-Yozgat Valiliği, Bozok Üniversitesi ile ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında, yeni üzüm bağlarının tesis edilmesi için adımlar atılırken, bölge çiftçisi de atıl durumdaki üzüm bağlarını bakıma alıp, yeniden üretime başladı.

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta 1970’li yılların ortalarına kadar çiftçinin önemli geçim kaynaklarından olan yaş üzüm üretiminden, Pazar sorunu ile birlikte bakımının zahmetli olması nedeniyle vazgeçildi. Birçok üzüm bağı kaderiyle başbaşa bırakıldı. Buna rağmen, birçok bölgedeki kütükler meyve verip, yoldan geçenlerin ağızlarına tat oldu. Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan proje kapsamında, daha önce Yozgat il genelinde yetiştirilen üzüm çeşitleri belirlenip, bunlardan uygun olanların kurulacak fide tesislerinde yetiştirilip, bağ çubuklarının da çiftçilere dağıtılması planlandı. Üzüm bağlarının yeniden canlandırılmasına yönelik hazırlanan Projeye Yozgat Valiliği de ortak olarak, İl Özel İdaresi’nden kaynak aktarılması uygun bulundu. ‘Yozgat Bağcılığını Geliştirme Projesi Asma Fidanı Üretim Ünitesinin Kurulması’ ile ilgili proje kapsamında iki dönüm ve üzerinde bağı bulunan 19 çiftçiye 5 bin adet tüplü asma fidanı dağıtılarak, toprakla buluşması sağlandı. Önümüzdeki yıldan itibaren dağıtılan fidelerin sayısının artırılarak, devam ettirileceği ifade edildi. Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, ‘’Çiftçilerimize dağıtılan aşılı asma fidanlardan hem üzüm, hem yaprak, hem de pekmez ürünü elde edecek.  Çiftçilerimiz eğer birlikte hareket edebilirilerse aynı bölgede çok sayıda çiftçimizin uygun olan yerlerde bağcılığa yönelmesi ve ürettiklerini pazarlama imkanı elde edecek. Biz bu noktada da çiftçimize destek olacağız” dedi. 
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç ise, Yozgat’ta bağcılığın geliştirilip, eski günlerine döndürülerek, çiftçiye ekonomik destek sağlayacak olan projeye toplamda 350 bin liralık bir finans sağlandığını kaydetti. Vali Yurtnaç, “Bu paralar aslında önemli paralar değil. Üretime yönelik bir çalışma olunca biz bu konuda sınır tanımıyoruz. Bu üretim halkımıza yansıyor, üreticimizin cebimize giriyor. Özel idarelerinde görevlerinden bir tanesi halkın ekonomik sosyal durumu ile ilgili çalışmalar yapmak ve üretimi desteklemektir’’ diye konuştu.


 

Editör: TE Bilişim