilmesi halinde biçerdöveri de yapabileceklerini belirtiyor. Yerköy Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, sanayi esnafının birçok sorunla boğuştuğunu aktararak, sanayi esnafına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Başkan Işık, Yerköy’ün biçerdöver, traktör ve zirai ekipman yan parçaları üretiminde geçmişte bir merkez olduğunu hatırlattı. İlçenin yavaş yavaş bu konumunu kaybettiğini ifade eden Işık, “Böyle giderse 10 yıl sonra bu iş yerleri kapanabilir. Bizim 400 tane esnafımız var ve dertler aynı” diye konuştu. Hakan Işık, Yerköy Sanayi Sitesinde dünyaya 500 kalem traktör parçası ürettiklerini vurgulayarak, “Biz istesek 24 saatte bir biçerdöverin motor hariç tüm ekipmanlarını, şasesini üretebiliriz. Bu kadar iddialıyız” şeklinde konuştu. Yerköy Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık,  “Tarım fuarlarda çiftçiye sadece ithal traktörler tanıtılıyor ve satılıyor. Bu firmalar ise ürününü sattıktan sonra servis hizmeti, desteği dahi sunmuyor. Yerli üretim teşvik edilmeli ve sanayimizdeki bu zanaatkarlara sahip çıkılmalı” dedi.
YOZGAT’TA İMALAT
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta, traktör veya biçerdöver gibi büyük makinelerden ziyade römork, kültivatör, tırmık, patlatma, traktör kepçesi gibi ürünler Küçük Sanayi Sitelerinde üretilebiliyor. Geçmişten gelen bir üne sahip Yerköy Sanayi Sitesinde biçerdöver parçalarının üretimi ve tamiri yapılabiliyor. Yozgat’ta öne çıkan sanayi sektörü hangisi denildiği zaman yanıt düşündürüyor. Çok farklı sektörlerde firmalar olmasına rağmen adet ve sayılarının arttığı özel bir sektörden bahsetmek zor. Tarım aletleri üretiminde Yozgat ilçelerine dengeli olarak dağılmış 30’a yakın firmanın olması ve bu firmaların belirli ölçüde il dışına da ürün satabiliyor olmaları Yozgat için bu sektörü önemli kıldığına dikkat çekilerek, ‘’Sektörün Yozgat’ta gelişerek daha fazla işbirliği ortamının oluşması ilerleyen dönemde beklenmektedir’’ ifadelerine yer verildi. Bu konuda yapılan genel bir değerlendirmede, ‘Türkiye genelinde biçerdöver denilince akla gelen illerin başında olan Yozgat’ta, geçimini biçerdöver vasıtasıyla sağlayan işçiler, hasat mevsiminin yaklaştığı dönemlerde biçerdöverlerini tren katarlarına yükleyerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illere hasat maksadıyla giderler. Hasat yaklaşık 2 ay sürer. Yerköy sanayisi biçerdöver bakım onarımı açısından ünlü bir ilçedir. Yerköy Küçük Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğu biçerdöver tamiri yapmaktadır. 2 torna firması biçerdöver parçalarının bölgede üretimini yapmakta ve Türkiye’de talep edilen bölgelere göndermektedir. Yozgat Türkiye’nin biçerdöver adedi bakımından 5. büyük ilidir’’ görüşüne yer verildi.
DİĞER TARIM ALETLERİ
Aynı araştırma ve değerlendirmede şu görüşler yer aldı: ‘Yozgat ilinin tarım ve hayvancılık üzerine kurulu altyapısı ili diğer tarım alet ve makineleri noktasında da önemli bir pazar haline getirmektedir. İlde ekilen alanların büyük bir kısmında buğday ekilmesi ve ilin Türkiye’nin 2. büyük şekerpancarı üreticisi olması tarım aletlerinin yapısında belirleyici olmuştur. Kullanılan makinelerin büyük kısmı buğday ve şekerpancarı ekim ve hasadına yönelik alet ve makinelerdir. Yozgat’ta tarım aletleri sektörüne yönelik üretim yapan işletmeler genel itibariyle ilçelere dengeli yayılmış durumdadır. Tarım aletleri sektörüne yönelik üretim yapan yaklaşık 30 firma vardır ve bu firmalardan 18’ine anket yapılmıştır. Yozgat il genelinde faaliyette bulunan tarım aletleri üreticilerinin en baştaki avantajı pazara yakın olmaktır. Yozgat’ta faaliyette bulunan 46 bin 236 çiftçinin varlığı düşünüldüğünde Yozgat tarım aletleri üreticileri için ciddi bir pazar oluşturması kaçınılmazdır. Yapılan anket sonuçlarına göre Yozgat’ta faaliyet gösteren firmalarındezavantajlarına göre daha avantajlıdırlar.’’