İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, kurumun yürüttüğü sağlık faaliyetleri ve hasta nakilleri ile sağlık kuruluşlarındaki doktor envanteri hakkında bilgi sundu. Hasta nakilleri hakkında bilgi veren Fatih Şahin, hastanın durumuna göre  nakil yapıldığını anlattı.  
Fatih Şahin, “Eskiden özellikle hastane önlerinde yer olmadığı için hayatını kaybedenlerin haberleri olurdu. 2002 yılından bu yana geldiğimiz noktada hasta nakilleri için kullanılan Armakom sayesinde hangi hastanede çalışan doktor var, hangi hastanede boş yer var bu gibi sorulara kısa sürede cevap alıp, sevk edilmesi gereken hastamızı acil bir şekilde gitmesi gereken yere gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.
Nakillerin eksiklerden değil, kapasiteden dolayı yapıldığının altını çizen Şahin, “Armakom sistemi adı verilen bir sistemimiz var. Sağlık birimlerinin hepsi kapsıyor. Özel hastaneleri de kapsıyor. Hasta nakillerinde sevk sirkülasyonunun fazla olması nedeni ile bu sistem devreye giriyor” dedi.
Yozgat’a da önemli oranda hasta sevki geldiğini dile getiren Şahin, “Yozgat’tan yapılan kadar olmasa da kentimize de başka şehirlerden önemli oranda hasta nakli yapılıyor. Çorum, Sivas, Mersin, Kırşehir gibi illerden yer olduğu taktirde hasta nakli alıyoruz” şeklinde konuştu.
400 BİN ASILSIZ ÇAĞRI
Fatih Şahin 112 Acil Servis Birimi’ne yapılan 420 bin çağrıdan 400 binin asılsız olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti;  “2015 yılı 112 acil servise gelen 420 bin çağrının sadece 20 bini gerçek 400 bin asılsız ihbardır. Buda personelimizin her gelen ihbarı değerlendirmek zorunda kaldığı ve her gelen telefon numarasını incelemek zorunda kaldığını göz önünde bulundurursak çok büyük bir iş ve zaman kaybına sebep oluyor. Gelen çağrıların yüzde 5’i doğru ve asıl ihbar yüzde 95’i ise asılsız ihbar. Buda asıl ihtiyacı olan kişilerin 112’ye nasıl zor ulaşacağını gösteriyor. Hatlar genelde meşgul oluyor. Buda vatandaşlarımızın 112’ye ulaşmasını ve 112’den hizmet almasını gerçekten çok zorlaştırıyor. Biz vatandaşlarımızda rica ediyoruz. Gerçek ihtiyacı yoksa asılsız ihbarlarda bulunmasınlar. Gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımıza anında vaktinde yetişebilelim. Bakanlığımız il ve ilçe merkezlerinde ilk 10 dakikada, köylerde ise ilk yarım saatte vakaya mutlaka ulaşın diye talimat veriyor. Biz buna göre planlamamamızı yapıyoruz. Ambulans ve personel sayımızı ayarlıyoruz. bu kadar asılsız ihbar olunca bizde çok büyük sıkıntı yaşıyoruz, ihtiyacı olanlara ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Siz 112’yi meşgul ettiğiniz sırada o arada dedeniz veya bir aile bireyiniz kalp krizi geçirmiş veya trafik kazası geçirmiş gerçekten 112 ambulansına ihtiyaç duyuyor olabilir. O yüzden bunların hepsinin dikkate alınması ona göre davranılması çok önemli.” 
Yaşama Yol Projesi ile söz konusu asılsız çağrıların önüne geçilmeye çalışıldığını dile getiren Şahin, bu bilincin genç nesle öğretilmek üzere yola çıkıldığını kaydetti. 
EN ÇOK DOKTOR ATANAN İL YOZGAT
Fatih Şahin, ülke genelinde nüfusa oranla bakıldığında en çok doktor atanan ilin Yozgat olduğunu dile getirdi. Buna rağmen doktor sıkıntısı çekildiğini de anlatan Şahin, “Her ilçeden doktor eksikliği şikayeti geliyor. Sağlık bakanlığı elindeki hekim sayısına göre atama yapıyor. Ülkenin yoğunluğu belli. Mezun olan doktor, uzman doktor sayısı belli. İlçeler elinde haklı olarak tüm doktorların olmasını istiyor. Ama elimizdeki uzman doktor sayısı belli aktarılacak yer belli. Türkiye’de nüfusa oranla baktığımızda en çok doktor atanan il Yozgat. Doktor geliyor. Ücretsiz izin alıyor,  tayin istiyor. 450 günü dolunca istifa ediyor. Sosyal ekonomik sebeplerden dolayı bu durumlar yaşanıyor.  Büyük şehre gidiyor. Çocukların eğitimi, başka şehirlerdeki sosyal faaliyetler cezbediyor. Buna rağmen Yozgat tarihinin en fazla doluluk oranı ile faaliyet gösteriyor”  diye konuştu. 
2002 yılından bu yana doktor sayılarında artış yaşandığını anımsatan Şahin,  pratisyen hekim sayısının Yozgat genelinde Sağlık Bakanlığı’nda 285, özel hastanede 9 olmak üzere toplamda 294 olduğunu söyledi. 
Şahin yarıca, 2002 yılında il genelinde 14 tane 112 acil servis biriminin yer aldığını bugün gelinen noktada ise aktif çalışan 24 ekibin bulunduğunu, il genelinde ise 56 tane ambulansın hizmet verdiğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim