Bu sevda bitmez. Kendilerini küçük gören insanlar tarihteki yerlerini asla koruyamazlar. Dünya tarihinde köklü bir kültüre sahip olan türkelr ve türk boyarı asırlarca geçmiş tarihe ışık tutmuşlardır. Medeniyenit ve kültürün kaynağı olmuşlardır.imizi küçük görme hastalığı ve batı hayranlığı bu isnanlarda ciddi bir hastalığa neden olmuştur. Bu da yadırganacak bir konudur.
Kaynaklar sürmeli ermeni miydi tezini yalanlıyor. Halk ozanlarının şiirlerinde halk aşıklarının deyişlerinde ve derlemecilerin eserlerinde bu tür ifadelere rastlayamadık. Bunlar efasenelşmiş halk hikayeleridir. Anadolunun ortak ürünüdürü. Şu erremi kızı yakıştırmasını hiçbir kanyakta bulamadık. Ermeni dölü, ermeni çocuğu, ermeni evladı türü intizar ve kızganlık sözlerini Türk atasözünde de tespit ettik.
Derim ki bırakın Sürmeliler temiz ve palk kalsın Anadolu pınarlarının temiz kaynakları üzerine pislik kondurmayalım. Bu bizim öz kültürümüz, niçin bazılarının bulandırmasına müsaade edeceğiz ki
Yüz yıllık tarihimizi lekelediler, Andolu da katliamlar, toplu mezarlar, bu kara lekenin bielgesi halen on günleri yaşayan dedelerimizin ninileremizin anıları var. Türk halkının en zakıf noktasında nankörlük ederek bu insanların tarihlerini lemekeke isteyen hiçbir gurubun, azınlığı kültürümüzü lekelemesine müsaade edememiz. Buna fırsat verilemez. Bu bir vatan sevgisidir. Bu bir sevda türküleridir. Bu bir yüreğin haykırışııdır. Anadolu insanın yiğitçe, mertçe, erekçe, ve insanca seslenidişidir. Yozgat’ta da bunun adı Yozgat sürmelisi olmuştur. Bu bir sevdadır ve bu sevda bitmez. Gönlünüz Sürmeliler kadar geniş, yüreğiniz Sürmeliler gibi sevdalı kalsın.
KAYNAKLAR
1-Yozgat Fotoğraf Albümü-Ertuğrul Kapusuzoğlu
2-Yozgat Şiirleri Antolojisi-Ertuğrul Kapusuzoğlu
3-Yozgat Haber-Yusuf Karakaya(30 Nisan 2003)
4-Yozgat Haber (1-2 Mayıs 2003)
5- Yozgat İl Yıllığı 1991
6-Kültür ve Sanat Dergisi Bozok- Sayı 15-1993
7- Tamer Önder Bozok Dergisi
8-Süleyman Sökmen-Sürmelim s.3-4
9-A.g.e
10-Bozok Sancağı-Bayram Bilge Toker
11-Süleyman Sökmen-Okuntu
12-Tamer Önder-Bozok Kültür Sanat Dergisi
13-Mustafa Uslu-Yozgat Güler yüzlü şehir
14-A.g.e
15-Yozgat Sürmeli Festivali Kitabı
16-Sürmeli Dergisi- Yılmaz Göksoy
17-Durali Doğan Yozgat Şair ve Yazarı
18- Yozgat Divanı
19-Yenigün Gazetesi
20-Memduh Şenol-Sürmeli kızım
21- Yozgat ve kaplıcaları kitabı
22-Kanbağı Dergisi
23-Süleyman Sökmen- Yozgat’ın gerçek Türkü Öyküleri
24-Vasfi Adikti- Sürmelibey hikayesi paneli
25-A.g panel
26-Yozgat Divanı Bayram Bilge Toker
27-Sürmeli Romanı-Ertuğrul Kapusuzoğlu
(11 Haziran 2003)