Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan mantar tesisinde kayın mantarı üretimi yapılırken, tesis öğrenci ve üreticilere örnek teşkil ediyor.
Ziraat Fakültesi mantar üretim tesisi ranza sistemi, otomatik nemlendirme ve havalandırma  sistemi özelliğine sahip bir tesis olma özelliğini taşıyor.
Ziraat Fakültesi Dekanı Yaşar Karadağ, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Gökçen Yakupoğlu ve Araştırma Görevlisi Tuğba Kılıç ile tesisi gezdi.
Dekan Yaşar Karadağ, kayın mantarı türünün herkes tarafından kültür mantarı olarak bilinen beyaz şapkalı mantardan sonra en fazla üretilen ve tüketilen mantar türü olduğunu söyledi.
Karadağ, yetiştiriciliğinin kültür mantarına nazaran daha kolay ve yatırım maliyetinin düşük olması nedeniyle kayın mantarına olan ilginin her geçen gün arttığını belirtti.
Dekan Karadağ, örnek mantar tesisinde öğrencilerin mantar dersini uygulamalı olarak görme şansı yakaladığına dikkat çekerek,
Ayrıca kayın mantarı yetiştirmek isteyen üreticilerimiz örnek tesisimizi görerek mantar yetiştiriciliği ile ilgili daha fazla bilgi alabilecekler” dedi.
Karadağ ayrıca bahçe bitkileri laboratuvarında kayın mantarı miseli üretimine de başladıklarını duyurarak,
“Kayın mantarı yetiştiriciliğinde kullanılan tohumluk miselin yakın çevremizden temin edilememesi üretime başlamak isteyen girişimciler için büyük engel teşkil etmekte idi. Üniversitemiz bünyesinde misel üretimi gerçekleştirilerek mantar üretimine başlamak isteyen yetiştiricilerin misele daha kolay ulaşması planlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim