Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarının umut kaynağı olarak görülen ve son yıllarda dünyada yeni geliştirilen ameliyatsız endoskopik tedavi yöntemi olarak bilinen Koil (Akıllı Sarmal Tel) uygulaması Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde başarı ile uygulanmaktadır. Genel anestezi altında akciğere yerleştirilen bir aparat olan Koil (Akıllı Sarmal Tel) amfizem nedeni ile oksijenlenmeyen hastalıklı akciğerin hacmini azaltarak sağlam akciğerin rahat hava almasını sağlamaktadır. Bu sayede hastaların daha rahat nefes alması sağlanarak tüm vücudun oksijenlenmesi arttırılmakta ve hastaların gündelik işlerini yaparken solunum sıkıntısı çekmemeleri sağlanmaktadır.
Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi ABD öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bülent Çiftci, Yrd.Doç. Dr. Bayram Metin, Yrd.Doç.Dr. Şener Yıldırım, Yrd.Doç.Dr. Yavuz Selim İntepe ve Yrd.Doç.Dr. Eylem Yıldırım gibi alanında uzman doktorların oluşturduğu ekip tarafından uygulanan yöntem Yozgat ve çevresindeki illerden KOAH hastalarına umut oldu.
Nefes darlığı şikâyeti ile Çorum ilinden gelerek hastanemize başvuran hastaya yapılan başarılı operasyon ile akciğerine Koil (Akıllı Sarmal Tel) uygulaması yapıldı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Bayram Metin, KOAH hastalığının akciğerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanmasına yol açtığını, hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise akciğerin yapısını bozarak Amfizem dediğimiz akciğerde baloncuklara neden olduğunu belirterek , KOAH hastalarının geçmişte değişik ilaçlar ve ameliyatlarla tedavi edildiğini fakat bu tedavilerin başarı oranının düşük olduğunu vurguladı. Ameliyat edilen hastaların uzun süre hastanede kalarak ameliyatın getirdiği yükler ile karşı karşıya kaldığını belirtti. 
Yrd.Doç. Dr. Metin,  şu an uygulanan Koil yönteminde ise hem hastaların hastanede kalış süreleri kısalarak gündelik hayata dönüşleri hızlanmakta hem de cerrahinin sıkıntılarından hastaların kurtulduğunu ifade ederek; “KOAH hastaları kliniğimizde yapılan değişik tetkikler ile değerlendirilerek uygun olan tedavi belirleniyor. Değerlendirme sonucunda eğer hasta endoskopik yöntemlerden fayda görecekse Koil uygulamasını yapıyoruz. Koil yönteminden fayda görmeyeceğine kanaat getirdiğimiz hastalara ise gerek görürsek cerrahi tedaviyi uyguluyoruz. Sonuç olarak şunu belirtmek isteriz ki KOAH konusunda her türlü güncel tedavi metodunu hastanemizde başarı ile uygulayabiliyoruz.” dedi.
Yrd.Doç. Dr. Bayram Metin “Hastanemizde çalışma ortamının sağlıklı bir şekilde yürütülmesine ve her türlü imkana olanak sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hilmi Atasever ve Hastane Başhekimimiz Yrd.Doç.Dr. Mesut Sipahi ve tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim