Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Onur Kaytan, Türkiye’nin dünyanın önde gelen tarım ülkelerinden biri olmasına karşın dışa bağımlı bir hale geldiğini belirterek; “AKP hükümeti çiftçiye destek vermek yerine çiftçiden ağır vergiler almaktadır. Hem çiftçiden 6 milyar vergi keseceksin hem de çiftçiye 5 milyar destek bile vermeyeceksin. Böyle bir tarım düzeni olabilir mi? Böyle bir düzende çiftçi ayakta kalabilir mi?” dedi.

            Partisinin çiftçiye bakış açısını ortaya koyduğu açıklamasında hükümete yönelik eleştirilerde de bulunan CHP İl Başkanı Onur Kaytan, Cumhuriyet Halk Partisi olarak yeni bir Tarım düzeni ile çiftçinin emeğinin hakkına ve ürününün değerini alacaklarını söyledi.

            “Cumhuriyet Halk Partisi; toprağın bereketini yok eden, çiftçiyi muhtaç hale düşüren bu iktidarı ve bu düzeni değiştirecektir.

            CHP olarak hedefimiz öncelikle kendi kendine yeterliliği daha sonra tarım ürünleri ihracatında büyümeyi hedef alan bir tarımsal yapının oluşturulmasıdır” diyen Kaytan; “Bu üretim artışına paralel olarak kırsal refahın artırılması ve üreticinin örgütlendirilerek rekabet gücünün artırılması da öncelikli hedeflerimizdendir. Çiftçimizin yaşam kalitesi ve refahını yükseltmek için üreticinin katma değeri yüksek, talebi olan ve rekabet şansı bulunan üretimlere yöneltilmesine çalışacağız” dedi.

            Kurulacak ‘Arazi Edindirme Ofisi’ ile topraksız üreticiler ile toprağı yetersiz üreticilerin sorunların çözüm getirilmesi için canla başla çalışacak değerlendirilmeyen toprakların üretime açılması, verim ve alan artışı için sulama sisteminin yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını ifade eden Kaytan şu açıklamalarda bulundu: “Bu hedef doğrultusunda 2023’e kadar 11 milyon hektar araziyi toplulaştıracak ve 4 milyon hektar arazinin sulama imkânına kavuşturulmasını sağlayacağız.

            Ülkemizi besleyen çiftçilerimizin hak ettiği yaşam standartlarına ulaşması için Bütçe’’den tarıma ayrılan payın 6–8 milyar TL’ler den 16 Milyar TL’ye çıkaracağız. Sistemin işleyişi ve denetimi için ‘Tarım Piyasaları Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ kuracak, tarımın dünyadaki gelişmelerden yararlana bilmesi için yapılacak araştırma-geliştirme çalışmalarını yürütecek ‘Araştırma Konseyi’ni oluşturacağız. Çiftçinin Üretici Birlikleri şemsiyesi altında toplanacak, üretici ve satış kooperatiflerinin etkin hale getirilecek, hal sisteminin yeniden yapılandırılacak ve çiftçinin emeğine sahip çıkan bir sistem içerisine eklenmesini sağlamış olacağız.

            AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 1 lira olan mazotun 3,4 lira çıkması, gübre ve tarım hayvan ilaçlarındaki inanılmaz artış, bunun yanı sıra süt fiyatlarının 50 kuruşa kadar düşmesi çiftçimizin belini bükmüştür.

            Orta Doğu’nun tarım ve hayvancılık ülkesi olarak görülen Türkiye’de bugün kurbanlık hayvan dahi bulmak neredeyse imkânsız hale getirilmiş et halkımızın tadını bir yana bırakın ismini dahi unuttuğu bir besin maddesi olmuştur.

            Tarım ve Hayvancılık ülkesi olarak lanse edilen ülkemizde bugün 332 bin insan aç,20 milyon insan ise yoksul olarak hayatlarını sürdürme mücadelesi vermektedirler.

            Bu büyük bir tezatlıktır. Yeni Tarım Düzenimiz ile sağlayacağımız üretim artışı ile de aç ve yoksul insan bırakmayacak, herkesin sofrasına Ülkemizin Tarım ve Hayvancılık ürünlerinin girmesini sağlayacağız.

            Cumhuriyet Halk Partisi tarım ve hayvancılık ta kalkınmayı sağlayacak, çiftçimizin dertlerine derman olacağız.”

Editör: TE Bilişim