Geçen yıl Urumçi'de Uygurlar ile Çinliler arasında yaşanan olayları anımsatan Ekici, Çin'in Uygur Türklerine yönelik ortaya koyduğu baskıların ve zulmün görmezden gelinemeyeceğini açıkladı.
    Ekici; “'MHP, Doğu Türkistan'da etnik katliama dönüşen terörün son bulmasını başta BM olmak üzere hür dünyadan ve Pekin yönetiminden talep etmektedir.  MHP, bölgesel barış ortamını tehdit eden olayların durdurulması noktasında her türlü girişimde ve özveride bulunmaya açık olduğunu, gerekirse Ankara'nın veya BM ve Pekin'in güvencesinde bölgeye gidilebileceğini beyan etmektedir.
    Bu vesileyle Pekin yönetiminin 5 Temmuz Urumçi Olayları ile ilgili devam ettiği söylenen mahkeme ve duruşmaları konuk olarak izleme ve gözaltında tutulanların insani ihtiyaçlarının tarafımızdan giderilmesi taleplerimizin kabul edilmesini iyi niyet girişimi olarak ilan edeceğimizi bildiririz.
    Sözün özü, Doğu Türkistan'da 5 Temmuz endişesi devam etmektedir. Özellikle 1980'den sonra her 10 yılda bir kargaşa çıkartılarak bölgede, 'etnik soykırım' uygulanmaktadır.''
    Ekici, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'in Türkiye'ye girişiyle ilgili bir soru üzerine, ''Bunu Dışişleri Bakanı'na sorarsanız çok memnun oluruz. Sayın Rabia Kadir ile ilgili bundan 1 yıl önce Sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanı, istediği an Türkiye'ye girebileceğini duyurmuşlardı ama bu 1 yıllık süreç içerisinde Sayın Kadir'in ülkeye girişi Dışişleri tarafından engellenmiştir'' diye konuştu.
Editör: TE Bilişim