Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, Yozgat genelinde aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi için her türlü çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Karaaslan, sağlıksız beslenme uygulamasına dikkat çekerek,  pek çok kronik hastalığın temelinde sağlıksız beslenmenin yer aldığını söyledi.
 
16-22 Mart Tuza Dikkat Haftası nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Karaaslan, Türkiye’de tuz tüketim miktarının oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

Karaarslan, Dünya Sağlık Örgütünün günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak belirlediğini belirtti.

Sağlık açısından tuz tüketiminin az ve iyotlu tuz olması gerektiğine dikkat çeken Karaarslan, şunları söyledi: 

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2010 yılında yayınlanan rapora göre aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen yüksek tansiyonun inmelere yüzde 51, kalp hastalıklarına yüzde 45 oranında neden olduğu görülmüştür. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24 azalma sağlamaktadır. Bu nedenle aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için günde 5 gram tuz miktarını aşmamaya dikkat edilmelidir.”

Aşırı tuz kullanımının beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını da getirdiğini vurgulayan Karaarslan, şunları söyledi:

“Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.  Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.”

Editör: TE Bilişim