Yozgat’ın ilk işitme merkezi olan ve yaklaşık 7 yıldır hizmet veren Yozgat İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi Mesul Müdürü Harun Yılmaz, işitme problemi yaşayan vatandaşlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

İŞİTME CİHAZINA İHTİYACINIZ VARSA ACELE EDİN

Yılmaz, işitme cihazı almak için öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmesine gerek olduğunu belirterek; “Eğer daha önceden doktor tarafından işitme cihazı önerildi ise veya hali hazırda işitme cihazı kullanılıyor ise doğrudan işitme merkezine de  başvurulur fakat asıl olan uzman bir hekimin tavsiyesidir. Kulak Boğaz Burun doktoru işitme kaybından şüphelendiyse, işitme testi yapılması için ilgili odyolog ya da odyometriste yönlendirecektir. İşitme testi sonucunda işitme kaybınız var ise doktorunuz işitme cihazı tavsiye edebilir. İşitme cihazı kullanmanız önerildiyse hiç zaman kaybetmeyiniz” dedi.

DEVLET DESTEĞİNDEN YARARLANIN

SGK (SSK, Bağ-Kur, Yeşil Kartlı) güvence kapsamında olanların işitme cihazı bedeli üzerinden belirlenen geri ödeme alabildiklerini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“İşitme cihazı bedelinin SGK tarafından geri ödenebilmesi için; Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekiyor. SGK 18 yaş üzeri kişiler için brüt 550 TL işitme cihazı geri ödemesi yapmaktadır. SGKlı’nın emekli veya çalışan olmasına göre yüzde 10 veya yüzde 20 katkı payı kesilir. Çocuklar için yapılan brüt geri ödemelerin miktarları ise 0-4 yaş çocuklar için 990 TL,  5-12 yaş arasındaki çocuklar için 880 TL, 13-18 yaş arası gençler için 825 TL.  18 yaş altındaki çocuklara her iki kulak için KBB hekimi çift işitme cihazı raporu veriyorsa, SGK geri ödemesi iki katına çıkmaktadır. 18 yaş üzeri yetişkinlerde ise önce bir cihaz verilerek 6 ay sonrasında cihaz faydası kanıtlandığında ikinci cihaz raporu çıkarılıp geri ödeme alınabilmektedir” dedi. 

UCUZ SES YÜKSELTİCİLERDEN UZAK DURUN

“İşitme cihazınızı seçerken işitme kaybınız, yaşınız ve hayat tarzınız göz önüne alınmalıdır” diyen Odyometrist Harun Yılmaz; “İşitme cihazı kadar, yapılacak uygulama da çok da önemlidir. Konusunda eğitimli ve yetkin kişilerce işitme cihazına ayarlama yapılmalıdır.

İşitme cihazınızı mutlaka size satış sonrası da destek vereceğinden emin olduğunuz merkezlerden almalısınız.

Yozgat’ta bu alanda ilk işitme merkezi olan Yozgat İşitme Merkezi her zaman uzman kadrosu ile en doğru işitme cihazını uygulayarak hastalarının memnuniyetini ölçü edinmiştir. Bizim hastalarımıza tavsiyemiz kesinlikle ucuz ses yükselticiler ve işitme kaybına uygun olmayan yine ucuz işitme cihazlarından uzak durmalarıdır. Bu konuda her zaman hastalarımızı en doğru şekilde yönlendiriyoruz. Dünya kalitesi markalarımızla işitme kaybı yaşayan tüm hastalarımıza aynı gün çözüm üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim