Uzmanlar; Yüz felci, yüz hareketlerinin kısıtlanmasıyla yani yüz sinirimizin fonksiyon görmemesiyle meydana gelen bir hastalık olduğunu ifade ederek bunun bir çok nedeni olabileceğini belirtti. “Bunlar  yüzde 60- 70 oranda tam nedenini ortaya koyamadığımız nedenler. Viral enfeksiyonların şüphenenildiği  durumlar olabileceği gibi orta kulak iltihabı, diğer enfeksiyonlar,sistematik hastalıklar dediğimiz şeker,hipertansiyon,travmalardan dolayı da olabilir.”
    Uzmanlar, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı,” Tamamen sinir iletiminin ortadan kalmasıyla mimik hareketlerini yapamama, göz kapaklarını kapatamama, ıslık çalamama, yemek yerken sıvı gıdaların ağız kenarından kayması gibi”
Yüz Felci Soğuk
Havaları Seviyor
    Uzmanlar, “Tedavi, nedene bağlı olarak yapılır. Çamaşırcı hastalığı da değimiz soğuk havalara bağlı olan yüz felcinde gördüğümüz durumlarda,  sinirlerdeki ödemi yok etmeye yönelik tedaviler veriyoruz. Öncelikle hastanın kan değerlerine bakıyoruz ve buna göre tedaviye başlıyoruz. Bunlar,  ağızdan verilen kortizon tedavileri, sinir fonksiyonlarına iyi gelen D vitaminleri konpleksleri,  hasta gözünü kapatamadığı için suni göz yaşları, gerekirse antibiyotikli pomatlarla gözü kapayıcı tedaviler veriyoruz ki göz de zarar görmesin.”
    Dışarıda çalışanlar özelikle şoförler soğuklara maruz kaldıklarından yüz felci sorunuyla karşı karşıya kalabildiklerini hatırlatan Uzmanlar soğuk havaların direnci düşürdüğünü  ve sinir dokusu etrafında ödem meydana getirip sinir fonksiyonlarının yitirilmesine neden oluğunu belirtti.
    Uzmanlar, “Soğuk havalarda yüz felcini daha sık görüyoruz.”
    Özellikle dışarıda çalışanların soğuktan kendilerini koruması gerektiğini önemle vurgulayan Uzmanlar, “Yüz bölgesini atkıyla sararak  soğuğa mazuriyeti mümkün olduğunca  minimuma indirmek gerekir” dedi.
Editör: TE Bilişim