Bir milleti ya hür, bağımsız şanlı yüce bir sosyal toplum halinde yaşatan veya bir milleti esaret ve sefalete terkeden terbiyedir. Terbiyenin en önemli kaynakları önce aile, okul, çevre ve daha da önemlisi o kişinin öz geçmişinin asilliğinden kaynaklanır. Bu asillikte oluşon toplumlarda ise psikoloji, depresyon sağlık gibi önemli unsurlar öne çıkar. Aksisi ise asi, yoz, barbar ahlaksız bir toplum yolunu açar. Gelişmiş ülkelere baktığımızda nedense iyimserlik ve hoş görü ortaya çıkıyor. İnsanların birbirini sevip değer vermesi gözlenmekte, menfaat ve çıkar ilişkileri geri planda kalmakta sağlıkla ilgili problemler bilinçli olarak ortadan kalkmakta dengeli ve düşünerek yapılan hareketlerle sağlıklı bir yaşam oluşmakta.
Eğitim ve vicdan olgusundan kaynaklanan düşüncelerle bırakın insan hayvan ve bitkilere dahi incelik göstererek çağdaş toplumun gerektiği tüm insani olgular toplumlarına yansımaktadır.
Kendi toplumumuzun öz geçmişi ile şimdiki toplum düzenini gözlediğimizde nedense çok büyük farklılıklar gözlenmekte olduğunu fark ediyoruz. Bir tarafta hayat mücalesi için kurtlar sofrasında yarış halinde olanlar diğer taraf tan sağlıksız ortamlarda çalışıp rızkını arayan insanlar yine aynı zamanda ahlaksızlığı, yolsuzluğu, hırsızlığı, yalancığı talanı alkollü uyuşturuculuğu balli çekimini alışkanlık haline getirmiş bir nesil aynı zamanda büyük şehirlerde oluşan tahditler, yağma edilen iş yerleri mekanlar alınan rüşvet ve intikamlar faili mechul cinayetler bireylerin akşamın belli saatlerinden sonra dışarı çıkmamaları ve bunun gibi pek çok insanlık dışı darmlar geçmişteki Türk milletinin asilliğini nereye kadar taşır kimler kimleri aldatır bilinmez.
Kendini bozmamış bir il olarak düşündüğümüz Yozgat’ı da durum bunlardan pek farklı seyretmiyor. Saygısız toplum düzeni alkol ahlaksız, yolsuzluk balli çekimi taciz ve bunlara benzer pek çok toplum dışı ahlaksızlıklar ilin özelliğini kaybettiriyor. Maalesef ileri çağdaş toplum düzeni oluşturamıyoruz. Hele hele boş insan toplumunun Yozgat’a hakim olması Cumhuriyet alanında, caddelerde cami önlerinde namaz vakitlerinden başka bir şey gözlememeleri Yozg3at’ı çok esven insanları çok üzdüğü kanaatindeyim. Bu güzel ilimiz için her kesin mutlaka yapacak güzel bir şeyi mutlaka vardır. O halde neden yapmıyoruz?
Devamlı tembelliğe koşmamız boş olmamız çok mu önemli neyi çağrıştırıyor acaba bayan bir öğrencinin söylemine göre yaşlı bir adamın kızı ve torunu yaşında bir kişiye kötü söylemlerle taciz etmesi, aynı zamanda başı boş gençliğin üniversite öğrencilerine terbiye sınırlarını zorlaması nedendir bilinmez?
Değerli dostlar kıymetli Yozgat halkı, abiler, amcalar ve özellikle genç nesil arkadaşlarım bu ülke ve hele de Yozgat bizim. Bu ilin ekmeğini yiyoruz. Bu ilde kader birliği yapıyoruz. Her şeyimiz birlikte kendini bozmamış Türklük ülküsünü taşıyan tek il kalsa bile biz Yozgat olalım. Örnek bir ilin kuşakları olarak yüceliğimizi devam ettirelim. Bu ile gelen daha daha gelmek için bizleri arasın teşekkürler alalım. Kötü toplum dışı alışkanlıkları bırakalım. Büyükler baş tacı küçükleri ise sevelim üniversite öğrencilerimize çok çok sahip çıkalım. Sorunları bizlerin sorunu olsun. onlara misafirlerimize karşı bu toprakların ve geçmişin hükümlerini işleyerek asilliğimizi yansıtalım. Bu asillik damarlarımızdaki temiz kanda mevcuttur.