Şifa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Arif Yücel Verem Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada tüberküloz yani verem hastalığının belirtilerinin genelde hafif başladığını ve yavaş yavaş ilerlediğine dikkat çekerek şüpheli kişide hastalık belirtileri varsa hemen akciğer filmi çektirmek gerektiğini kesin tanının ise balgam incelemesi sonunda konabildiğini vurguladı.
    Şifa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Arif Yücel, Tüberküloz hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı; “İki haftadan uzun süren öksürük, Balgam çıkarma, Ateş, Gece terlemeleri, Göğüs ağrıları, İştahsızlık, Zayıflama, Halsizlik, Yorgunluk, Kanlı balgam.”
    Yücel, hastalığın genelde hafif başladığına dikkat çekerek, “Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da özellikle öksürük şikayetini sigara ya da başka bir nedene bağlar ve doktora başvurmaz.
    Bu durum yanlış teşhis ve yanlış tedavilere yol açabilir. Şüpheli kişide hastalık belirtileri varsa hemen akciğer filmi çekilmelidir. Akciğer filmindeki bazı görüntüler tüberkülozdan şüphelenmemize neden olur. Fakat bu görüntüler başka hastalıklarda da olabileceğinden sadece akciğer filmi ile kesin tanı konulamaz. Akciğer tüberkülozunun kesin tanısı balgam incelemesi ile konulur. Doğru tanı için, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi önemlidir. Bunun için mikroskobik muayene ve kültür testi yapılmalıdır“ dedi.
    Yücel, “Tüberküloz hastalığı insandan insana havayolu ile bulaşır. Tüberküloz mikrobunun en önemli kaynağı, tedavi görmemiş akciğer tüberkülozlu hastalardır.
    Bu hastaların öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları solunum yolu ile alırlar ve enfeksiyona yakalanırlar. Tüberküloz mikropların vücuda girdikten sonra hastalık yapma süresi ve riski kişiden kişiye değişir” dedi.
    Bu gün tüberküloz hastalığının tedavisi için etkili, yan etkisi az 5 tane ana ilacın olduğunu belirten Yücel, bu ilaçların ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri tarafından hastalara ücretsiz olarak verilmekte olduğunu hatırlattı.
    Tüberküloz tedavisi başladıktan kısa bir süre sonra hastalık belirtileri azalıp kaybolabilir, diyen Yücel, hastalığın kesin tedavisi ve tekrarlamaması için tedavi süresinin en az 6 ay olması gerektiğini vurguladı.
    Yücel; “İstirahat, beslenme ve hava değişimi gibi unsurların tüberküloz tedavisinde çok önemli yeri olmadığı gösterilmiştir. Verem ilaçları bulunmadan önce bu konulara çok önem verilmekteydi. Ağır işlerde çalışanların hastalıklarının durumuna göre bir müddet istirahat etmeleri gereklidir. Tüberküloz tedavisinin garantisi ancak gözetimli tedavi ile sağlanır. Bu nedenle bütün hastalar gözetimli tedavi kurallarına uymalı ve hasta yakınları bu konuda duyarlı olmalıdır” dedi.
Editör: TE Bilişim