Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde vatandaşlar boş bir alanda yorgun ve bitkin halde buldukları kartalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teslim etti. Ekiplerin yaptığı incelemelerde kartalın Türkiye’de nadir görülen ve koruma altında olan şah kartalı olduğu belirlendi.

Bitkin halde şah kartalı bulundu 1

Koruma altındaki şah kartalı, tedavisi yapılmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce veteriner hekime götürüldü. Burada ilk kontrolü yapılan şah kartalının sağlık durumunun iyi olduğu, kartalın yorgun ve bitkin düştüğü belirlendi. Bakım ve rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından şah kartalı, doğal ortamına salınarak takibi yapılacak.

Kazım Arslan açıkladı: Yozgat'a proje müjdesi verdi! Kazım Arslan açıkladı: Yozgat'a proje müjdesi verdi!

Bitkin halde şah kartalı bulundu 2

Sorgun’da görev yapan veteriner hekim Harun Meriç, kontrollerin ardından şah kartalında herhangi bir sıkıntıya rastlamadıklarını söyleyerek, “Şah kartalı biraz zayıf kalmış, boynundaki sıkıntı ile kliniğe geldi. Ama çekilen röntgende herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Hayvanımız aşırı derecede halsiz, bunun için birkaç gün müdürlüğümüzün takibinde olacak. Beslenmesi gerekiyor ve muhtemelen bir hafta içinde doğaya salınacaktır” dedi.

Bitkin halde şah kartalı bulundu 3

Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez ise şah kartalının göç sırasında bitkin düştüğünü belirterek, “Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde vatandaşlarımız tarafından yorgun düşmüş bir kartal, tarafımıza ihbar edildi. Ekiplerimizce yapılan kontrol neticesinde şah kartalı olduğu belirlendi. Ergin ve erkek olan şah kartalımız uzun yıllardır ilimizde görülmemişti. Kartalımızın göç esnasında bitkin düşerek ilimizde görüldüğü anlaşıldı. Şu anda tekrar doğal yaşamına salınmak üzere bakım ve tedavisini yapıyoruz. Tedavisi tamamlanınca kartala çip takılacak ve doğaya tekrar salınacak” şeklinde konuştu. (İHA)

Kaynak: