Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 46,6 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılmasının perde arkası aralanıyor. Ele geçen bilgi ve bulgular, olayın müsebbibi olarak vatandaşların kimlik bilgilerini internette yayınlayan bir partinin olduğu belirtiliyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı olayla alakalı dikkat çekici bilgilere ulaşıldı. Vatandaşları huzursuz eden olaydaki 46,6 milyon vatandaş sayısı, 2009 yılında gerçekleştirilen seçmen sayısının aynısı. İnternete düşen kayıtlarda, bu tarihten sonra seçmen olma hakkı kazanmış isimlerin kimlik bilgilerine ulaşılamıyor.
Yaşanan skandalın göbeğinde ise bir siyasi parti  olduğu ifade ediliyor.  2000'li yılların başında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi MERNİS'e geçilen Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırmak için vatandaşların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaşıyor.
YSK'nın verdiği seçmen bilgilerini internete yükleyen parti  Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiği e-seçmen portalıyla vatandaşların seçmen bilgilerini kendi site adresinden  yayınlıyor. Seçmen bilgileri önce “bilisim.chp.org.tr/Esecmen/” linkinden, sonra “esecmen.chp.org.tr”  linkinden hizmete açıyor.
Vatandaşların mahrem bilgilerini yayınlayan siyasi partiler haricindeki ilk yayınlayan site ise “sahtesecmen.org”  sitesi oluyor. Bir süredir yayın yapmayan site, vatandaşların mahrem bilgilerini ele geçiriyor. Site, tıpkı ilgili siyasi  partinin sitesinde olduğu gibi, vatandaşların bilgi sorgulamalarını YSK' nın web sitesi üzerinden değil, kendi serverları üzerinden yapıyor. Siteyi kuran isim olarak ise Tanju B. Olduğu ifade ediliyor.
Tanju B., siteyi tanju***@*mail.com hesabı üzerinden alıyor. Tanju B.'nin söz konusu bilgilere bir partinin genel merkezi üzerinden ulaştığı ifade ediliyor. İnternette yapılan aramalarda Tanju B. adına hiçbir sonuca ulaşılmıyor.
2010 yılında 600 avukat hakkında vatandaşların kimlik bilgilerini çaldığı gerekçesiyle soruşturma açılıyor. Soruşturmada; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik, telefon ve adres bilgilerini resmi kurum ve kuruluşların veri tabanlarına girerek yasa dışı yollardan elde eden 15 kişilik çetenin elde ettiği bilgileri sorgulama programı adı altında icra avukatlarına ve tefecilere sattıkları ortaya çıkıyor.
Avukatların, vatandaşlara ait kimlik bilgilerini genelde icra işlemlerinde kullanmak üzere sahip olduğu öğrenildi. Fazla icra dosyası olan şirket yöneticileri de avukatlarına o partinin internet sitesini adres olarak göstermiş, partinin internet sitesinde vatandaşlara ait kimlik bilgilerinin açık bir şekilde kamuoyunda paylaşıldığına yönelik bilgilendirici mesajlar atmışlar.
Çalınan kimlik bilgilerinin avukatların kullandığı programdaki veri tabanındaki kimlik bilgileriyle aynı olduğu ifade ediliyor. Avukatlara giden bu bilgilerin de ilgili parti serverına yüklenen bilgiler olması ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Avukatlara operasyon yapan yargının, aynı bilgileri yayınlayan parti  yöneticilerine işlem yapmamış olması dikkat çekiyor. (08 Nisan 2016 Takvim Gazetesi sit.) 
Vatandaş oldukça tedirgin, şok da!... Yetkililerden olaya acil çözüm bekliyor!...