Petroldeki yükselişe bağlı olarak doğalgaz ve elektriğe zam merak konusu oldu. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 'zam yok' açıklamasının ardından doğalgaz ithal eden özel şirketlerden de benzer açıklama geldi.

CNBC-e'ye konuşan Enerco Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı, doğalgaz fiyatında BOTAŞ'ın fiyatının referans olduğunu belirterek kamuyu takip ettiklerini söyledi.

Doğalgaz piyasasının liberalleşmesiyle kazananın tüketici olduğunu hatırlatan Baltacı, "Sektör olarak beklentimiz liberal piyasanın gereklerinin yapılması. Gerçekten bu yapılırsa tüketici kazanacak. Bunun en güzel örneği son 2 yıldır Türkiye'nin doğalgazı ucuz kullanmasıdır" dedi.

Türkiye'de doğalgazın ithalat fiyatı petrole bağlı olarak belirleniyor. Petrol fiyatındaki artış 6-9 ay arasında doğalgaz fiyatlarına yansıyor.

Hükümet bunu zam olarak yansıtmamak için doğalgaz fiyatının formülünden petrolü çıkarmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 4 Mart'ta bu talebi Rusya tarafına ileteceklerini açıkladı..

Baltacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya ve İtalya'da fiyatın yüzde 20-25'i o ülkedeki spot fiyata bağlı olabiliyor. Yani arz ve talep dengesine göre oluşan fiyata. Türkiye için avantajlı olur ama Türkiye'de serbest piyasa oluşmadığından referans fiyat gösterebileceğimiz spot fiyatımız yok."

FİYAT OTOMATİĞE BAĞLANMAYACAK

Hükümetin aldığı bir başka önlem ise BOTAŞ'ın satış fiyatına otomatik fiyatlandırma muafiyeti getirmek oldu. Yüksek Planlama Kurulu'nun aldığı kararla BOTAŞ bu yıl fiyatını petrol ve kurdaki gelişmelerden bağımsız olarak belirleyecek.

Doğalgaz fiyatı artmazsa, Türkiye'de elektriğin fiyatı da artmayacak. Çünkü Türkiye'nin elektrik üretiminin yarısı doğalgazla çalışan santrallerden sağlanıyor.

ntvmsnbc

Editör: TE Bilişim