Klima satın alırken ve taktırırken odanın büyüklüğü ve rengi, odadaki pencere ve kişi sayısı, aydınlatılması, güneş görme oranı, cephesi, içinde ısı yayan cihazlar gibi çok sayıda ayrıntının dikkate alınması grektiğini anlatan Demirel, gelişigüzel taktırılan klimaların enerji sarfiyatını artırdığını, istenilen sonucun da alınamadığını vurguladı.
Klimanın klimacıdan alınması gerektiğini, çünkü sadece klima işi yapan kişilerin konunun uzmanı oldukları için teknik detaylara daha çok sahip olduklarını dile getiren Demirel, "Enerji maliyetini artıran ve istenilen sonucu vermeyen bu ve benzeri hatalar, makine mühendislerine danışılmadan klima tercihinden kaynaklanmaktadır" dedi.
Demirel, klima kullanımı ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
“Klima cihazlarının montajı yetkili servislere veya usta tesisatçılara yaptırılmalı, montaj sırasında garanti şartlarına uyulmalıdır. Klimaların veriminin ve ömrünün artması için periyodik bakım ve kontroller yaptırılmalıdır. Klima, örneğin kurutma, yiyecek içecek soğutma ya da ısıtma gibi amaç dışı kullanılmamalıdır. Klima kullanımında iç sıcaklıkla dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima 29-30 derecede çalıştırılmalı. Klimayı 20 derecede çalıştırıp birden 45 dereceye çıkarsanız vücut şoka uğrar. Gerek iç gerekse dış tarafta hava giriş ve çıkışlarına akışı engelleyecek herhangi bir cisim konulmamalı, mekanın güneş ışığı girerek ısınması, perde kapalı tutularak önlenmelidir."
UZMANLAR UYARDI
Sağlık Hekimi Nimfe Acemi, yaz aylarında kapalı ofis ortamının oluşturabileceği olumsuz etkileri anlattı ve değerli çözüm önerileri paylaştı.
Dr. Nimfe Acemi, “Klimanın soğuttuğu havaya doğrudan maruz kalmak, en basit adale tutulmalarından, komplike akciğer enfeksiyonlarına kadar geniş bir risk tablosuyla karşı karşıya kalınmasına sebep olabilir” diyerek, çalışma masasının klimaların altında veya tam karşısında konumlandırılmamasını önerdi.
Sürekli nemli olan klima filtrelerinde zamanla mantar ürediğini de söyleyen Acemi, “Bu mantarlar, zaman içinde soluduğunuz havaya da karışarak tedavisi oldukça güç olan akciğer mantar enfeksiyonlarına neden olmaktadır“ diyor.
Dr. Nimfe Acemi’nin bu konudaki önerisi, “Çalıştığınız kurumların klima bakımlarını düzenli yaptırıp yaptırmadığını mutlaka sorgulayın. Unutmayın, soluduğunuz havanın temiz olması, çalışma ortamınızın ısı dengesi kadar önemlidir.”
Acıbadem Mobil Sağlık Doktoru Nimfe Acemi, bu konudaki diğer tehlikeleri ve önerileri ise şu şekilde belirtti: “Klimaların diğer bir olumsuz etkisi ise; özellikle nem - hava koruma özelliği olan klimalar seçilmemişse, havayı kurutmasıdır. Bu nedenle üst solunum yollarının koruyucu bariyeri olan nem ortadan kalkar ve hem filtre edici hem de partikülleri tutucu etkisi zayıflar. Koruma mekanizması devreden çıktığı için solunum yollarına yabancı partiküllerin geçişi de kolaylaşır. Bu durum, alerjik reaksiyonlara ve çeşitli enfeksiyonlara neden olur.”
Öneri:  Bu tür risklerden korunmak için, nem dengesini koruyucu klimalar tercih edebilir veya bulunduğunuz ortamda nemi sağlamak için, sürekli bir bardak su bulundurabilirsiniz. Özellikle kapalı ortamlarda çalışıyorsanız, su tüketimine de özen göstermeniz önemlidir.

Editör: TE Bilişim